lauantai 24. kesäkuuta 2017

Ajatuksia juhannuksena 2017

Pihallamme juhannusruusupensas kukoistaa täydessä loistossaan. Luonto on kauneimmillaan vaikka sää onkin mitä on. Ei haittaa - villahousut jalassa tarkenee vallan mainiosti. 

juhannusruusupensas

juhannusruusut kukkivat - midsummerroses

Vietämme juhannuksen täällä kotona Kaarinassa. Tarkoitus oli Sauvon farmille mennä, mutta tulimme toisiin aatoksiin. Eräs läheisemme viettää juhannuksen sairaalassa yrittäen toipua leikkauksesta, joka ei mennyt niin kuin piti. Uusi toimenpide odottaa jahka toipilas on siinä kunnossa, että se uskalletaan tehdä.

Juhlatuuli on ollut tipotiessään - huoli on kova ja valvottuja öitä takana ihan liiaksi. Päätimme, että otamme rauhallisesti tämän juhannuksen. Emme jaksaneet edes juhannuskokkoja läheisille rannoille mennä katsomaan.

juhannusruusut - midsummerroses

Aattona aamupäivällä isäntä kävi farmilla ajelemassa nurmikon ja katsomassa Turussa appivanhempia. Itse vain lepäilin. Tankki on aika tyhjä, sillä olen itsekin ollut vähän huonossa hapessa: taannoinen kasvohermohalvaus muistutteli toissa viikolla sellaisella hermosäryllä, että olin viikon täysin poissa pelistä. No - särkyjen pitäisi tietää erikoislääkärin sanojen mukaan aina paranemista siellä hermostossa ja tähän yritän luottaa. Ainakin tunto poskeen palasi. 

juhannusruusut - midsummerroses

Aaton illansuussa saapui tytär Micu-kissan kanssa ja lämmitimme sentään juhannussaunan ja isäntä grillaili ulkona. Mutta kyllä jäivät juhlajuomat tänä juhannuksena korkkaamatta. Edes viinipulloa emme viitsineet avata. 

Tänään juhannuspäivänä saapuvat vielä poikani ja miniäehdokas. Grillailemme, saunomme ja vain olemme yhdessä. Ja tänään kokoamme kesän ensimmäisen mansikkakakun - sen verran on pakko juhannusta juhlistaa!

liila alppiruusu - lilac rhododendron

Tätä kirjoittaessa hörpin vielä aamukahviani. Micu-kissa houkuttelee tuossa vierellä leikkeihin, tytär nukkuu rauhallisesti ja isännän kuorsaus kuuluu alakerrasta. Kerran näinkin päin. Yleensä isäntä herää ensin ja kahvit keittää.

Muutaman tunnin päästä alan koota mansikkakakkua ja odottella poikaa ja miniäehdokasta. Ehkä tästä vielä ihan kelpo juhannus kehkeytyy. 

Olen kuitenkin kiitollinen siitä, mitä on. Vaikka porukka pidoissa onkin pienempi kuin oli suunniteltu, on meitä kuitenkin tämä lähiperhe koolla. Omat särkyni ovat enää pieniä vihlaisuja ja toivon, että läheisemme toipuu ja saamme vielä tänä kesänä yhteisiä hetkiä viettää. Tänä kesänä ja vielä tulevinakin. Jos Luoja suo.

vuohenputki

Annan meille kaikille tähän loppuun vielä voimavaroiksi Irlantilaisen siunauksen, jonka olen täällä ties kuinka monta kertaa jo aiemminkin jakanut - siunauksen, joka nykyään löytyy myös virsikirjasta numerolla 979. Virsikirjaan sanat on suomennettu hieman toisin kuin tuohon videoon, mutta haitanneeko tuo mitään - siunaus on kuitenkin sama:

Tulkoon tie sinua vastaan,
olkoon tuuli aina myötäinen,
päivä poskillesi paistakoon,
sade pelloillesi virratkoon.
Ja kunnes kohdataan,
elämäsi
jääköön käsiin
Jumalan.
Virsi 979


Miten sinä vietät juhannusta?

Hyvää juhannusta kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös 


SHARE:

tiistai 20. kesäkuuta 2017

Kävele Naiselle Ammatti - Minä välitän ja siksi minä kävelen - lähdetkö mukaan?

Osallistuin  viime vuonna Turun Naisten Pankin pyynnöstä haasteeseen, jossa haastoimme bloggaajia osallistumaan Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumaan täällä Turussa. Saimme joukon bloggaajia ja ehkä jonkin lukijankin innostumaan ja tukemaan kehitysmaiden naisia. Vuosina 2016 ja 2015 tällä valtakunnallisella tempauksella kerättiin yhteensä 158000 euroa eli yli 5200 ammattia. 

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään jo kahdeksatta kertaa. Tapahtumapaikkakuntia on mukana jo 60 Suomessa ja ulkomailla. Useimmilla paikkakunnilla kävellään sunnuntaina 10.9.2017 - ja idea on kaikkialla sama: iloista yhdessäoloa ja vaikuttavaa tekemistä kehitysmaisen naisten hyväksi.

Tapahtuman avulla kerätään lahjoituksia kehitysmaiden naisten koulutuksen ja toimeentulon edistämiseksi ilmoittautumislahjoituksen muodossa, joka vastaa yhtä ammattia (30 euroa/kävelijä). 

Tätä hyvää haluan itse tänäkin vuonna olla jakamassa ja teemani on sama kuin viimekin vuonna: minä kävelen ja siksi minä välitän

Naisten Pankki - Kävele Naiselle Ammatti
kuva: Naisten Pankki

Teemahan on otettu suoraan minut viime vuonna mukaan haastaneen Varsinais-Suomen Naisten Pankin viestintätiimin jäsenen Nina Kurjen Turkulainen -lehden kanmpanjablogisivustolla ilmestyneestä postauksesta Mitä maksaa ihmisyys? -  ja edelleen se on yhtä ajankohtainen kuin silloinkin.

Kun meillä Suomessakin keskustelu käy kiivaana siitä, miten turvapaikanhakijoihin tulisi suhtautua, miten perheenyhdistämisiin tai ihmisten palautuksiin takaisin turvattomiltakin tuntuviin paikkoihin, niin ottamatta edes kantaa noihin kysymyksiin, on hyvä muistaa se, että jokaisella ihmisellä on oikeus olemassaoloon ja ihmisarvoon. Jokaisella on oikeus ihmisyyteen. 

Meillä Suomessa on naisen asema yksi maailman parhaista. Meillä on arvoa niin ihmisinä kuin yhteiskunnan rakentajinakin. Kehitysmaissa näin ei useinkaan ole. Siellä köyhyydellä on naisen kasvot. 

Naisten Pankin perusoivallus on: "Kehitysmaiden naisissa piilee koko yhteiskunnan tulevaisuus. Heissä on se voima, jolla köyhyydestä noustaan."

Antamalla sisarellemme kaukana ammatin, annamme hänelle samalla mahdollisuuden työllistyä - ja mahdollisuuden vaikuttaa yhteisöönsä monella tapaa: perheiden hyvinvointi kasvaa, ravitsemus- ja terveydentilanne parantuvat, lasten koulunkäynti lisääntyy ja asuinolot kohentuvat.  

Tänä vuonna tapahtuman kohdemaina ovat Uganda ja Kambodza - molemmissa maissa Naisten Pankki on kampanjoinut jo useana vuonna ja auttanut liki 14000 naista.

Tänä keväänä Naisten Pankki täytti 10 vuotta - ja viime vuoden elokuussa saimme kuulla, että se on kerännyt jo yli 10 miljoonaa euroa!  Rahat on kerätty yli 4700 kuukausilahjoittajan ja tukijan, yritysyhteistyökumppaneiden ja eri puolella Suomea toimivien aktiivisten paikallisryhmien työn tuloksena. Merkittävin vuosittainen varainkeruutapahtuma on ollut juuri Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuma.

Naisten Pankin hankkeet toteuttaa Kirkon Ulkomaanapu, jolla on vuosikymmenien kokemus humanitaarisen avun antamisessa, kehitysyhteistyöstä ja laaja asiantuntijaverkosto käytettävissään. Lahjoitusvaroja hallinnoi Kirkon Ulkomaanavun säätiö.

Naisten Pankki - Kävele naiselle ammatti - olen mukana
kuva: Naisten Pankki

Naisten Pankin toiminta on minulle yksi niistä hyväntekemisen muodoista, jota haluan tukea. Olen täällä blogissakin sen hyvää työtä tuonut esille esim. naistenpäiväpostauksissani ja aion jatkossakin niin tehdä. 

Se, että kaikilla maailman naisilla olisi mahdollisuus tasa-arvoiseen ja ihmisarvoiseen elämään, on minulle ja varmasti useimmille teistäkin sellainen asia, jonka puolesta kannattaa taistella.

Taistella vaikka avaamalla kukkaronsa - ja taistella vaikka ilon kautta Kävelemällä Naiselle Ammatti!

Tänä Naisten Pankin 10-vuotisjuhlavuonna ajattelin pistää paremmaksi kuin viime vuonna, jolloin haastoin mukaan yksittäisiä bloggaajia.

Haastan mukaan kävelemään täältä Turun seudulta kaikki oman paikallisverkostoni Åblogien (Turun seudun sisustus- ja lifestyleblogit) bloggaajat ja uuden, vastaperustetun Varpublogit -verkoston bloggaajat, joista osan myös tunnen. Ja kun vauhtiin pääsin, pistänpä pökköä pesään ja laajennan haastetta koko maahan: haastan mukaan myös 40+ -blogit, blogiportaalin, johon itse kuulun ja joka on kerännyt hoiviinsa meitä aikuisbloggaajia.

Hyvät bloggaajakolleegat - lähtekää mukaan haasteeseen ja jatkakaa sitä: haastakaa tuttuja bloggaajia, verkostoja ja yhteisöjä. Rummuttakaa oikein kunnolla hyvän asian puolesta!

Eikä tämä tähän jää - haastan mukaan myös sinut, lukijani. Lähde mukaan kävelemään, kerää ystäviäsi ja kavereitasi ja haasta vaikka Facebookissa omia kavereitasi hankkimaan ammatti kehitysmaan naiselle! Kävelypaikkakunnat voit tarkistaa täältä - ja jos sinun paikkakunnallasi ei vielä tapahtumaa ole, löytyvät tuolta ohjeet, miten sellaisen järjestäminen onnistuu.

Tehdään yhdessä tänä vuonna ihmeitä! 
Tehdään yhdessä unelmista totta!



Kuka lähtee mukaan kävelemään - kuka välittää?
Kerropa kommenttiboksissa, jos olet mukana - ja jos olet bloggaaja, linkitä vaikka postauksesi!

Annetaan yhdessä unelmille mahdollisuus kasvaa!

Lady of The Messiä voit seurata myös 
SHARE:

perjantai 16. kesäkuuta 2017

Kuvamuistoja - 10 vuoden profiilikuvat Facebookissa

Näin tämän haasteen ensimmäisen kerran Arjen Helmiä -blogissa, jonne Krisse oli omat kuvamuistonsa Facebookin profiilikuvista kirjannut ja päätin silloin, että tartun tähän itsekin joskus. Alunperin haaste on peräisin Mamma rimpuilee -blogin Lauralta ja aika moni bloggaaja onkin sen jo tehnyt.

Ja heti alkuun on todettava, että valehtelen tuossa otsikossa, sillä liityin Facebookiin pitkän kamppailun jälkeen vasta syyskuussa 2008, joten ihan kymmeneltä vuodelta ei muistoja ole kertynyt. Olin melkeinpä vannonut, että Facebook on vihonviimeinen paikka, minne päädyn, mutta niin kuin elämässä yleensäkin, koskaan ei pitäisi sanoa sitä "minä en koskaan" ja päätin sittenkin avata tilin pitääkseni yhteyttä erääseen ystäväporukkaani, joka viestitteli - ja viestittää edelleenkin - kuulumisiaan FB:ssa.

Tilini oli aluksi salainen - silloin oli vielä mahdollista olla FB:ssa ilman, että kukaan muu kuin kaverisi eivät siitä tienneet. Edelleenkään ei tilini ole julkinen, mutta kyllähän minut nykyisin jo sieltä googlettamalla löytää. Enää ei onnistu piilottelu;)

Lady of The Mess Bahamalla 2008
Ensimmäiseksi profiilikuvaksi olen ladannut kesällä 2008  Bahamalla otetun kuvan, josta olen rajannut muun perheen pois. Tuossa kuvassa olemme katsomassa delfiinejä ja olen joskus blogissa julkaissut samalta retkeltä kuvan, jossa pusuttelen delfiinin kanssa.

Olimme tuolloin parin viikon matkalla tapaamassa Nassaun Paradise Islandilla loma-asunnon omistavia ystäviämme ja lastemme kummeja Patia ja Paulia. Meidän perheellemme tämä oli yhteisistä matkoistamme se once-in-a-lifetime -matka ja siihen matkaan liittyy niin paljon ihania muistoja ja rakkautta, että sen varmasti muistamme kaikki koko ikämme. 

Lady of The Mess 2009

Yllä olevan kuvan olen ladannut profiilikuvakseni huhtikuussa 2009 ja kuva on otettu työhuoneessani. Näyttää siltä, että tuolloin vielä vaalensin hiuksiani ja nuo silmälasit ovat edelleenkin yhdet suosikkilaseistani. Kuvankäsittelylle näyttäisi olleen tarvetta - noin oranssin värinen ei ihoni ole ollut edes pahimpina itseruskettavien käyttöaikoina;)

Lady of The Mess Prahassa 2009

Seuraava kuva on kesältä 2009 ja otettu Prahassa, jossa käväisimme isännän kanssa muutaman päivän matkalla. Matka taisi olla toinen tai kolmas - ihan tarkkaan en nyt muista enkä viitsi tarkistaa;) Praha on yksi viidestä suosikkikaupungistani - ne neljä muuta löytyvät postauksestani Top-5. Prahaa mietimme myös tämän kesän matkakohteeksemme mutta päädyimme kuitenkin ihan toiseen ja toisenlaiseen kaupunkiin - ja siitä kuulette myöhemmin;)

Kuvassa seison yhdellä Prahan silloista, aurinko helottaa täysillä, olkapäät ovat palaneet ja jalat rakoilla. Eipä haitanneet menoa - ihana matka, joka oli samalla meidän 20-vuotishäämatkamme ja tuliaisina tuli timanttisormus, jonka isäntä heltyi minulle sieltä ostamaan. Hieman piti tosin johdatella;)

Pikku Prinssi

Prahan kuva lienee ollut profiilikuvana pitempäänkin, vaikka vuonna 2010 olen Pikku Prinssin kuvalla osallistunut haasteeseen, jossa kuvaksi piti ladata jokin sarjakuva- tai muu hahmo, joka on itselle läheisin tai jotain sinne päin - en muista haasteen sisältöä enää tarkkaan. "Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiää asioita ei näe silmillä." - Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssin lausuman kun vain muistaisimme pitää mielissämme, niin maailma olisi paljon parempi paikka meidän kaikkien olla.

Lady of The Mess töissä kahvilla 2010

Marraskuussa 2010 olen vaihtanut profiiliini kuvan, jossa olen kahvitauolla työpaikkamme kahvihuoneessa. Kuva on kyllä otettu jo saman vuoden keväällä mutta Facebookiin se päätyi vasta syksyllä. Ja kyllä - tuo kahvimuki on edelleenkin käytössäni - silmälasit ovat kyllä vaihtuneet useampaankin kertaan. 

Lady of The Mess töissä 2011

Seuraavan kerran profiilikuva näyttää vaihtuneen kesällä 2011 ja tuo kuva on otettu työpaikkani Suomen Vanhimman Viraston parvekkeelta. Kuvan otti työkaverini ja tarkoitus oli saada silloisille verkkosivuillemme henkilökuntakuvia. Muistan, että otimme kuvia hurjia määriä ennen kuin kelpuutimme niistä sivuilla julkaistut räpsyt. Ei ole tuo poseeraus oikein hallinnassa ollut silloin - eikä se sitä ole vieläkään;) Työpaikastani ja työstäni olen kertonut enemmän postauksessani, jossa "tulin kaapista ulos";)

Tämä kuva ei kauaa profiilissani ollut vaan se vaihtui takaisin tuohon edellisen vuoden marraskuun kuvaan, joka on ollut pisimpään profiilikuvanani. 

Lady of The Mess - lapsuuskuva 1964

Helmikuussa 2012 osallistuin taas profiilikuvahaasteeseen ja tällä kertaa piti kuvaksi vaihtaa jokin lapsuuskuva. Tuossa kuvassa olen 7-vuotias ja kuva on otettu vuonna 1964 kotonani Lahdessa. Tästäkin kuvasta on rajattu pois perhettäni - alkuperäisessä kuvassa ovat myös äitini, edesmennyt sisareni ja veljeni. Tuon kuvaustilanteen muistan selvästi, sillä meillä kävi kotona ammattikuvaaja ja kuvia otettiin enemmänkin. Jännittävä tilanne pienen tytön mielestä. Maailmassa, jossa valokuvat eivät vielä olleet jokapäiväisiä räpsyjä ja jossa itse otetutkin kuvat säilytettiin onnistuivat ne tai sitten eivät, sillä niiden teettäminen ei ollut halpaa.

Lady of The Mess 2012

Kesäkuussa 2012 se hetkeksi vaihtui yllä olevaan kuvaan, jossa onnellinen ja ylpeä äiti hymyilee poikansa lakkiaispäivänä. Tästäkin kuvasta on poika rajattu pois, sillä profiilikuvat ovat julkisia ja näkyvät googlen hauissa ja vaikka seinälläni olen tuolloin julkaissut poikani luvalla yhteiskuvan meistä, en ole julkisiin kuviin jättänyt kuvia lapsistani tai perheestäni.

Lady of The Mess 2014 - tahdon
Marraskuussa 2014 vaihtui profiilikuva hetkeksi yllä olevaan kuvaan, jolla olen ottanut kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Kuva tekstin alla näyttää olevan sama kuin blogini profiilikuva. Tämän kuvan johdosta sain myös kommentin, jossa kauhisteltiin sitä, että voin lakia kannattaa. "En olisi sinustakaan uskonut" - ja kyynelhymiöitä perään. Vastasin, että minun Jumalani syli on paljon avarampi kuin meidän ihmisten. No - rapatessa roiskuu ja tiesin kyllä kuvan julkaistessani että turpiin tulee. Vaan ei tullut niin paljon kuin oletin - ja joskus on ihmisen vain otettava kantaa ja tehtävä  niin kuin sydän sanoo.

Lady of The Mess 2014

Tammikuussa 2015 vaihtui profiilikuvaksi kuva väsyneestä mutta onnellisesta Ladysta - kuva on otettu Viking Cracella joulukuun lopulla 2014. Istun aamiaispöydässä ja olen vielä aivan edellisen illan Raskaan Joulun -keikan tunnelmissa. Voi mikä matka, voi mikä keikka - ja voi ihanat ystävät!

Lady of The Mess 2015

Helmikuussa 2015 vaihtui kuvaksi tuo yllä oleva otos. Sen olen kuvannut postaukseeni, jossa kerron, miltä tuntuu olla "työpaikan vanhin nainen". Olin juuri täyttänyt 58 vuotta. Hiuksia ei ole enää vaalennettu mutta huulet pysyvät punattuina;) 

Kun olen lueskellut muiden postauksia tästä haasteesta ja katsellut heidän kuviaan, en voi kuin tunnustaa, että tylsä olen. Kuvat ovat vaihtuneet todellakin verkkaiseen tahtiin ja tuo viimeinen kuva on edelleenkin profiilikuvanani. 

Taitaisi olla aika päivitellä tuokin - sen jälkeen on ikävuosia kertynyt pari lisää, on tullut ryppyjä ja kasvot veltostuneet vieläkin enemmän - silmälasitkin ovat vaihtuneet. Ja on ollut se toispuoleinen kasvohalvauskin. No - yksi on ja pysyy: huulet ovat edelleenkin punatut;)

Sen verran lupaan itselleni, että kuva vaihtuu vielä tämän kesän aikana. Ja saman tien lienee aika päivitellä muidenkin SoMe-kanavien profiilikuvat - ja tämän blogin profiilikuva. Silläkin kun alkaa tuota ikää jo olla ihan riittämiin;)

Kiitos, Laura, kivasta haasteesta - muistot ovat kultaakin kalliimpia.

Millaisia kuvamuistoja sinun Facebook -profiilikuvistasi löytyy?
Ja jos olet bloggaaja, tartu haasteeseen - tai jos olet jo sen tehnyt, linkitäpä tuohon kommentteihin, niin käyn lukaisemassa.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös 







SHARE:

lauantai 10. kesäkuuta 2017

Suomalaisen suunnittelun helmiä Finnish Design Dayssa

*Blogiyhteistyö Kauppakeskus Myllyn kanssa


Mikä on suomalaisen suunnittelun tila nyt, kun Suomi viettää 100-vuotisjuhlaansa? Ja miten se saadaan säilymään vielä seuraavatkin 100 vuotta? Mm. tällaisia kysymyksiä pohdittiin Raision Kauppakeskus Myllyssä toukokuussa järjestetyssä Finnish Design Dayssa

Finnish Design Day
Tämän korttelitapahtuman Myllyntorilta Myllyn Olohuoneeseen toteuttivat suomalaista muotoilua tarjoavat Myllyn liikkeet ja SuomiDesgnin huippubrändit. Tarjolla oli tuote-esittelyjä, taidetta, asiantuntijuutta, huippusuunnittelijoita sekä tietenkin tarjouksia. Tapahtuman juonsi monille teistäkin tutun Pikkutalon elämää -blogin bloggaaja Sanna Tuomi.

Myllyn markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Teija Hakula, bloggaaja itsekin (Onnenhetkiä paratiisissa), oli kutsunut meitä åbloggaajia myös mukaan tilaisuuteen kuulemaan SuomiDesignin suunnittelijoita ja tietenkin katsomaan tuotteita, joilla juhlistetaan Suomi100 -juhlavuotta. 

Tapahtumasta vihjaisin teille jo postauksessani vauhdikkaasta viikosta ja silloin lupasin, että kerron myöhemmin lisää. Lupauksethan tulee pitää, joten tässä teillekin maistiaisia.



MBakeryn rocky road cake

Aloitimme tilaisuuden MBakeryn Take the Cake -kahvilassa, jonne meitä varten oli katettu herkku jos toinenkin. Mbakeryhan on turkulainen leipomo, joka vuonna 2015 voitti Suomen paras leipomo -tittelin - eikä syyttä: meillekin tarjotut herkut suorastaan sulivat suussa.


MBakerystä siirryimme suoraan Myllyn Olohuoneeseen, jossa oli jo suunnittelijoita piinapenkissä ja Sanna valmiina kysymyksineen.



Minna Kemell-Kutvonen ja Sami Ruotsalainen Finnish Design Dayssa

Marimekolta olivat mukana kodinmalliston suunnittelu- ja tuotekehitysjohtaja Minna Kemell-Kutvonen ja suunnittelija Sami Ruotsalainen, Oiva-malliston isä.

Se, miten suomalainen muotoilu pysyy voimissaan vielä tulevaisuudessakin, edellytti Samin mukaan sitä, että muistetaan historia ja sen antama tieto -  ja että se periytyy. Kukaan ei tee yksin - eikä ole olemassa tyhmiä kysymyksiä. Pitää kuunnella omaa juttuaan - ja jakaa tietoa.

Minna painotti sitä, että tehdään tänä päivänä työ niin hyvin että seuraavat sukupolvet voivat olla siitä ylpeitä. Myös hänestä yhteinen tiedonjakaminen oli tärkeää, samoin yhteistyö opiskelijoiden kanssa.

Marimekon vuoden 2017 mallisto

Minna ja Sami kertoivat myös Marimekon Suomi100 -mallistosta sekä esim. siitä, miten uusi kodinmallisto on syntynyt. Tarina  malliston takaa kannattaa lukea - siitä selviää sekin, miten esim. mallistoon kuuluva Hortensie -kuosi on syntynyt.

Irina Viippola, Sanna Tuomi ja Noora Niinikoski Finnish Design Dayssa


Iittalalta oli paikalla muotoilupäällikkö Irina Viippola, joka kertoi, että myös Iittala tekee mielellään yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja että nykyajan opiskelijat osaavat valita yhteistyökumppaninsa - eivätkä välttämättä tarvitse yrityksiä avukseen, sillä viimeisen 10 vuoden aikana on digitalisaation ja SoMen ansiosta avautunut mahdollisuus tehdä, luoda, verkostoitua ja myydä osaamistaan suoraan. 

Teema -sarjan värit 2017

Myös Irina painotti yhteistyön merkitystä ja hän kertoi, että esim. Teema -sarjan nimeksi sen suunnittelija Kaj Franck oli aikoinaan ehdottanut nimeä Tiimi. Francin mielestä sarja oli syntynyt tiimityönä joten sen olisi tullut näkyä nimessäkin. 

Teema on tänä vuonna saanut uusia värejä - esimerkiksi tuossa yläkuvassa olevan reaktiivisen sinisen.

Arabian Suomi100 -juhlavuoden mukeja

Iittalan Suomi100 -juhlamalliston väri on ultramariinin sininen ja niinpä monet klassikot löytyvät nyt tuossa sävyssä - mm. Aalto-maljakko on upea sinisenä.

Arabia juhlistaa satavuotiasta Suomea kymmenellä juhlavuoden mukilla.  Jokaisen mukin koristelu on peräisin eri vuosikymmeneltä Suomen satavuotiaan historian ajalta ja sarjaan valitut mukit ovat olleet aikakautensa suosituimpia. Mukit ovat saatavilla vuoden 2017 ajan ja ne on varustettu juhlavuoden pohjaleimalla.

Sannan haastateltavana oli myös pääsuunnittelija Noora Niinikoski Nansolta ja Nooran mielestä suomalainen suunnittelu pysyy voimissa vain siten, että yritykset palkkaavat myös nuoria suunnittelijoita ja kasvattavat samalla seuraavia sukupolvia, Nuoret tuovat myös mukanaan virkistäviä ideoita ja uusia tuulia.

Nanson merinovillainen neuletakki

Nansohan on itsekin tuulettanut kunnolla ja uudistanut mallistoaan rohkeasti monipuolisemmaksi: trikoovaatteiden rinnalle on tullut esim. merinovillaneuleita, kankaisia vaatteita ja asusteita. Tulossa on myös takkeja. Edelleenkin on yhtenä päätrendinä säilynyt mukavuus.

Petrifun finnish design dayssa

Paikalla oli myös Myllyn Petrifunin myymäläpäällikkö Tiina Raitala kertomassa siitä, miten jatkuvalla malliston uudistamisella tämä jo vuonna 1973 vuotias yritys on vakiinnuttanut jalansijansa suomalaisen miehen paidan hankinnoissa: Petrifunilta ostetaan rippikouluiässä se ensimmäinen kauluspaita ja sinne palataan myöhemminkin. Yritys pitääkin tärkeänä sitä, että myyjien kautta asiakkailta saatu palaute otetaan suunnittelussa huomioon.

Petrifunin ruusuke

Palautteella ja tarpeella on varmasti ollut osuutensa siihen, että Petrifunilta löytyy myös Wash-Hang-Wear -mallisto,  jonka paitoja ei tarvitse silittää!

Vaikka miesten pukeutuminen pukuineen, kauluspaitoineen, solmioineen ja rusetteineen onkin varsin perinteistä, jotain uutta siihenkin on mahdollista tuoda - esim. vaikka taskuliinan sijaan tai vaikka vain koristeena voi käyttää uutuuksia, kokardipinssejä. Nämä sopivat myös mainiosti naisten asujen piristäjiksi.

Keskustelua käytiin Sannan topakasti johtaen yhteisymmärryksessä ja saimme myös esittää kysymyksiä. Kuulimme vielä, että yhden tuotteen/malliston lanseeraus suunnitteluvaiheesta myyntiin saattaa kestää 
jopa 4 vuotta - nopeimmillaankin vuoden!

Olipa mielenkiintoista kuunnella näitä suomalaisen muotoilun osaajia ja ammattilaisia. Kiitos kaikille!

Kiertelimme vielä paneelin jälkeen liikkeissä ja katselimme uutuuksia ja vähän vanhempiakin tuotteita. Myllyssä nämä SuomiDesign -liikkeet ovat kaikki lähekkäin samassa "korttelissa" ja sieltä löytyy vielä monta muutakin suomalaisen muotoilun taitajaa.

finlaysonin räsypala -tyyny

Finlaysonilla kiinnitti huomioni esimerkiksi tämä Räsypala -sarjan tyyny - hienoa kierrätystä, jossa vanhoista lakanoistamme on valmistettu Suomessa tyynyjä ja räsypaloja. 

Finlaysonhan on muutenkin uudistanut mallistoaan hienosti - jo postauksessani Rakenna ja Sisustamessuista ihastelin upeita Tamminiemi -sarjan saunatekstiilejä ja Finlaysonin Suomi100 -mallisto sisältää sekä vaikutteita historiasta että uutta ajattelua. Sitä uutta ajattelua ja ennen kaikkea rohkeutta on vaatinut myös Tom of Finland -mallisto, joka on vahva viesti suvaitsevaisuuden puolesta.

Laukka-sarjan rintaneula

Finlaysonin vieressä sijaitsee koruliike Elegance Kultajousi, joka myy laadukkaita koruja ja kelloja. Liikkeen valikoimista löytyy myös Marko Björsin Suomessa valmistettuja upeita Laukka-sarjan tuotteita.  Näiden tuotteiden myynnistä lahjoitetaan osa eläinsuojelutyöhön.

Liikkeissä oli aikamoinen vilinä - moni oli löytänyt tiensä tapahtumaan ja itse jätin ostokset tekemättä, sillä se mekko Nansolla, johon silmäni iskin, olisi vaatinut sovittamista ja sovituskoppeihin oli ihan liian pitkät jonot. No - seuraavana lauantaina jaksoin jo jonottaakin;)

Kiitos Myllylle ja tapahtumassa mukana olleille liikkeille ja yrityksille kutsusta. Olipa mielenkiintoinen tilaisuus!

Löytyykö sinun kotoasi SuomiDesignia ja millaista?
Aiotko hankkia Suomi100 -juhlavuoden tuotteita itsellesi ja jos, niin joko olet päättänyt, mitä?

Hyvää viikonloppua kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös 
SHARE:

perjantai 2. kesäkuuta 2017

Toukokuu 2017 - kesä on juuri sitä, mistä sen haluamme muistaa

Tämän vuoden toukokuun monet muistavat kylmänä, sateisena ja paikoitellen lumisenakin. Taivas antoi välillä vettä ja lunta - ja välillä rakeita ja ukkostakin. Mutta saimme sentään aika ajoin  aurinkoa ja lämpöäkin. Oli muutama jo aivan kesäinen päivä - ja se kesän ensimmäinen päivä, jolloin tuuli, joka poskeani hyväili, antoi lupauksensa kesästä.

ulkona kuivuva valkea lakana

Ja ne kesäiset päivät, auringon ja lämmön, aion itse toukokuusta 2017 muistaa. Kaiken hyvän ja kauniin. Luonnon heräämisen ja kukoistuksen. Vihreän tuhat eri sävyä. Paljaat varpaat ja kesähameen helman heilahduksen. Auringossa kuivuvan pyykin tuoksun.

norjanangervon kukinto

valkoiset kirsikankukat

Muistan äitienpäivän ruusut, puhelun äidilleni, perheen halaukset ja tunteen siitä, miten hyvin kaikki on. Kun on läheiset ympärillä, kaikki turvassa ja osa kainalossa, ei elämältä enempää voi pyytää.

siniset lemmikit

valkoiset lemmikit

Muistan Kirkkopäivät ja rauhankävelyn auringonpaisteessa. Sanat, halaukset, yhteisöllisyyden ja kohtaamiset. Ystävät ja kaverit. Vieraat ja vieläkin vieraammat. Ja kaikki yhdessä - tässä yhteisessä maailmassa, jossa meidän täytyy opetella sovussa elämään toistemme kanssa.

sininen kukka

Muistan hymyt - ja muistan sen illan, jolloin nauroin niin että silmistä vesi tippui ja vatsa oli kippuralla.

oranssit tulppaanit

punamusta tulppaani

Muistan muutaman lomapäivän helatorstain yhteydessä. Ja muistan siivoustalkoot Sauvon farmilla isännän ja perheen nuorison kanssa. Kun pantiin talo hyrskynmyrskyn ja olimme tyytyväisiä siitä, että koko viikonlopun ajan aurinko paistoi ja saimme kunnolla tuuletella matot ja liinavaatteet ulkona.

maisema Sauvossa

Muistan sen, miten seisoin tuossa pellonreunalla ja odottelin, että miniäehdokkaan grillaukset valmistuvat. Aurinko lämmitti ja minä nuuhkin luonnon ja grillin herkkujen tuoksuja. Toukokuu päättyi hienoissa tunnelmissa hyvän ruuan ja rakkaiden seurassa.

Kun tätä kirjoitan, on kesäkuu alullaan, ulkona tuulee ja on kylmä. Ei sentään sada. Eipä tuo sää kovin kesäiseltä tunnu vaikka luonto siltä näyttääkin.

Mutta kun katson näitä kuvia Sauvon farmilta ja pistän silmäni kiinni, voin muistaa auringon ja kesän lämmön. Ja melkein tuntea sen kesätuulen hipaisun poskellani. Melkein. Villahousut jalassa;)

Millainen oli sinun toukokuusi? 
Ja mitä odotat kesäkuulta?

Niitä kesätuulia ja aurinkoisia päiviä odotellen toivotan 

Hyvää kesäkuuta kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös 


SHARE:
BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig