perjantai 7. maaliskuuta 2014

Kohtuullisemmin, yksinkertaisemmin, ympäristöä säästäen - Ekopaasto

Olen jo parina vuonna osallistunut Ekopaasto -kampanjaan. Ja niin teen myös tänä vuonna.
Olen joskus aiemminkin paastonaikaan luopunut  elämässäni jostain sellaisesta asiasta, josta luopuminen on kirpaissut. Sillä eihän paasto ole mitään, jos luovutaan jostain sellaisesta, mikä ei tunnu missään tai mistä luopuisi muutenkin. Yhtenä vuonna luovuin paastonajaksi suklaasta ja eräänä vuonna television katselusta.
Tämänvuotinen Ekopaasto on jo kolmas laatuaan. Se alkoi keskiviikkona 5.3. ja päättyy pääsiäisenä 19.4. Ekopaasto kannustaa pienentämään omaa hiilijälkeään ja löytämään hiljentymisen ja kohtuullisuuden merkityksen omassa arjessaan.
Tänä vuonna ympäristötalkoisiin kannustavat mm. juontaja Anne Kukkahovi, järjestöpäällikkö Satu Taiveaho sekä Facebookissa omalle keskoslapselleen 875 grammaa -sivuston perustanut Tomi Takamaa.
Kampajasivuilta löytyy lisätietoa, ehdotuksia ja esimerkkejä siitä, miten kampanjaan voi osallistua.
Minähän olen jo pitkään yrittänyt kohtuullistaa elämääni ja kulutustani. Tavoitteenani ei ole ollut pelkästään saada tätä hyrskynmyrskylä-huushollia järjestykseen vaan muutenkin yksinkertaistaa elämääni ja hiljentää tahtia. 
Yrittää jättää aikaa elää tätä päivää ja nauttia sen jokaisesta hetkestä.
Olen jo kohtuullistanut esim. vaateostojani - ja itsekin yllättynyt siitä, että olen oppinut kaupoissa kyselemään, tarvitsenko oikeasti tätä tai tuota. Useimmiten en. No, välillä sorrun ja lähtee lapasesta, mutta sitten vaan aloitetaan alusta. Niinkuin elämässä yleensäkin. Uudet alut.
Tänä vuonna aion ekopaastota seuraavasti:
1. Se, mikä pitäisi jo olla itsestäänselvää ja jatkuvaa, mutta ei vaan meidän perheessämme vielä ole: ruokahävikin vähentäminen eli ostan ruokaa vain tarpeeseen ja yritän käyttää kaiken niin hyvin, että ei tarvitse leipiä roskiin heittää, muovipussien hamstraamisen lopettaminen (Isännän kurissapitäminen tulee olemaan urakka), veden säännöstely (hampaidenpesu, suihku - vettä ei tarvitse koko ajan valuttaa; hanan voi laittaa välillä kiinni), täydet koneelliset niin pesu- kuin astianpesukoneissakin, ei turhaan valoja päällä, ei jätetä latausjohtoja pistokkeisiin, tietokoneet ja näytöt kiinni käytön jälkeen, TV auki vain, jos sitä katsotaan. Työmatkat kuljenkin pääsääntöisesti jo julkisilla kulkuneuvoilla, joten edes yksi asia on jotenkuten kunnossa. Mutta normaalit ympäristöteot - niissä riittää petrattavaa ja niihin aion tänä vuonna paneutua oikein kunnolla.
2. Ne asiat, joista aion luopua paaston ajaksi - ja joista luopuminen kirpaisee: en osta irtolehtiä, en osta yhtään uutta nuorennusrasvapurkkia enkä huulipunaa (apua!).  Ei karkkeja, suklaata, jälkiruokia, leivonnaisia, snackseja. Ei alkoholia (helpoin näistä). Ei uusia vaatteita, kenkiä. Vähennän TV:n katselun minimiin. Siivoan vihdoin vaatekaappini (ei koske kenkiä;). Ei turhia vierailuja nettikaupoissa (pakolliset liput, ajanvaraukset tai ostokset sallitaan). 
Ja sitten se vaikein: nettiä korkeintaan tunti per päivä (tähän ei lasketa sitä nettiaikaa, jonka teen töissä töiden vuoksi). 
3. Ja koska omaan paastonaikaani kuuluu myös osa siitä kristillisestä perinteestä, että silloin muistetaan myös vähäosaisempia, niin noista edellämainituista kirpaisuluopumisista arvioimallani summalla tuen eräitä hyväntekeväisyyskohteita - ja näistä saatan aikanaan erään kohteen osalta jopa ihan erillisen postauksenkin tehdä.
Paasto alkoi siis keskiviikkona 5.3.
Ja hyvin menee - heti ensimmäisenä päivänä iski sortumus:

Ostin Ilona-lehden, jonka teemana oli muoti. Ja lehdessä iki-ihanat blogisiskot Marjukka, Sara S. ja Anne. Force majoure -tilanne jos mikä;) 
No, oli lehdessä myös juttu toimittajasta, joka päästi stylistin järjestelmään vaatekaappiaan. Ja josta sai ihan käytännön vinkkejä tuohon omaan vaatekaappiprojektiinsa. Tiedän - selittelemättä paras;)
Onko Ekopaasto sinulle tuttu juttu? Mitä siitä ajattelet - onko ihan turhaa viherhöpötystä? Meidän Isännän mielestä on. Mutta kyllä se vielä oppii;)
Oikein hyvää perjantaita kaikille!
SHARE:

30 kommenttia

 1. Ekospaasto ei ole tuttu, mutta hyvä idea kyllä. Lupaan keskittyä ruuan hävikkiin ja shoppailuun. Prahaan tosin parin viikon päästä mennään, muta siihen saakka on kyllä paastottu jo tässä ennen reissua :D

  Ei minusta viherhöpötystä, ei tokikaan. Kuluttamisen järkeistämistä kylläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruuan hävikki ja shoppailu ovatkin tärkeitä juttuja kuluttamisen järkeistämisen kannalta! Ja matkat ovatkin sitten ihan oma juttunsa D:)

   Poista
 2. Ei ole tuttu mutta jonkunlaista ekopaastoa täällä on kuitenkin käynnistelty jo jonkin aikaa,nyt on suurennuslasin alla juurikin tuo mainitsemasi ruokahävikki,on tässä saanut hieman itseensä mennä kun heittää puolikkaita leipiä homeisena biojätteeseen,ei niillä meidän leivänpuolikkailla maailman nälkäänäkeviä ruokita mutta voisko ola turhamaisempaa ajattelua kuin se että "minä nyt satun tykkäämään tuoreesta leivästä",oishan näitä,parantamisen kohteita mutta pala kerrallaan niinkuin ruukataan sanoa...Tai vaikka leipä kerrallaan:)
  Ei ole turhaa ollenkaan,kiva kun tästä kirjoitittelit,herätti ainakin minun mielenkiintoni joten tutkailen asiaa tarkemmin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä haaskataan myös ruokaa ihan liikaa. Juuri nuo leivät - ja muutakin. Hävettää, kun tietää, että kaikilla ei edes tässä maassa ole varaa leipään. Ja kyllä pienilläkin teoilla on merkitystä;)

   Poista
 3. On ollut itselläkin mielessä tuo ekopaasto. Tänäkään vuonna ei tullut aloitettua. Toisaalta vuoden alusta olen aloittanut muutaman samantyyppisen projektin/haasteen. Nyt voi vähän skarpata. Tsemppiä paastoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skarpata voi milloin vain - ja ekopaaston aloittaa myöhässäkin;)
   Kiitos tsemppauksesta!

   Poista
 4. Loistava idea. Elän aika vaatimattomasti, kulutusjuhlaa en vietä. Mutta minun pitäisi jättää karkit. Ruokaa ei onneksi mene roskiin, koska se vähän mikä jää syömättä menee koirien kuppiin. Kuivuneet leivänkannikatkin. Ja miehen jäljiltä sammuttelen valot. Ihan pienestäkin voi aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - pienestä voi aloittaa. Eikä kaikkea tarvitse loppuelämän ajaksi jättää pois - riittää, kun vähäksikin aikaa. Ei herkutkaan maistu miltään, jos niitä joka päivä ahmii;)

   Poista
 5. Kuulen tästä ekaa kertaa... Itsellä "pakollinen" elämäntilanne on jo vaikuttanut vaateiden, lehtien ja muiden (ylimääräisten) tavaroiden ostoon, joten niistä en oikein voi paastota. Ruoka, no sitä menee vielä hiukan hukkaan, mutta siinäkin olen ajattelematta alkanut "säästämään".
  Mutta sitten ne asiat, mistä ihan oikeasti voisin vähentää näin äkkiseltään mietittynä... TV:n katselu, netissä lorvailu ja kelitkin ovat jo sen verran hyvät, että auton sijasta voisin kulkea pyörällä täällä pikkukaupungissa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekopaaston tarkoitushan ei ole pelkästään säästää ympäristöä vaan myös laittaa ihminen miettimään, mikä on tärkeää ja mihin aikansa ja rahansa haluaa käyttää. Ja ainakin minulle aika on kallista - siksipä yritän ainakin ajoittain karsia myös noita aikavarkaita elämästäni;)

   Poista
 6. Ei ole ekopaasto tuttua minullekaan. Ruuan hävikkiä pitäisi pienentää, vaikeinta on leivän osalta. Nyt neljättä viikkoa jatkuva karkkilakkonihan on jonkin sortin paastoa :-)

  VastaaPoista
 7. No, ekopaasto ei ole tuttu, ekoilu kyllä muuten (kuulun paikalliseen Marttayhdistyksen hallitukseen).
  Ruokamenoissa osataan isännän kanssa säästää, välillä kaapissa ei ole kuin valo ;)
  Kaupassakäynnin olen ite jo ottanu ekoilun kannalta, kannan mukanani aina kangaskasseja ja esim. banaaniin en ota pussia lainkaan.
  Pesu- ja puhdistusaineina olen käyttänyt puolisen vuotta method-tuotteita.
  Vaateongelmaa mulla ei kauheesti ole, sillä kun myyn vaatteita, kyllästyn niihin helposti jokapäiväsessä katselussa. Eli jos tykästyn jostain vaatteesta, laitan sen sivuun ja kun sitä tässä myyn, en sit enää (onneks) haluakkaan :D

  Mutta telkkarin kattominen tuottais mulle ongelmia kotioloissa ;) mökillä taas ollaan ilman, kun emme ole sinne telkkaria vieneet lainkaan.

  Todella mielenkiintoinen ja oikeestaan tärkee asia tämä. Pidän peukkuja, että jaksat pysyä paastolla ja tosiaan... retkahduksia tulee jokaisessa jutussa. Ei muuta kuin "tulta päin" uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on jo ekoilu sisäistetty! Meikäläisellä ei - tai oikeastaan minulla itselläni on jo aika kivasti, mutta meidän Isäntä - se on toivoton tapaus. Se pitää saada kuriin!
   Ja kyllä - retkahduksia tullee matkan varrella, mutta yritys tulee olemaan hyvä;)

   Poista
 8. En ole minäkään kuullut tuosta paastosta, mutta nyt menen sivuille ja luen tarkkaan..:) Voisin hyvin tuohon osallistuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on vaan hyvä kohtuullistaa - edes vähäksi aikaa. Ja aina siitäkin saattaa jotain jäädä pysyvämmäksikin tavaksi. Itselle tämä aika on aina sellaista ruotuun palaamisen aikaa - kun vuoden mittaan on tullut löysyyttä periaatteisiin, niin nyt on taas hyvä tarkistaa suuntaa;)

   Poista
 9. ♥ Oikein ihanaa huomista Naistenpäivää!

  VastaaPoista
 10. Kyllä kuluttamisen tarkistaminen on aina paikallaan. On hyvä pohtia siinä vaiheessa, kun siivoaa komeroita, mitä kaikkea turhaa ja tarpeentonta on sinne kerännyt. Siinä vaiheessa teen usein lupauksen harkitse, mitä todella tarvitset ja miksi. Lipsumista tulee, mutta tällaisessa kampanjassa voisi kouluttaa itseään.
  Käyn katsomassa sivuilla ja sitten paastotaan kaikesta turhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän se elämä on, oppimista. Ja minulle tämä kuluttamisen karsiminen turhasta on opettelun paikka;)

   Poista
 11. Tsemppiä paastonaikaan Lady! Olen lukenut ekopaastosta useita artikkeleja ja arvostan kovasti ihmisiä, jotka pystyvät hillitsemään kulutusta. Itse olen pyrkinyt vähentämään extempore vaatehankintoja ja hankkimaan vain vaatteita, joita tarvitsen. Kaupan hyllylle jää kaikki ihan kivat ja ostoskoriini päätyy enää ne aivan huikean upeat rytkyt, joita ilman en tuu toimeen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne extemporevaatteet - ja juuri ne kivat vaatteet - ovat olleet se minunkin kompastuskiveni. Niitä on kaapissa läjittäin käyttämättöminä. Siihen olen yrittänyt muutosta hakea. Ja nyt sitten vähän muutakin. Ainakin paaston ajaksi. Mutta toivottavasti jotain jää takaraivoon senkin jälkeen.

   Poista
 12. Blogger päätti laittaa mut ekopaastolle liian pitkien tekstien suhteen, koska kirjoitin ilmeisesti ihan liian pitkän kommentin sillä seurauksella, että se hävisi taivaan tuuliin.
  Eli lyhennetään noin 90 %... :)
  Idea on mielenkiintoinen ja haastava, koska on vaikea keksiä, mistä luopuminen olisi vaikeaa. Ostoksista ei ainakaan, koska en osta muutenkaan mitään (paitsi ne kengät ;)).
  Hankala haaste, mutta alan pähkäilemään. Ja toivotan samalla kivaa ekoviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää blogger on taas temppuillut ihan omiaan:( Ja jos se luopiminen olisi helppoa, eihän siitä silloin paastoksi olisi;)

   Poista
 13. Uhhuh! Melkoisen paaston olet aloittanut. Minun täytyy tunnustaa että harjoitan noita kaikkia jo muutenkin, joten siinä kohtaa täällä on hommat mallillaan...:) Paitsi autolla liikkumiinen, sitä harrastan, täältä böndeltä on vähän vaikea päästä töihin muten. Mutta esimerkiksi kaupat ja muut hoidetaan tyyliin kerran viikossa eli ilman turhia autoreissuja joka päivä. kai sekin on aika ekoa. Vieläkin enemmän voisi yrittää. Nostan sulle hattua ja totean että tuon Ilona-lehden ostaminen oli todella luokitelta Force majoure tilanteeksi...:) Pitäisiköhän itsekin käydä ostamassa? Rentouttava viikonloppua ja ekoilua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan kohdan 1. asiat ovat sellaisia, jotka pitäisi olla jo kunnossa, mutta meidän perheessä ne vaan eivät ole. Kohta 2. on se, missä kilvoitellaan tämän paaston ajan - ja hyvä olisi, jos jotain jäisi arkeen myöhemminkin - esim. se, että herkut ovat herkkuja vain jos niitä syö vain harvakseltaan;) Se, ettei tekisi itselleen tarpeita, joita ei todellisuudessa ole - ainakaan alvariinsa, olisi iso askel kohti yksinkertaisempaa. Ja aikavarkaiden peittoaminen jättäisi aikaa tärkeämmille asioille. Loppujen lopuksi pieniä muutoksia.
   Sinne myös hyvää viikonloppua - ja ihanaa naistenpäivää!

   Poista
 14. Oi, munkin täytyy hankkia toi lehti :) Kiinnostavalta kuullostava paasto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lehti lähti mukaan kyllä ihan noiden ihanien blogisiskojen takia;) - ja ekopaasto on kyllä hyvä juttu!

   Poista
 15. En ole kuullutkaan Ekopaastosta, mutta mielenkiintoiselle kuulostaa. Sinun tämän vuoden paastotavoitteesi ovat erittäin järkeviä ja toteutumisen kannalta ainakin osittain varsin realisitisia. Ykkös- ja kakkoskohdat sisältävät paljon sellaista, jonka mukaan olen elänyt jo pitkän aikaa (sitä myöten, että mies ei ymmärrä, että kauppaan voisi ottaa kassiin jo mukaan ja minä asiasta jatkuvasti muistuttavamassa). Meillä on ruokahävikki onnistuttu minimoimaan lähes täysin, tosin osittain kiitos siitä kuuluu rautavatsaisele juniorkoiralle, jolle voi pikkuisen määrän jämäruokia aina silloin tällöin oman ruuan joukkoon upottaa.

  Sähkö- ja vesilasku säännöllisesti muistuttaa minua muistuttamaan lapsia siitä, että talon ei tarvitse olla kuin valaistu kuin joulukuusi ja itsekin pikku hiljaa alan muistaa sammuttaa television (jota katson äärettömän vähän) myös virtanappulasta. Vaikeinta tai mahdotonta olisi varmasti minulle nettiajan vähentäminen, mutta siinäpä olisikin haastetta. Juuri niin kuin sanoitkin, paaston tarkoitus on luopua asiasta, joka tuntuu oikeasti luopumiselta. Onnistumista haasteessasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekopaasto on siitä hyvä juttu, että siihen voi lähteä mukaan vaikka kuinka pienellä teolla - ja kuka tahansa ilman mitään aatteellisia tai uskonnollisia perusteita.
   Ja totta - paaston pitää tuntua:)

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig