keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Turun Kirjamessut: monta ääntä, monta kohtaamista


Viime viikonlopun Turun Kirjamessut ja samaan aikaan järjestetyt Turun Ruoka- ja Viinimessut saivat jälleen kerran ihmiset liikkeelle - Turun Messukeskuksessa vieraili yli 21500 kävijää. Ohjelmaa oli jos jonkinlaista ja varmasti jokaiselle kävijälle löytyivät ne omat kiinnostuksen kohteensa.

Messujen pääteema Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi oli Yksi maa - monta ääntä. Teema toteutui messuilla äänien kautta ja siellä avautuikin koko suomalaisen kirjallisuuden moniäänisyys ja monimuotoisuus.

Saimme kuulla messuilla esim. sitkeitä ääniä, mahdollisia ääniä, järjen ääniä, sukupolvien ääniä, korkeampia ääniä ja lasten ääniä.

Kävin itse messuilla lauantaina ja koska aika oli rajallinen, oli pakko tiivistää ja miettiä etukäteen, mitä ja keitä haluaisin nähdä ja kuunnella. No - ihan alkuperäisten suunnitelmien mukaanhan se käyntini messuilla ei sitten sujunut vaan mutkia matkaan tuli jo heti ensi metreillä. Lähtö kotoa viivästyi ja missasin edellisessä postauksessanikin hehkuttamani tilaisuuden kuulla Hanna-Reetta Schreckin matkasta taiteilija Ellen Thesleffin kanssa ja hänen kirjastaan Minä maalaan kuin jumala. Harmitti, sillä kuvataiteen ystävänä olin tätä odottanut.

Kati Tervo Turun Kirjamessuilla 2017

Onneksi sain harmitukseeni laastaria, sillä ehdin sentään kuuntelemaan, kuinka Kati Tervo kertoi, miten liittyivät yhteen Taimi, Ellen Thesleff ja hän itse. Uuteen kirjaansa Iltalaulaja Kati on saanut  innokkeen tädistään, joka aikoinaan oli käynyt piirustuskoulua mutta opiskeli kuitenkin kotiväen painostamana agronomiksi ennen sairastumistaan skitsofreniaan. Taiteilija kun ei mikään oikea ammatti maalaistalon tyttärelle ollut. Kuitenkin täti kävi vuosittain Ateneumissa katsomassa Ellen Thesleffin töitä. Siitä, miltä tuntuu luopua taiteilijahaaveista, on Katilla itselläänkin kokemusta, sillä myös hän olisi taiteilijaksi halunnut. Hän sai käydä vapaata taidekoulua vuoden ja sitten tulikin jo isältä komento siirtyä oikeisiin töihin.

Mielenkiintoista kuultavaa niin Ellen Thesleffin taiteen ystävälle kuin myös kuvataiteilijatyttären äidille. Muistelin, miten itse kannustin tytärtäni, kun hän oli päässyt sekä Turun taideakatemian että it-insinöörikoulutuksen pääsykokeisiin ja pähkäili sitä, kumpaan osallistuisi, sillä pääsykokeet alkoivat samana päivänä. Hänen kysyessään neuvoa vastasin, että en voi neuvoa sinua muuta kuin miettimään sitä, mistä hän on aina unelmoinut ja jos hän ei nyt tartu tilaisuuteen, tuleeko toista koskaan. Tytär päätti mennä Taideakatemian pääsykokeisiin, pääsi sisälle ja valmistuikin aikanaan. Sivusta seuraan nyt, miten taiteilijan leipä edelleenkin on epävarmaa - mutta miten upeaa on saada tehdä sitä, mitä rakastaa ja osaa. Ja samalla mietin joskus, miksen itse aikoinaan uskaltanut edes pyrkiä taideoppiin pelätessäni olevani liian lahjaton. No - muutaman vuoden päästä, kun jään eläkkeelle, minulla on mahdollisuus opiskella vielä vaikka mitä!

Lenita Airisto Turun Kirjamessuilla 2017

Seuraavaksi suuntasin kuuntelemaan Lenita Airistoa, jolta on tänä vuonna ilmestynyt Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi kirja Elämäni ja isänmaani. Messukeskuksen suuri auditorio pullisteli ihmisistä ja tämä upea, karismaattinen ja rohkea nainen hurmasi meidät kyllä täysin. Ja Lenitallahan riitti sanottavaa - riitti niin paljon, ettei hän malttanut edes istua;)

Lenita kertoi valloittavaan tapaansa meille lapsuudestaan, missi- ja opiskeluajoistaan sekä urastaan. Hän totesi, että hän on elänyt sen aikakauden, kun Suomea sotien jälkeen alettiin jälleenrakentaa - ja millaista kiitollisuudenvelkaa sen ajan ihmiset kantoivat heille, jotka maamme vapauden meille olivat taistelleet. Tämä kiitollisuus ohjasi aikoinaan myös Lenitan omia valintoja, kun hän maailmaa kiertäessään olisi voinut valita uran esim. USA:ssa, mutta hän koki, että hänen tuli palata Suomeen ja maksaa velkaa. Missä maailma menetti, siinä Suomi voitti, sillä aikamoisen uran tämä sinnikäs nainen on luonutkin: hän on toiminut niin yrittäjänä, mallina, tv-journalistina, tietokirjailijana ja mediavaikuttajana.

Ja siinä sivussa elänyt rohkeasti kumartelematta kenellekään ja pelkäämättä ketään. Sitä samaa rohkeutta hän peräänkuuluttaa edelleenkin. Eikä ymmärrä alkuunkaan heitä, jotka vain valittavat olojen kurjuutta tekemättä mitään parantaakseen niitä. Lenita lainaa mielellään jalkaväenkenraali Adolf Ehnroothin sanoja: "Suomi on hyvä maa" - ja hän tekee sen niin vakuuttavasti, että hölmömpikin uskoo!

Lenitaan törmäsin messuilla vielä uudelleenkin, sillä istuessani Tuula´s life -blogin Tuulan kanssa messukeskuksen pressihuoneessa kahveilla, pelmahti Lenitakin sinne, noukki banaanin pöydältä ja istahti seuraamme. Ja juttuahan piisasi - saimme kuulla vielä hänen opiskeluajoistaan, matkoistaan ja urastaan vaikka mitä. Aivan hurmaava nainen!

Tuula kertoi Lenitalle, miten tuo uusin kirja oli innoittanut häntä hänen suunnitellessaan taannoista Berliinin matkaansa - hän kulki matkalla jopa Lenitan askelissa;) Tuon matkan suunnitelmat löytyvät Tuulan postauksesta Berliini kutsuu.

Raakel Lignell, Anna Puranen, Jenny Rostain ja Tommi Kovanen - Turun Kirjamessut 2017

Tuulan kanssa olimme myös kuuntelemassa, kuinka Raakel Lignell ja Tommi Kovanen kertoivat, miltä tuntuu, kun keho ei kestä ja kuinka yksi taklaus voi muuttaa elämän.

Tommin taistelusta kertoo kirja Kuolemanlaakso, jonka on kirjoittanut Jenny Rostain. Tämä Rauman Lukon entinen jääkiekkoilija on kulkenut vaikean tien tultuaan aikoinaan taklatuksi ja saatuaan aivovamman, joka tuhosi uran, hajotti perheen ja vei hänet pohjalle. Mutta sieltä noustiin. Suuri Sitkeä-ääni!

Raakel Lignellin useimmat meistä tuntevat lahjakkaana muusikkona, viiden lapsen äitinä ja bloggaajana ja kirjailijana, jonka elämäntapamuutoksesta, laihdutuksesta ja kuntoiluinnostuksesta olemme saaneet aiemmin lukea esim. Raxun remppa -kirjasta. Ja tottakai muistamme hänet myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelman upeana voittajana, jonka kehitystä tanssitaituriksi seurasimme muutama vuosi sitten huokaillen.

Mutta harva meistä tiesi, millaista tuskien taivalta nuo tanssiaskeleet olivat. Raxun kroppa ei kestänytkään sitä kaikkea rääkkiä, mihin se on oli alistettu. Synnynnäinen lonkkavika molemmissa lonkissa muistutti olemassaolostaan. Välillä hän oli kisan aikana sellaisessa kunnossa, ettei pystynyt kunnolla edes kävelemään, mutta tanssi sittenkin. Kun Raakelilta kysyttiin, miten hän ylipäätään pystyi tanssimaan, hän vastasi, että innostus ja tanssin elämys olivat kuin voide, joka voiteli nivelet ja säryt unohtuivat tanssin ajaksi. Itsekin jokapäiväisten särkyjen kanssa taistellessa tunnistan tuon elämyksen voiman: minulle esim. konsertit saavat aikaan sen, että kivut ja säryt unohtuvat tyystin.

Raakelin toinen lonkka sai aikanaan tekonivelensä mutta toipumista hidasti esim. kilpirauhasen vajaatoiminta. Ja liike ei ollutkaan enää lääke. Kivut ja säryt vaivasivat. Ja tulehduskipulääkkeitä kului. Lopulta löytyi fysioterapeutti Anne Puranen, jonka avulla Raakel on päässyt irti kipulääkkeistä ja liikuntakin onnistuu taas. Tästä tiestä kertoo Raakelin ja Annen yhdessä tekemä kirja Raxun mukana.

Minun lukulistalleni jäi näiltä messuilta monen monta kirjaa. Moniäänisiä. Ja erityisesti Sitkeä-äänisiä!

Ladyn lukulistalle

Minulla oli messuilla aikaa vain vajaa päivä ja valintoja ohjelmien välillä oli tehtävä vähän liiankin rankalla kädellä. Paljon jäi näkemättä ja kuulematta. Onneksi messut tulevat ensi vuonnakin!

Sen verran sentään ennätin, että pikaisesti poikkesin myös Ruoka- ja Viinimessuilla. Tuoksut houkuttelivat enkä edes yrittänyt vastustaa niitä. Tarjolla oli vaikka mitä ja erityisesti luomu- ja lähituotteet olivat hyvin edustettuina.

Monta houkutusta ja osastoa onnistuin välttämään. Mutta en tätä:

Koskenpään Herkun suklaalevyjä

Koskenpään Herkun hauskoilla etiketeillä varustettuja suklaalevyjä ei vaan voinut vastustaa! Sitä, miten monta levyä kotiin kannoin, en kerro. Enkä sitäkään, montako niitä on vielä jäljellä;)

Hienot kirjamessut jälleen kerran! Niin kuin vain messut, joilla on sydän, voivat olla! Kiitos, Turun Messukeskus!

Ensi vuonna uudelleen!

Ja kiitos, Tuula, seurasta - oli kiva tavata!Kävitkö sinä näillä messuilla?
Mikä oli kiinnostavinta - ja sorruitko ostoksiin?

Hyvää syksyä kaikille - ehkä kirja sylissä, suklaalevy lähellä?

Lady of The Messiä voit seurata myös SHARE:

28 kommenttia

 1. Kiitos Lady, olipa inspiroiva postaus! Olisi kyllä mielenkiintoista tavata Lenita, hän sykkii niin vahvaa karismaa ja rohkeutta. Vahva näinen, joka on elänyt huikaisevan värikkään elämän! Ja nuo kirjavalintasi poimisin ilomielin minäkin, tosi houkuttavia.

  Hellänhyvää lokakuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lenita on upea <3 ja oli hienoa saada tavata hänet!
   Kirjavalinnat ovat houkuttavia - ja vielähän tuo lista täydentyykin;)
   Kiitos, Tulisielu - sinulle myös lempeää lokakuuta <3

   Poista
 2. Kiintoisia kirjoja ja ihmisiä! Lenitan haastattelun kuulin äskettäin radiossa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin - voi kun olisi ollut enemmän aikaa - niin paljon jäi näkemättä! Lenita on kyllä kuulemisen - ja näkemisen - väärti <3

   Poista
 3. Kiitos inspiroivan hyväntuulisesta postauksesta Lady❤ Jos Turku olisi vain mahtunut aikatauluun olisin ehdottomasti halunnut tulla.

  Kuuntelin Kati Tervon haastattelun Arto Nyberg show'ssa ja tuo kertomus kirjan takana alkoi kiehtomaan paljon. Ellen Thesleff on yksi suosikkitaiteilijani.

  Teillä on ollut etuoikeus päästä keskustelemaan Lenitan kanssa☺ upeaa!

  Mukavaa päivää Ladylle❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olin lukenut Kati Tervon kirjasta ja sen taustoista jo ennen messuja ja messuilla sitten kuulin vielä lisää. Kiinnostava kirja ja sen taustat!
   Ja Lenita - hän tuli ja valloitti <3
   Ensi vuonna sitten sovitaan jo ajoissa nuo sinun aikataulusi - nämä Turun Kirjamessut ovat jotenkin ihmisen kokoiset - niille kannattaa kyllä tulla:)
   Mukavaa loppuviikkoa sinulle, Marjo <3

   Poista
 4. Ihanat naiset siellä ja noi suklaatilevyt, ooh. <3 Lenitaa pariinkin kertaan tuon uuden kirjan tiimoilta kuunnellessa, ei voi kuin sanoa wow, mikä upea energia, mikä älykkyys ja se ettei muita kumartele, Lenita on elänyt oman näköistä elämäänsä ja nostan hänelle hattua. Muutenkin isänmaalliset jutut kolahtaa täysillä.

  Ihanaa päivää ihana Lady <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - suklaalevyt; nyt täytyy tutkia, mistä niitä saa lisää;)
   Ja Lenita on juuri tuollainen kuin kuvailit, kertakaikkisen ihana!
   Kiitos - ihanaa loppuviikkoa sinulle, Tiia ihaNainen <3

   Poista
 5. Olisipa mukava päästä joskus kirjamessuille :)

  VastaaPoista
 6. Hienosti kirjoitit kirjamessuista. Olipa kiva tänäänkin vielä piipahtaa sinne :) Ja oli ilo ja kunnia tavata Lenita pressihuoneessa ja saada keskustella hänen kanssaan ihan kolmisin. Minä aloitin eilen Tommi Kovasen kirjan Kuolemanlaakso äänikirjana. En ollut illalla malttaa nukkua, Tommi Kovasen ja Jenny Rostainin teksti vei niin mukanaan. Joskus illalla olen nukahtanut kuunnellessani äänikirjaa, mutta en nyt!
  Kiitos kivasta seurastasi, Arja! Toivottavasti nähdään pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuula - Lenitan tapaaminen kyllä kruunasi messut!
   Uskon hyvin, että nukkuminen ei houkuttanut, jos Tommin kirjan aloitit - itse en taida uskaltaa ennen lomia siihen koskeakaan;)
   Ja kiitos itsellesi - sinun seurassasi on aina hauskaa!

   Poista
 7. Voi mikä unelma kohtaaminen teillä on ollut Lenitan kanssa. Messut kuulostavat kyllä todella kivoilta.
  Mukavaa keskiviikkoa sinulle Lady ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli - unelmakohtaaminen ja täydellinen yllätys!
   Nämä messut olivat taas kerran tosi kivat - Turussa osataan:)
   Kiitos - mukavaa loppuviikkoa sinulle, Outi <3

   Poista
 8. Tosi kivat messut järjestetyt Turussa. Harmi kun aikataulumme eivät antanet mahdollisuus tavata, mutta korjataan ensi kerralla 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turussa osataan nämä messuhommat! Ja tosi harmi, ettemme samana päivänä paikalle päässeet mutta ensi vuonna uusi yritys :)

   Poista
 9. Ensi vuoden teemamaa onkin Viro, 100 v <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on - ja kun tuon teeman kuulin, ajattelin kyllä heti sinua, Leena;)

   Poista
 10. Vaikka missasit tuon ensimmäisen esityksen, kiva, kun kuulit monta muuta mielenkiintoista esitystä. Olipa ihana, kun tapasitte Lenitan pressihuoneessa vielä. Mukavaa iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin mielenkiintoisia esityksiä - ja paljon olisi ollut vielä tarjolla vaan aika ei nyt muuhun taipunut. Ja Lenitan tapaaminen kruunasi nämä messut!
   Mukavaa loppuviikkoa sinulle <3

   Poista
 11. Olipas kiva lukea päivästäsi messuilla. Kirjojen ystävänä minua hiukan harmitti kun oma reissuni messuille peruuntui, mutta koitan päästä Helsinkiin kirjojen pariin loppu kuusta.

  Mukavaa päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ettet päässyt mukaan - näissä Turun messuissa on ihan oma viehätyksensä; tykkään siitä, että ne ovat ihmisen kokoiset messut. Kiva kuitenkin, että pääset sinne Helsingin messuille:)
   Kiitos - mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 12. Ihan mahtavat messut taas Turussa, olisipa yhtä hyvät nuo Helsingin messutkin : ) Lenita is the best upea, upea nainen. On pilkettä silmäkulmassa, on karismaa, on sananlahjoja, on nokkela ja ties mitä. Tumman suklaan suurkäyttäjä ei olisi voinut vastustaa noita herkkuja, levy suklaata ja hyvä kirja. Siinäpä lääkettä kaamosmasennukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olivat - turkulaiset osaavat järjestää hyvät messut:)
   Ja Lenitahan tuli ja valloitti - olen ihan myyty ja niin olivat muutkin! Noiden herkkujen kohdalla kaikkeni yritin vaan pakko oli sortua;) Ja tuota lääkettä kaamosmasennukseen uskallan kyllä suositella1

   Poista
 13. Todella mielenkiintoisilta ja hyviltä vaikuttavat messut, ja Lenita olisi kyllä hienoa tavata! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivat kyllä juurikin mielenkiintoiset ja hyvät messut - ja Lenita on aivan upea!

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig