torstai 27. elokuuta 2015

Onko kotivarasi kunnossa?

Meille tulee työpaikalle Martat -lehti ja kahvitauolla silmäni osuivat sen kannessa tekstiin "Kotivara auttaa pahan päivän yli".  Jutussa oli listattu tarvikkeita, joita olisi hyvä varastoida, jotta selviäisi poikkeustilanteiden yli.

Olen monesti etenkin lähiaikojen myrskyjen jälkeen ajatellut, että mitenkähän sitä selviäisi, jos sähköt, vedenjakelu ja palvelut eivät olisikaan käytössä.

Tulisiko vilu, riittäisikö ruoka?

Ja olen myös miettinyt sitä, että jonkinlainen hätävarasto tavaroita olisi kotona oltava, sillä jos pankit eivät toimi ja kaupat eivät ole auki, ei sulavilla pakasteruuilla kovin pitkälle pötki.

Tietenkin talvipakkasella pakastimen ruuat saa ulos, mutta entä jos vettä ei tule - tai jos myrsky pysäyttää kaiken syksyllä? Silloin eivät ne pakastimenkaan ruuat montaa päivää säily.

Entä lämpö? Olemme saaneet jo lukea ja nähdä uutisista, miten onnettomiin tilanteisiin ihmiset ovat pitkien sähkökatkojen aikaan joutuneet. Kun taloissa ei ole muuta lämmityssysteemiä kuin sähkö, ollaankin aikamoisessa pulassa.

Meilläkään ei kotona ole takkaa - eikä ole monella muullakaan - sisustusesineinä ja tunnelmantuojina olevat sähkötakat eivät poikkeustilanteissa lämmitä. 

Jos pitempiaikainen sähkökatko tulisi, joutuisimme varmaan siirtymään Sauvon farmille. Siellä on vielä puuliesi ja takka, joita tosin ei muutamaan vuoteen ole käytetty - nuohoukset on sentään saunan takia tehty.

Töistä tultua katselin listaa ja kävin oman kotimme kaappeja läpi.

Tässä teillekin Kotivaralista - sekä se, mitä meidän huushollistamme löytyy.

Ruoka- ja elintarvikkeet:

kotivara - hätävara
kuva: kuvattu Martat -lehden kuvasta

1. Liha-, kala-, vihannes- ja hedelmäsäilykkeet.
Meidän kaapeistamme löytyi 2 tonnikalapurkkia, 1 tomaattisardiinipurkki, 2 hernekeittopurkkia,
1 hedelmäcocktailpurkki ja 7 ananasmurskapurkkia.

Ja nekin kaikki hankittu käyttöä varten - ei pitempiaikaiseen säilytykseen pahan päivän varalle.

2. Lastenruokia.
Meillä ei nyt enää lastenruokia tarvita, joten näitä ei myöskään kaapeista löydy.

3. Näkkileipää, keksejä, riisikakkuja.
Näkkäriä löytyy 2 paketillista ja voileipäkeksejä avattu paketti.

4. Iskukuumennettua maitoa.
Eipä löydy meiltä.

5. Pikariisiä, linssejä, pastaa, nuudeleita, pussikeittoja, valmiskastikkeita, kastikejauheita, muusijauhetta, soijarouhetta.
Pikariisiä löytyy avattu paketti - sen sijaan puuroriisiä oli 3 pussillista - linssejä 2 pientä pakettia, pastaa useampaakin erilaista, nuudeleita 2 pussia. Muita tämän kohdan tarvikkeita ei ollut.

6. Pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä.
Meillä oli 1 pussi pähkinäsekoitusta, 1 avattu pussi hasselpähkinöitä, 1 pussi maapähkinä- ja rusinasekoitusta, 1 avattu pussi siemensekoitusta, rusinapaketti, kuivattuja sekahedelmiä 2 pakettia, luumuja 2 pussia.

7. Pullotettua vettä ja juotavaksi valmista mehua.
Jääkaapissa oli pieni pullo lähdevettä ja 2 avattua purkkia tuoremehua.

hätävara - karkit
kuva: kuvattu Martat -lehden kuvasta

8. Herkkuja.
Niitä ei löytynyt! Minähän olen taas herkkulakossa ja olen kieltänyt isäntääkin niitä kotiin kantamasta.

Isäntä vaan ei oikein tahdo minua totella ja herkkuja meille melkein joka ilta eksyy hänen töistä palattuaan. Tänään hän ei vielä ole kotona ja eilisen herkut näyttävät löytäneen tiensä isännän pikku masuun.

9. Erityisruokavalioon sopivaa ruokaa.
Meillähän ei ole kuin laktoositon ruokavalio ja kaikki yleensä hankitaan jo sen mukaisesti, joten erikseen siihen ei tarvitse varautua.

10. Ruokaa lemmikkieläimille.
Viirun ruokavarastot on meillä varmaan parhaiten hoidettu - kuivamuonaa - ja erityisruokavaliolla - löytyy useampi pussi.

Eipä ole kehumista meidän perheen kotivaraelintarvikkeissa - niitä kun ei varalle ole. Kaikki on tarkoitettu lähiaikojen käyttöä varten.

Jonkinlaisen varaston aion kuitenkin nyt hankkia tuon listan perusteella. Herkkuja en silti varastoon hanki - meidän kotoa ei sellaista piiloa löydy, josta isännän herkkunenä ei niitä haistaisi;)

Entäpäs ne poikkeustiloissa tarvittavat tavarat - millainen on lista ja mitä löytyy meiltä:

1. Polttopuita tulisijaan.
Täällä Kaarinan kodissahan ei sitä tulisijaakaan ole, mutta Sauvon farmilla polttopuita on. Ja nekin oikeastaan vahingossa, sillä sen muutaman vuoden takaisen Tapaninpäivän myrskyn jäljiltä siellä jouduttiin kaatuneita puita aikamoinen määrä hakkaamaan haloiksi. Ja niitä ei ole käytetty kuin saunan lämmitykseen joten puiden suhteen olemme kuivilla.

2. Matkapuhelimen vara-akku, joka pidetään ladattuna sekä patterilaturi tai autolaturi, jolla voi akun ladata.
Vara-akku löytyi yhdestä laukustani - ja lataamattomana. Patterilla toimiva vara-akku on olemassa vaan niin hyvässä piilossa, etten sitä löytänyt. Autolatureita on useampia.

kotivara - taskulamppu
kuva: kuvattu Martat -lehden kuvasta

3. Taskulamppuja.
Pikaisella etsinnällä löysin yhden taskulampun - enkä sitäkään sieltä, missä se hätävarataskulamppu meillä on sovittu pidettäväksi. Meillä on taskulamppuja varmaan 5 kappaletta, mutta vain tuon yhden onnistuin eteisen laatikosta kaivamaan kaiken roinan seasta esille.

4. Reseptilääkkeet.
Tällä hetkellä ei taida olla muita kuin minun antihistamiinejani, jotka ovat aktiivisessa käytössä - ja niitä on. Ja tottakai Viirun lääkkeet - ja niitä vasta onkin.

5. Kuume- ja särkylääkkeitä, laastareita, sidetarpeita.
Kaikkia löytyy.

6. Patterikäyttöinen radio.
Eipä taida olla täällä kotona enää patterikäyttöistä radiota. Mutta löytyy sentään pari vanhaa patterikäyttöistä MP3-soitinta, joissa on radio. Ja Sauvosta löytyy vielä se oikea patteriradiokin.

7. Kynttilöitä ja tulitikkuja.
Löytyy. Ja paljon.

8. Tölkinavaaja.
Löytyy useampikin - ja näyttivät olevan juuri siellä missä pitikin.

9. Pattereita.
Löytyi - vaan ei löydy aina. Nyt olin juuri hamstrannut Clasulta;)

kotivara - patterit
kuva: meidän kotivaraamme

10. Puhtaita, kannellisia astioita, kanistereita veden hakuun.
Astioita löytyy ja kanistereitakin ainakin Sauvosta.

11. Vaippoja, hygieniatarvikkeita.
No vaippoja ei enää (tai vielä) meillä tarvita, joten niitä ei myöskään ole. Hygieniatarvikkeita on.

12. Kosteuspyyhkeitä, käsien desifiointigeeliä.
Kosteuspyyhkeitä ei taida olla muita kuin minun matkoja varten hamstraamiani kosmetiikan pyyhintään tarkoitettuja, mutta desifiointigeeliä on useampi pullo - ja nekin matkoja varten hamstrattuja.

13. Retkikeitin tai grilli ja polttoaineet.
Löytyy 2 kaasugrilliä - toinen Kaarinassa, toinen Sauvossa ja molemmissa omat kaasupullot. Ja toinen pulloista juuri hankittu.

14. Käteistä rahaa.
Kappas - tällä hetkellä löytyy jopa minun kukkarostani, sillä sen verran on vielä taannoisia kirpparivoittojakin jäljellä. Vaan pakko on myöntää, että käteistä kannan yleensä hyvin vähän mukanani. Ja kotona sitä käteisvarastoa ei ole - ellei lasketa mukaan kolikkopankkia.

Petrattavaa löytyy tavarakotivarastakin: tavarat ovat siellä täällä, varsinaista varastoa ei ole ja käteistä rahaa pitäisi kotiin sen pahan päivän varalle jemmata.

Näillä nykyisillä varastoilla - jos lasketaan mukaan pakastimessa olevat ruuat - selviäisimme muutaman päivän, mutta emme pitempiä aikoja - ja tässä kohtaa lasken perhevahvuuteemme myös Turussa asuvat lapsemme ja appivanhempani.

Miten on - onko sinun kotivarasi kunnossa?

Selviätkö, jos myrsky lamauttaa kaiken tai jokin muu poikkeustila iskee?

Kävin tutkimassa noita Marttojen nettisivuja vähän enemmänkin - ja siellähän on toimintaa jos jonkinlaista. Ja neuvoja ja tukea myös meille, jotka emme Marttoja ole.

Esimerkiksi aihetta "Garderobi - harkitse, korjaa, kierrätä" aion tutkia vähän enemmänkin. Ties vaikka postailisinkin vielä siitä.

Ja ties vaikka liittyisin jokin kaunis päivä Marttoihinkin, sillä niin hienoa toimintaa heillä tuntuu olevan. Harmi, ettei Turun seudulta löydy sellaisia yhdistyksiä kuin Anarkistimartat tai Asennemartat, jotka ovat Uudenmaan Marttojen jäsenyhdistyksiä.

Niin lystiä olisi tuohon profiiliesittelyyni kirjata: 50+ virkanainen, heavylady, kukkahattutäti ja Anarkistimartta;)

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myösSHARE:

62 kommenttia

 1. Mikä hieno, valaiseva postaus! Mutta kyllä nyt hävettää, sillä meillä on melkein joka kohta noista ihan retuperällä. Ei olisi pahitteeksi jos edes pienimuotoinen hätävara ruokatarvikkeita olisi aina kotona. Pelkään kyllä, että jos oikein tosissani rupeaisin noita listan kohtia täyttelemään, niin mieheni syyttäisi minua hätävaran liioittelusta ja pitäisi minua pahan ilman lintuna :)
  Pitääpä käydä katsomassa Marttojen sivuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marttojen itsekin tulin tätä pohtineeksi! Ja kyllä hävettää itseänikin, sillä minulla on ihan tosissaan ollut tarkoitus tuo hätävarasto perustaa vaan en ole saanut aikaiseksi!
   Samaa muuten meidän isäntä varmaan ajattelisi, että hätävarjelun liioittelua - paitsi herkkujen kohdalla;)

   Poista
 2. Aivan loistava ois tuo esittelyteksti :)
  Minussakin asuu pieni martta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olisikin;)
   Minä luulen, että Marttoja on aika paljon - me emme aina edes hoksaa olevamme heitä!

   Poista
 3. Meillä on hätävara muonaa vaikka naapureillekin jakaa :D Hamstraajat, mutta ajattelin olla kaukaa viisas, jos vaikka tästä olisi hyötyökin, joskus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on viisautta - ja johan sen Veikko Huovinenkin tiesi, että hamsteri kannattaa olla;)

   Poista
 4. Meiltä ei kyllä löydy kaikkia :). Pitäisikö alkaa varastoimaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä niitä löytynyt meiltäkään - ainakaan varastoituina sinne pahan päivän varalle;)

   Poista
 5. Perusmartta ilmoittautuu. Muutimme haja-asutusalueelle kahdeksan vuotta sitten. Oli jatkuvasti sähkökatkoskia ja niinpä teetimme keittiön puillalämmitettävän lieden ja toiseen päähän taloa varaavan takan. Nyt ainakin saamme lämpöä ja ruokaa, jos on niitä elintarvikkeita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö on iso ongelma suurpoikkeustilan sattuessa täällä taajamissakin - kerrostaloista ja rivitaloista harvemmin niitä takkoja löytyy - ja vieläkin moni teettää omakotitaloihin takan, joka ei ole varaava. Noissa ruokavarastoissakin pitäisi sitten muistaa väliillä tarkistaa ne päivämäärät - jos riisipussi kuhisee matoja, ei siitä paljon iloa ole.

   Poista
 6. No voisi kyllä meilläkin olla kotivarat paremmalla tolalla, mutta ei sitä perus kerrostaloasujana osaa edes aatella, ettei lähi siwaan pääsisi :D.
  Pitääpä alkaa tekemään pientä hätävarastoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se - ei oikein osaa ajatella ennen kuin kohdalle sattuu. No, toivottavasti ei satu meille kenellekään!

   Poista
 7. Eipä täällä löydy hätävaralle oikein mitään... ei ainuttakaan säilykettä, yhdeks kerraks taitaa löytyy glut. pastaa ja yks avattu näkkäripaketti! Kyllä tulisi äitiä ikävä, jos nyt joku hätä tulisi - en ole edes ajatellut tuota. Mutta pakko myöntää, että silloin kun ne sähköt on ollut poissa... niin kyllä sitä silloin alkaa miettimään pakasteessa olevia tuotteita ja talvella kämpän kylmenemistä.

  Oikein mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - jo muutaman tunnin sähkökatkos laittaa elämän sekaisin!

   Poista
 8. Tämä postatus on miettimisen arvoinen asia.Totta,kuinkahan monella meistä löytyy ko.varasto...tuli tässä mieleen että miehille pitäisi olla oma Martti-kerho heh...heh...mukavaa päivänjatkoa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvalla taitaa löytyä tuota varastoa. Ja kun noita Marttojen sivuja tutkin, niin sieltä löysyi myös Miesmarttojen jäsenjärjestö;)

   Poista
 9. Fikkari ja karkit (suklaat) löytyisi. :D Kivaa viikonloppua Ladylle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niillä ei taitaisi kovin pitkälle selvitä;)
   Kiitos - kivaa viikonloppua myös sinulle <3

   Poista
 10. Mahtava postaus ja näitä totta tosiaan tulee ajoittain mietittyä eli kyllä nykyihminen olisi avuton ilman monia apuvälineitä. Muistan hyvin "kylmän sodan " aikana isovanhemmilla oli ruokavarasto, ei hullumpi idea laisinkaan. Lämpö, vesi ja ruoka, siinä ne aivan tärkeimmät... Meillä on avotakka ja puulämmitteinen sauna,joskos sitten niiden äärelleä lämmiteltäisiin.

  Upeaa viikonloppua Lady <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sota-ajan eläneet ihmiset osaavat varautua - mutta me elelemme aika huolettomasti.
   Kiitos - upeaa viikonloppua myös sinulle, ihaNainen Tiia <3

   Poista
 11. Kuulun marttoihin, mutta vajaa on meidänkin koti, joidenkin mainittujen asioiden osalta.

  VastaaPoista
 12. Näkkileipää, kynttilöitä ja tulitikkuja löytyy...pastaa ja pari tonnikalapurkkia..polttopuita...ja siinä ne taitaakin olla..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - ei niilläkään taitaisi pitkälle pötkiä;)

   Poista
 13. Anarkistimartta ;D. Voihan sitä kai olla sellainen henkinen kannattajajäsen, vaikka ei ihan jäsenkirjaa omistaisikaan.
  Minä olen sellainen hamsteri, että kaapeista kyllä löytyy muonaa hengenpitimiksi joksikin aikaa. Pitäisi ehkä syödä varastot tyhjiin ja uusia jemmat. Muuten voi tulla tiukan paikan edessä erikoisia käyttöpäivämääriä vastaan ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuo Anarkistimartta on kyllä loistava nimitys:)
   Minäkin olin nuorempana aikamoinen hamsteri - ja sitten niitä vanhentuneita purkkeja ja pusseja piti heittää menemään, kun ei edes muistanut, mitä kaikkea kaappeihin oli säilönyt;)

   Poista
 14. Pahasti on puutteita meidän hätävarassa. Kahdella takalla ja puilla sentään lämpöä saataisiin, taskulamppuja löytyy. Mutta ruokapuolella olisi runsaasti petrattavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin on jo paljon, jos lämpöä saa - mutta toki sitä ruokaakin pitäisi saada;)

   Poista
 15. Meillä asiat on mielestäni hyvin, ellei erinomaisesti kunnossa. Meillä on sähkölämmitys ja ongelmatilanteiden varalta halusimme ehdottomasi takan, jolla lämmittää syksystä kevääseen ja sähkökatkojen aikana. Siellä voi myös tehdä ruokaa, mutta grillikota on todellinen pelastus, jos tulee päivien sähkökatko. :). Ruoka- ja vierasvara on kotoa opittu juttu ja se on kunnossa. Taskulamppukin oli sovitussa paikassa. Ainoa mutta pitkä miinus on patteriradio. Se pitäisi hankkia, koska muuten on kyllä ihan uutispimennossa.

  Kivaa viikonloppua :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä vähän ajattelinkin, että sinulla nämä jutut ovat hallinnassa - eikun radion ostoon;)

   Poista
 16. Ei taida olla noin hyvässä jamassa meidän kotivara, polttopuita löytyy ja kynttilöitä mutta ruokapuolella tuota kuivamuinaa ei ehkä ihan noin kattavasti löydy .....hyvän listan ovat martat kirjoittaneet :)Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä - tuonne pakkaseen sitä varaa kaikenlaista - mutta eipä niillä sähköttömässä taloudessa pitkälle pötkitä - ja kuivamuonapuoli on sitten vähän niin ja näin - kuitenkin lihasäilykkeetkin säilyvät vuosia.
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 17. Tuo onkin tärkeä juttu,eihän sitä koskaan tiedä vaikka tulee sellaisia kotivaroja tarvitsemaan.Minulla on aina linssejä,papuja kotona,niistä saa helposti idätettyä vihreää jos sellaiseen tilanteeseen joutuisi-
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan - täällä Suomessa on viime vuosina ollut sellaisia myrskyjä, että sähköt ovat olleet viikkokaupalla poissa joillain seuduilla. Teillä ei siellä taida sentään kukaan kylmyyteen kuolla mutta ruokavara on sielläkin oltava.
   Kivaa viikonloppua myös sinulle <3

   Poista
 18. Hei!
  Täällä uusi 40+bloggaaja ilmoittautuu lukijaksi. Kiva blogi sinulla!
  Ja tuo kotivara on kyllä puutteellinen tässä osoitteessa. Muutaman sähkökatkoksen aikana olen ollut tyytyväinen, että tästä taloudesta löytyy sekä takka että puuhella. Toivon kuitenkin, ettei tähän hätävaraan jouduttaisia. Leppoista viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa sekä 40+ -bloggaajaksi että lukijaksi;)
   Näyttää tuon kotivaran kanssa olevan puutteita meistä aika monella!
   Kiitos - hyvää viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 19. Tää jäis kyllä Marttakoulussa luokalleen ;) niin heikossa hapessa on hätävarat ! Asumme keskellä kaupunkia, 100 metrin säteellä on neljä kauppaa ja kaksi kioskia , sähkökatkoja ei ole ollut miesmuistiin – ei ole ollut tarvetta ... Täytyy varmaan vähän katsella kaappeja sillä silmällä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - aika paljon meitä luokalle jääneitä täällä tuntuu olevan;)

   Poista
 20. Olipas kiinnostava postaus taas! Meillä on muu aika hyvin varastossa mutta nestepuoli ei: pullovettä ja iskukuumennettua maitoa ei löydy. Tästä tuli mieleen, kun meidän alueelta meni joulunaikaan sähköt useammaksi päiväksi. Olimme silloin onneksi reissussa mutta muuten olisi köpelösti käynyt. Varaava takka on mutta takkaimuri toimii sähköllä ;)
  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nestepuoli onkin hankala - sekin kun pitää välillä uusia - niinkuin muutkin elintarvikkeet. Kyllä me olemme itsemme tuosta sähköstä todella riippuvaisiksi itsemme saattaneet ja toivottavasti ei pitempiä hätätiloja tulisikaan mutta kyllä itse yritän edes jotenkin varautua, sillä on tämä maailma sellainen, että kaikkea muutakin yllättävää voi sattua kuin se myrsky. Esim. cyberhyökkäys pysäyttäisi tehokkaasti koko Suomen.

   Poista
 21. Olipa hyvä postaus. Kotivaraus taitaa meillä olla retuperällä. Mutta venevaraus on paremmalla tolalla. Sieltä löytyy niin näkkärit kuin hernekeittopurkit. Kaasupulloja kaksi. Taskulamppuja. Kosteuspyyhkeitä, käsidesiä... No, veneen varustus on peräti listalla ja listalle tulee tarvittaessa uusia juttuja. Tämä käytäntö olisi hyvä ottaa kotiinkin. Kiitos hienosta muistutuksesta.
  Ja noista Martoista vielä. Turussa toimii Turun Förimartat, ja sitä vetää ihana, energinen, entinen koulutoverini Kristiina Elo. Uskallan hänen nimensä tässä mainita, koska nimensä löytyy Förimarttojen kohdalta. Minä en kuulu Marttoihin, mutta postauksesi sai minut mietteliääksi... jospa sinne minäkin.
  Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo kotivara näyttää olevan vähän retuperällä itse jos toisellakin;) Mutta hienoa, että Martat näistä muistuttelivat - olen ihan varma, että niitä sähkökatkoja tänäkin syksynä ja ensi talvena taas tulee.
   Martat tekevät kyllä hienoa valistus- ja opastustyötä ja täytyy noita sivuja vielä oikein ajan kanssa lueskella - sitä Anarkistimarttojen Turun osastoa odotellessa;)
   Ihanaa viikonloppua myös sinulle, Tuulia <3

   Poista
 22. Noin yhtään asiaa ajattelematta voisin sanoa että meiltä kaikkea löytyy mutta totuus lienee toinen. Kaikkea ylimääräistä löytyy mutta tarpeellinen ja käyttökelpoinen kriisitilanteessa puuttuu. Liekkö edes taskulampuissa pattereita? Meillä taloa voi lämmittää myös puulla ja rantasaunalla on puulämmitteinen vesipata. Sähkön katkettua meiltä loppuu vesi sillä kaivosta tulee sähkön voimalla vettä. On meillä toki tuo järvi vieressä joten keittämällä sieltä saa vettä.
  Niin ja hei, minä olen noin kuukauden ikäinen Martta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin ensin, että meillä on kaikkea - ja sitten kun aloin tarkistelemaan, niin huomasin että eipä olekaan - ja eipä olekaan ainakaan pahan päivän varalle vaan tämän hetken käyttöön. Ja mitä hyötyä on esim. tuosta kännykän vara-akusta, jos se ei ole ladattu? Veden kohdalla täytyy tarkistaa Sauvon kaivon tilanne - liityimme siellä muutama vuosi sitten kunnan vedenjakeluun ja kaivovettä on käytetty lähinnä puutarhan kasteluun.
   Onneksi olkoon marttaudesta - itsekin harkitsen:)

   Poista
 23. Se on jännä juttu, kun mietin tätä mielenkiintoista aihetta, että asuessamme kahta kotia on niistä alkeellisempi hyvin paljon paremmin viime kädessä varusteltu. Jos nimittäin miettii tuota pahaa päivää, että esimerkiksi sähköt katkeaisivat tai muuta vastaavaa. Meillä on aina saaressa kunnon varastot kaikenlaista hyvin pitkäksi aikaa säilyvää ja mökki lämpeää paukkupakkasillakin :). Taajamakodissa sitä luottaa vaan yhteiskunnan infrastruktuuriin, mutta hyvä se olisi varautua sielläkin! Hyödyllinen postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu - me todennäköisesti pystyisimme Sauvon farmilla selviytymään pitempään kuin täällä Kaarinan kodissa - ja Pohjois-Karjalan mökillä vieläkin kauemmin - siellä on nimittäin aurinkopaneelit ja kunnon kaivo;) Ja kunnon varaava vuolukivitakka.
   Aika luottavaisia olemme yhteiskunnan palveluiden toimivuuteen;)

   Poista
 24. Näin tämän jutun pelkistetyn version Marttojen sivuilla (kyllä, katselen niitä välillä minäkin :)) ja totesin, että melkein kaikea löytyy. Osaa jopa runsain mitoin -se on näitä suurperheen hyötyjä, kaikkea pitää olla varuilta paljon. Tosin sitä kaikkea kuluu huomattavasti enemmän kuin pienemmissä perheissä. Eli meillä pitäisi varmaan olla huoneellinen varatarvikkeita. Toisaalta myös tämä maaseudulla asuminen on opettanut siihen, että ihan yhden tai kahden tavaran takia ei lähdetä kauppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - luulen, että yleensäkin maaseudulla on varauduttu paremmin kun matkat kauppoihin ovat pitkiä!
   Ja suurperheelliset joutuvatkin hamstraamaan aika lailla jo ihan normielämän varalle <3

   Poista
 25. Moi! OHO, tässähän olikin aihetta! Toden totta, mä laitan heti listalle taskulampun. Pimeessä ei meinaan onnistu mikhään.
  Leivinuuni on ja puulämmitteinen sauna, joten ei ainakaan palelluta. Ja kuivamuonaa on vaikka armeijalle. Tervetuloa meille...
  oon mahdoton hamstraaja, mutta sepä ei olekaan sit pelkästään huono asia!
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole hamstraaminen ollenkaan huono asia - ja ilman sitä taskulamppua ei taidettaisi pärjätä;)

   Poista
 26. Hyvä listaus! Tuo vesi ja käteinen on sellaisia joita ei meiltä kyllä löydy vaikka pitäisi. Muuten pidän arjen sujuvuudenkin takia melkoista varastoa kaikenlaista kotona - ei tarvitse joka ruuan laittoa varten erikseen kaupassa käydä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä on niin tottunut siihen, että kortilla pärjää - ja eihän sillä pärjää yksistään edes normioloissa;)
   Meilläkin oli isommat varastot vielä silloin, kun lapset asuivat kotona - nyt olen laiskistunut. Mutta pitää petrata;)

   Poista
 27. Olipa hyvä postaus, olen monesti miettinyt asiaa mutta totetuttamatta on jäänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä se on jäänyt toteuttamatta monelta muultakin - itsekin olen etenkin myrskyjen aikaan miettinyt, että asia pitäisi saada kuntoon :)

   Poista
 28. Ööh... huonosti taitaisi käydä. Kuivamuonaa eli pastaa riisiä, bulguria, jauhoja yms. ja säilyketölkkejä löytyy, vaikka olenkin koettanut kokata kuivatarvikekaappia vähän tyhjemmäksi. Paljon muuta puuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu - kuivamuonaa riittää muutaman päivän tarpeiksi - mutta ei niistäkään varastoksi asti ole - ja paljon muuta puuttuu:)

   Poista
 29. Ihan kaikkea ei varastostani löytyisi, mutta uskon, että ruuan kanssa pärjäisi pitkään ,)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ajattelinkin, että sinulla on ruokavarastot aika hyvin hallussa;)

   Poista
 30. Ihan ei kaikkia löydy meidänkään kaapeista, mutta yllättävän paljon kuitenkin. Minua niin alkoi naurattaa, kun luin postaustasi, kaivelin kaapista lakupussin (hätävara sekin). Lankavaraston kanssa pärjäisin pitkään, mutta eipä ne paljon vatsaa täyttäisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättynyt olin itsekin meidän tuloksesta - tosin mitään ei ollut varastoitu vaan kaikki oli lähiajan käyttöä varten. Ja lakupussi kuulostaa tällä hetkellä liiankin hyvältä ;) Lankavarastoja löytyy meiltäkin, mutta ei taatusti lähellekään sitä mitä sinulta!

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig