keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Onnea Suomi 100 vuotta!

Suomi - sinitaivas, järvet, metsät ja siniristilippu.
Suomi - vapaus, itsenäisyys.
Suomi - minun maani, jossa minulla on vapaus sanaan, mielipiteeseen, uskontoon.
Suomi - jonka, itsenäisyydestä on maksettu kova hinta.
Suomi - kotimaa, isänmaa.

Suomi - jossa on ollut hyvä ja turvallista kasvaa, opiskella, kasvattaa lapsia ja vanheta.

Suomi-suklaa Suomi100 juhlavuonna

Suomi - jossa veljeä ei jätetä. Ei jätetty aikoinaan - ja haluan uskoa, ettei jätetä tänäkään päivänä.
Ei sitä naapurissa asuvaa - eikä sitä, joka tänne kauempaa on tullut turvaa hakemaan.

Kun maailmalla aseiden piiput taas laulavat ja terrori-iskut ovat tulleet lähellemme, on meillä entistä enemmän syitä olla kiitollisia heille, jotka vapauden meille aikoinaan taistelivat ja heille, jotka rakensivat tähän maahan kaiken sen hyvän, mistä tänään saamme nauttia.

"Suomi on hyvä maa. Tämä maa on paras paikka meille suomalaisille. Suomi on puolustamisen arvoinen maa, jonka paras puolustaja on Suomen oma kansa!" - näin tervehti edesmennyt jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth itsenäisyyspäivänä 2002.

Monissa hyvien asioiden kansainvälisissä vertailuissa Suomi on kärkisijoilla ja itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi on Tilastokeskus tehnyt listauksen asioista, joista voimme olla ylpeitä. Suomi on esimerkiksi maailman vapain maa (Norjan ja Ruotsin ohella) ja huolimatta Turun terrori-iskusta, on Suomi edelleen maailman turvallisin maa.

Tuonkin listan mukaan Suomi on hyvä maa. Juuri niin kuin Adolf aikoinaan painavasti lausui.

Olen itse saanut elää 60 vuotta Suomessa, joka on saanut nauttia rauhasta. Täällä ei ole minun elinaikanani sodittu. Mutta muuttunut tämä maa toki on.

Suomalaisena voi hyvin röyhistää rintaansa. Ja olla samalla nöyrän kiitollinen kaikille Adolfeille ja hänen veljilleen ja sisarilleen, jotka tästä kaikesta hyvästä hinnan aikoinaan maksoivat - ja osa maksaa sitä vielä tänäänkin. Sillä meidän Suomessamme, tässä isiemme kalliilla hinnalla maksamassa maassa, tarvittaisiin taas Adolfeja, jotka kertoisivat meille, miten kallisarvoista on se, että on oma maa, oma lippu ja oma kansa. Vapaus.

Olen itse saanut elää 60 vuotta Suomessa, joka on saanut nauttia rauhasta. Täällä ei ole minun elinaikanani sodittu. Mutta onhan moni asia toki muuttunut.

Tässä maassa tarvittaisiin tänään kipeästi sitä henkeä, jolla taisteltiin Suomelle itsenäisyys ja jolla tämä maa rakennettiin sotien jälkeen hyvinvointivaltioksi.

Kun maassa rikkaat rikastuvat entisestään, kun verot maksetaan muualle kuin Suomeen, kun keskiluokka köyhistyy ja osa kansasta jonottaa leipäjonoissa ja kun barrikadeilla huudetaan "rajat kiinni", on se kaiken sen mitätöimistä, minkä vuoksi isämme ja isoisämme taistelivat.

Vapaan maan vapaa kansa pitää huolen toisistaan.  Ja se maa pitää huolen kaikista, jotka siltä apua pyytävät.

Maa, jossa veljeä ei  jätetä - ei jätetä sitä asunnotonta syrjätien kulkijaa, ei sitä työtöntä yksinhuoltajaäitiä, ei syrjäytymässä olevia nuoriamme eikä heitä, jotka täältä ovat tulleet turvaa hakemaan.

Pidetään toisistamme huolta - sillä edelleenkin haluan uskoa, että tässä maassa ei kaveria jätetä!

Suomi100 juhlavuosi ja itsenäisyyspäivän kynttilät

Tänään liehuvat siniristiliput saloissa ja  ikkunoille on sytytetty kynttilät. 100-vuotiasta Suomea juhlitaan niin niin kodeissa kuin linnoissakin.

Me juhlimme isännän kanssa itsenäisyyttä täällä kotona tutuin perintein: istumme katsomassa Linnan juhlia, nautimme glögiä ja joulutorttuja sekä Suomi-suklaata - ja ikkunoilla palavat ne sinivalkoiset kynttilät. Jossain vaiheessa isäntä siirtyy alakerran sohvalle toisen telkkarin äärelle ja nukahtaa sinne ja minä yritän bongailla juhlivat tutut ja kauneimmat sekä ne kauheimmatkin juhla-asut.

Miten sinä olet juhlinut 100-vuotiasta Suomea? 
Oletko käynyt ihastelemassa juhlavia valoteoksia, joita juhlan kunniaksi on monella paikkakunnalla jopa ulkomaita myöten viritelty? 

Suomen lippu - siniristilippu

Maamme-laulun ohella sopii Itsenäisyyspäivään myös Finlandia-hymni. Juhlava, upea sävellys, joka kostuttaa joka kerran tämän Ladyn silmäkulmat.

Finlandia-hymninhän Sibelius aikoinaan sävelsi jo ennen itsenäisyyttä, 1899-1900 - ja se oli viimeinen osa Historiallisia kuvia -orkesterisarjaa. Alunperinhän tuohon hymniin ei ollut tarkoitus sanoja tulla. Mutta tuli sitten kuitenkin - ja tuli useammatkin. Nykyisin useimmiten suomeksi lauletut sanat ovat V.A. Koskenniemen.

Hymnistä on myös useammat englanninkieliset sanoitukset  - tunnetuin lienee This Is My Song, jota on laulettu hymnin sävelin mm. USA:n terrori-iskujen muistotilaisuuksissa. Ja juuri tuota versiota on kuvattu myös sanoilla Song Of Peace, jota olen jakanut parina vuonna täällä blogissakin Joan Baezin laulamana versiona.

Siitä, miten Hymni on ollut esim. erään maan kansallislaulu ja millä kaikilla sanoituksilla sitä on laulettu, voi lukea mm. täältä. Sieltä löytyy myös enemmän tietoa hymnin historiasta.

Tästä hymnistä Sibelius itse totesi: "Sitä ei ole tarkoitettu laulettavaksi. Sehän on tehty orkesteria varten. Mutta jos maailma tahtoo laulaa, niin ei sille mitään mahda."

Tänä vuonna jaan hymnistä nimenomaan suomenkielisen version. Itsenäisen Suomen 100 vuoden kunniaksi.Onnea 100-vuotias Suomi!
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös SHARE:

28 kommenttia

 1. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 2. Tosiaan, maa jossa ei kaveria jätetä ja jossa puolustetaan tätä upeaa puolueettomuutta mahdollisimman loppuun asti!

  Meillä kaksistaan katsellaan linnan juhlia, kynttilät on sytytetty ja kuunneltu Oulun poliisin juutuubin upeaa itsenäisyyspäivän tervehdystä.

  Hyvää itsenäisyyspäivää sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - hyvää loppuviikkoa sinne - ja kiitos vinkistä, käynpä kuuntelemassa tuon Oulun poliisin tervehdyksen;)

   Poista
 3. Hieno kirjoitus :). Tuttuja olen minäkin juhlista bongaillut ja pukuja ihastellut. Aamulla sai kokea huippuhetken, kun sain puhua radiolähetyksessä Hilkka Riihivuoren kanssa Sen selostuuksen tahtoisin kuulla -toivekonsertissa. Muutoin päivä on mennyt hyvästä ruoasta nauttiessa tv:n ja iPadin seurassa eri ohjelmia katsellen ja pikkuyskäflunssasta toipuen.
  Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa teille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - tällä iällä noita tuttuja alkaa tuolla juhlissa olla jo aika monta;)
   Sinulla onkin ollut muistorikas itsenäisyyspäivä - huomasin FB:stä, että entinen oppilaasi lauloi Linnan juhlissa;)

   Poista
 4. Ollaan syöty hyvin, sytytetty kaksi kynttilää ikkunalle, juotu ensimmäiset glögit ja oltu iloisia siitä, että marokkolaimen miehenikin sai itsenäisyyspäivän onnittelut. Onnea on olla suomalainen.
  Hyvää Itsenäisyyspäivää 🇫🇮

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - onnea on olla suomalainen <3
   Hyvää loppuviikkoa, Outi <3

   Poista
 5. Kaunis kirjoitus💙Hyvää itsenäisyyspäiv ää 🇫🇮

  VastaaPoista
 6. Hyvää itsenäisyyspäivää Lady! Meillä Hymniä soitetaan usein joulun alla kaupoissa. Ja yksi joogaopettaja käyttää sitä loppuhiljentymisen musiikkina. Ensimmäisellä kerralla yllätyin täysin ja itkuksihan se meni. Onneksi sain pyyheliinan kasvoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - mielenkiintoista kuulla, että Hymni koetaan siellä joulumusiikiksi - tai joogan loppuhiljentymisessä;) En ihmettele ollenkaan, jos liikutuit - minä liikutun Hymnistä aina <3

   Poista
 7. Juuri tätä kaikkea se Suomi on 💙 hyvää itsenäisyyspäivän yötä 💙

  VastaaPoista
 8. Upea kirjoitus Lady 💙 juuri tätä Suomi ja suomalaisuus on. Pohdin omassa postauksessani mitä itsenäisyys on ja juuri se vapaus on tärkeää ja ettei toista jätetä. Hyvää itsenäisyyspäivää Ladylle💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjo - vapaus on jotain sellaista, että sen täyden arvon ymmärtänee vasta sitten, kun siitä on taisteltu tai se on menettetty <3

   Poista
 9. Hieno kirjoitus ja kosketti tuo kohta, maassa jossa ei veljeä jätetä, ei jätetä asunnottomiakaan jne. Näin on, me olemme saaneet monen suomalaisen uhrin kautta hienon kotimaan, pitäkäämme siitä ja toisistamme hyvää huolta, olkaamme edesmenneiden, sotaveteraanien ja lottien arvoisia. <3

  Sydämellistä viikkoa Lady <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on - tärkeintä on pitää huolta toisistamme <3
   Onnellista loppuviikkoa sinulle, Tiia <3

   Poista
 10. Toivottavasti itsenäisyyspäiväsi oli oikein hyvä.,Täällä Tel Avivin kaupungintalo valaistiin niin että illalla se muuttui joksikin aikaa Suomen kauniiksi lipuksi, ja Suomen suurlähettilään virka-asunnossa oli hienot juhlat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - me vietimme oikein hyvän ja rennon itsenäisyyspäivän;) Turussa on valaistu muutama rakennus, Turun Linna ja siltoja sinivalkoisin värein ja hienoa, että näitä valoteoksia on myös muualla maailmalla. Kyllä me aina yhden päivän valaistuksen arvoisia olemme;)

   Poista
 11. Kaunis kirjoitus ja niin upeat kuvat♥ Kyllä tässä meidän rakkaassa Suomen maassa on niin paljon hyvää! Myöhästyneet itsenäisyyspäivän toivottelut,itsellä tuo päivä sujahti työn touhussa:) Leppoisaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja meillä on todellakin monta syytä kiitokseen <3
   Hyvää viikonloppua myös sinulle <3

   Poista
 12. Upea postaus upealle Suomelle <3
  Vietin itsenäisyyspäivän töissä vanhusten parissa ja koin, että se oli paras paikka kyseiselle päivälle. Pääsin osallistumaan niiden ihmisten tunnelmiin, jotka ovat nähneet paljon paljon enemmän kuin itse ja osaavat kertoa myös minun sukupolvelle, miten asiat ovat joskus olleet. Suuria tunteita käytiin läpi itsenäisyyspäivänä ja se kiitollisuus oli käsin kosketeltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - meidän Suomemme on upea <3
   Sinulla on ollut etuoikeutettu itsenäisyyspäivä - noita tunnelmia ei enää monta vuotta saa kuulla <3

   Poista
 13. Hieno kirjoitus! Monia mielenkiintoisia asioita toit esiin. Tilastokeskuksen listaus on komea, saamme olla ylpeitä siitä. Ja olen mielissäni siitä, että toit myös nuo Suomen varjopuolet esiin, kun rikkaat rikastuvat entisestään ja verot maksetaan muualle kuin Suomeen, leipäjonot ja keskiluokan köyhtymisen. Näitten asioitten puolesta ei isämme ja isoisämme taistelleet. Sitä kaveria ei pitäisi jättää. Uusi satavuotisluku näyttää, minne olemme menossa, toivottavasti kohti vielä parempaa huomista.
  Ja Finlandia -hymni herättää täälläkin suuria tunteita.
  Hyvää viikonloppua, Arja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuula <3
   Tilastokeskuksen listaus on todella komea - ja onneksi elämme maassa, jossa nuo varjopuoletkin saamme vapaasti tuoda esiin!
   Hyvää viikonloppua myös sinulle, Tuula <3

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig