lauantai 10. kesäkuuta 2017

Suomalaisen suunnittelun helmiä Finnish Design Dayssa

*Blogiyhteistyö Kauppakeskus Myllyn kanssa


Mikä on suomalaisen suunnittelun tila nyt, kun Suomi viettää 100-vuotisjuhlaansa? Ja miten se saadaan säilymään vielä seuraavatkin 100 vuotta? Mm. tällaisia kysymyksiä pohdittiin Raision Kauppakeskus Myllyssä toukokuussa järjestetyssä Finnish Design Dayssa

Finnish Design Day
Tämän korttelitapahtuman Myllyntorilta Myllyn Olohuoneeseen toteuttivat suomalaista muotoilua tarjoavat Myllyn liikkeet ja SuomiDesgnin huippubrändit. Tarjolla oli tuote-esittelyjä, taidetta, asiantuntijuutta, huippusuunnittelijoita sekä tietenkin tarjouksia. Tapahtuman juonsi monille teistäkin tutun Pikkutalon elämää -blogin bloggaaja Sanna Tuomi.

Myllyn markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Teija Hakula, bloggaaja itsekin (Onnenhetkiä paratiisissa), oli kutsunut meitä åbloggaajia myös mukaan tilaisuuteen kuulemaan SuomiDesignin suunnittelijoita ja tietenkin katsomaan tuotteita, joilla juhlistetaan Suomi100 -juhlavuotta. 

Tapahtumasta vihjaisin teille jo postauksessani vauhdikkaasta viikosta ja silloin lupasin, että kerron myöhemmin lisää. Lupauksethan tulee pitää, joten tässä teillekin maistiaisia.MBakeryn rocky road cake

Aloitimme tilaisuuden MBakeryn Take the Cake -kahvilassa, jonne meitä varten oli katettu herkku jos toinenkin. Mbakeryhan on turkulainen leipomo, joka vuonna 2015 voitti Suomen paras leipomo -tittelin - eikä syyttä: meillekin tarjotut herkut suorastaan sulivat suussa.


MBakerystä siirryimme suoraan Myllyn Olohuoneeseen, jossa oli jo suunnittelijoita piinapenkissä ja Sanna valmiina kysymyksineen.Minna Kemell-Kutvonen ja Sami Ruotsalainen Finnish Design Dayssa

Marimekolta olivat mukana kodinmalliston suunnittelu- ja tuotekehitysjohtaja Minna Kemell-Kutvonen ja suunnittelija Sami Ruotsalainen, Oiva-malliston isä.

Se, miten suomalainen muotoilu pysyy voimissaan vielä tulevaisuudessakin, edellytti Samin mukaan sitä, että muistetaan historia ja sen antama tieto -  ja että se periytyy. Kukaan ei tee yksin - eikä ole olemassa tyhmiä kysymyksiä. Pitää kuunnella omaa juttuaan - ja jakaa tietoa.

Minna painotti sitä, että tehdään tänä päivänä työ niin hyvin että seuraavat sukupolvet voivat olla siitä ylpeitä. Myös hänestä yhteinen tiedonjakaminen oli tärkeää, samoin yhteistyö opiskelijoiden kanssa.

Marimekon vuoden 2017 mallisto

Minna ja Sami kertoivat myös Marimekon Suomi100 -mallistosta sekä esim. siitä, miten uusi kodinmallisto on syntynyt. Tarina  malliston takaa kannattaa lukea - siitä selviää sekin, miten esim. mallistoon kuuluva Hortensie -kuosi on syntynyt.

Irina Viippola, Sanna Tuomi ja Noora Niinikoski Finnish Design Dayssa


Iittalalta oli paikalla muotoilupäällikkö Irina Viippola, joka kertoi, että myös Iittala tekee mielellään yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja että nykyajan opiskelijat osaavat valita yhteistyökumppaninsa - eivätkä välttämättä tarvitse yrityksiä avukseen, sillä viimeisen 10 vuoden aikana on digitalisaation ja SoMen ansiosta avautunut mahdollisuus tehdä, luoda, verkostoitua ja myydä osaamistaan suoraan. 

Teema -sarjan värit 2017

Myös Irina painotti yhteistyön merkitystä ja hän kertoi, että esim. Teema -sarjan nimeksi sen suunnittelija Kaj Franck oli aikoinaan ehdottanut nimeä Tiimi. Francin mielestä sarja oli syntynyt tiimityönä joten sen olisi tullut näkyä nimessäkin. 

Teema on tänä vuonna saanut uusia värejä - esimerkiksi tuossa yläkuvassa olevan reaktiivisen sinisen.

Arabian Suomi100 -juhlavuoden mukeja

Iittalan Suomi100 -juhlamalliston väri on ultramariinin sininen ja niinpä monet klassikot löytyvät nyt tuossa sävyssä - mm. Aalto-maljakko on upea sinisenä.

Arabia juhlistaa satavuotiasta Suomea kymmenellä juhlavuoden mukilla.  Jokaisen mukin koristelu on peräisin eri vuosikymmeneltä Suomen satavuotiaan historian ajalta ja sarjaan valitut mukit ovat olleet aikakautensa suosituimpia. Mukit ovat saatavilla vuoden 2017 ajan ja ne on varustettu juhlavuoden pohjaleimalla.

Sannan haastateltavana oli myös pääsuunnittelija Noora Niinikoski Nansolta ja Nooran mielestä suomalainen suunnittelu pysyy voimissa vain siten, että yritykset palkkaavat myös nuoria suunnittelijoita ja kasvattavat samalla seuraavia sukupolvia, Nuoret tuovat myös mukanaan virkistäviä ideoita ja uusia tuulia.

Nanson merinovillainen neuletakki

Nansohan on itsekin tuulettanut kunnolla ja uudistanut mallistoaan rohkeasti monipuolisemmaksi: trikoovaatteiden rinnalle on tullut esim. merinovillaneuleita, kankaisia vaatteita ja asusteita. Tulossa on myös takkeja. Edelleenkin on yhtenä päätrendinä säilynyt mukavuus.

Petrifun finnish design dayssa

Paikalla oli myös Myllyn Petrifunin myymäläpäällikkö Tiina Raitala kertomassa siitä, miten jatkuvalla malliston uudistamisella tämä jo vuonna 1973 vuotias yritys on vakiinnuttanut jalansijansa suomalaisen miehen paidan hankinnoissa: Petrifunilta ostetaan rippikouluiässä se ensimmäinen kauluspaita ja sinne palataan myöhemminkin. Yritys pitääkin tärkeänä sitä, että myyjien kautta asiakkailta saatu palaute otetaan suunnittelussa huomioon.

Petrifunin ruusuke

Palautteella ja tarpeella on varmasti ollut osuutensa siihen, että Petrifunilta löytyy myös Wash-Hang-Wear -mallisto,  jonka paitoja ei tarvitse silittää!

Vaikka miesten pukeutuminen pukuineen, kauluspaitoineen, solmioineen ja rusetteineen onkin varsin perinteistä, jotain uutta siihenkin on mahdollista tuoda - esim. vaikka taskuliinan sijaan tai vaikka vain koristeena voi käyttää uutuuksia, kokardipinssejä. Nämä sopivat myös mainiosti naisten asujen piristäjiksi.

Keskustelua käytiin Sannan topakasti johtaen yhteisymmärryksessä ja saimme myös esittää kysymyksiä. Kuulimme vielä, että yhden tuotteen/malliston lanseeraus suunnitteluvaiheesta myyntiin saattaa kestää 
jopa 4 vuotta - nopeimmillaankin vuoden!

Olipa mielenkiintoista kuunnella näitä suomalaisen muotoilun osaajia ja ammattilaisia. Kiitos kaikille!

Kiertelimme vielä paneelin jälkeen liikkeissä ja katselimme uutuuksia ja vähän vanhempiakin tuotteita. Myllyssä nämä SuomiDesign -liikkeet ovat kaikki lähekkäin samassa "korttelissa" ja sieltä löytyy vielä monta muutakin suomalaisen muotoilun taitajaa.

finlaysonin räsypala -tyyny

Finlaysonilla kiinnitti huomioni esimerkiksi tämä Räsypala -sarjan tyyny - hienoa kierrätystä, jossa vanhoista lakanoistamme on valmistettu Suomessa tyynyjä ja räsypaloja. 

Finlaysonhan on muutenkin uudistanut mallistoaan hienosti - jo postauksessani Rakenna ja Sisustamessuista ihastelin upeita Tamminiemi -sarjan saunatekstiilejä ja Finlaysonin Suomi100 -mallisto sisältää sekä vaikutteita historiasta että uutta ajattelua. Sitä uutta ajattelua ja ennen kaikkea rohkeutta on vaatinut myös Tom of Finland -mallisto, joka on vahva viesti suvaitsevaisuuden puolesta.

Laukka-sarjan rintaneula

Finlaysonin vieressä sijaitsee koruliike Elegance Kultajousi, joka myy laadukkaita koruja ja kelloja. Liikkeen valikoimista löytyy myös Marko Björsin Suomessa valmistettuja upeita Laukka-sarjan tuotteita.  Näiden tuotteiden myynnistä lahjoitetaan osa eläinsuojelutyöhön.

Liikkeissä oli aikamoinen vilinä - moni oli löytänyt tiensä tapahtumaan ja itse jätin ostokset tekemättä, sillä se mekko Nansolla, johon silmäni iskin, olisi vaatinut sovittamista ja sovituskoppeihin oli ihan liian pitkät jonot. No - seuraavana lauantaina jaksoin jo jonottaakin;)

Kiitos Myllylle ja tapahtumassa mukana olleille liikkeille ja yrityksille kutsusta. Olipa mielenkiintoinen tilaisuus!

Löytyykö sinun kotoasi SuomiDesignia ja millaista?
Aiotko hankkia Suomi100 -juhlavuoden tuotteita itsellesi ja jos, niin joko olet päättänyt, mitä?

Hyvää viikonloppua kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös 
SHARE:

42 kommenttia

 1. Olipa ihana palata Finnish Design Day -tunnelmiin tämän postauksen myötä. Olit kiteyttänyt hienosti sen mistä Suomi-designissa on kysymys ja miten se asiantuntijoiden mielestä pysyy elinvoimaisena tulevaisuudessakin. Nautin itsekin kovasti kun pääsin kuuntelemaan suomalaisten huippusuunnittelijoiden haastatteluja ja tarinoita tuotteiden takaa. Arvostan nyt vielä enemmän kuin aiemmin suomalaista suunnittelua. Miten paljon työtä ja osaamista suunnittelu vaatiikaan!

  Ihana kun osallistuit FDD-tapahtumaan, oli niin mukava nähdä pitkästä aikaa! Aurinkoisia, rentoja kesäpäiviä! Nähdään jälleen syksyllä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos siitä, että saimme olla mukana kuulemassa näitä upeita suunnittelijoita - ja todellakin, se, miten tuote syntyy, on monen mutkan takana - ja aina on arpapeliä se, miten se sitten menestyy!
   Kauniita kesäpäiviä sinulle ja perheellesi, Teija <3

   Poista
 2. Mukavan kuuloinen päivä. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukava päivä - ja mielenkiintoinen!
   Aurinkoista viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Ihania kotimaisia design-tuotteita ja varmaan kiva tilaisuus olla mukana. Ja voi noita herkkuja!
  Oikein mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - se, miten tällaisten käyttöesineiden designkin syntyy, on kovan työn ja lahjakkuuden takana!
   Kiitos - aurinkoista viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 4. Kiva postaus. Kotoa kyllä löytyy niin Iittalaa, Marimekkoa kuin muutakin suomalaista designia. Nansollakin shoppailin viime viikolla ;)

  Aurinkoista viikonloppua !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita samoja brändejä meiltäkin löytyy ja varmasti useimmista suomalaiskodeista. Kiva, että niitäkin koko ajan uudistetaan ja hienosti nuo uudet tuotteet täydentävät niitä vanhempia!
   Huomasinkin, että olit shoppaillut Nansolla enkä ihmettele - nämä uudet Nanson vaatteet ovat kyllä kaikkea muuta kuin vain pelkkiä yöpaitoja;)

   Poista
 5. Arvaa kuka himoaa noita Arabian mukeja, voi ooh ja ooh myös mikä kakku! Suomalainen desing on kyllä hienoa ja myös uniikkia. Oli muuten tosi hauska siellä Turkissa, koska toisen hotellimme oli suunnitellut suomalainen arkkitehti nainen, se ote kyllä näkyi, eli eleetön ja tyylikäs suomalaisuus.

  Aurinkoa viikonloppuusi ihana Lady <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuule - eipä ole vaikea arvata, että nuo mukit sinun mukikokoelmaan vielä sujahtavat;) Ja olen samaa mieltä - suomalainen muotoilu on uniikkia ja sen tunnistaa muuallakin maailmalla!
   Aurinkoa myös sinun viikonloppuusi, Tiia <3

   Poista
 6. Hieno postaus! Nuo Finlaysonin Räsypalat kiinnostavat tällä hetkellä. Niissä on ideaa ja nostalgiaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja minuunkin nuo räsypalat vetoavat - niissä on nostalgiaa mutta jotenkin ne myös ovat täysin tätä päivää!

   Poista
 7. Iittalaa ja Arabiaa löytyy täältäkin kodista. Kylläpä onkin muuten upeat nuo Arabian sinivalkoiset mukit!
  Aurinkoista viikonloppua Lady <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Arabian juhlamukit ovat upeita - koko kokoelma on kaunis!
   Kiitos - ja aurinkoista viikonloppua myös sinulle, Outi <3

   Poista
 8. Hieno tilaisuus,kaunista suomalaista designia. Meillähän täällä Tel Avivissa on suomalaisen designin näyttely,joka on vielä ensi viikon auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hieno tapahtuma - ja kaunista muotoilua yllinkyllin:) Huomasinkin tuon teidän näyttelynne jostain ja hienoja esineitä on sinnekin koottu.

   Poista
 9. Kiva postaus, hienoa tilaisuus. Jotenkin näistä ihanista räsypaloista ja tyynyistä tuli mielleyhtymä lapsuuteen ja Nansoon. Olen synytynyt Tottijärvellä jos nykyään Nokiaan kuuluu ja mummun kanssa kävimme usein Nokialla "kaupungissa" ostoksilla. Ostospaikkoihin kuului ehdottomasti konditoria-kahvila visiitti jossa mummu opetti haarukalla syömään R-leivoksen, pitoemäntä kun oli. Nanson myymälä oli seuraavana vuorossa. Muistan ystävälliset myyjät joilla oli jonkinsorttinen "myyjän puku " päällä,hiukan lentoemäntä tyyliin. Sain tuolin istuakseni sillä aikaa kun mummu kierteli ja aina osti jotain mutta vain tarpeellista, usein niitä "mummokalsareita" :):) Paikka oli tunnettu niistä. Murroikäisenä Nanso ei kiinnostanut lainkaan mutta jo aikuisena löysin Nanson uudestaan ja tykkään!!
  Ihanaa kesää Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno muisto lapsuudesta - ja Nanson kohdalla nuo mummopöksyt ovat monelle varttuneemmalle se ensimmäinen muisto Nansosta. Itsekin ne muistan - ja monet yöpaidat, joita sain joululahjoiksi;) No - yöpaitojakin tarvitaan - ja tällä kropalla ja mukavuudenhalulla niitä mummokalsareitakin, mutta onneksi Nansolta löytyy nykyisin paljon muutakin;)
   Kiitos - ihanaa kesää myös sinulle, Jaana!

   Poista
 10. Finlaysonin Tamminiemi, se on vaan kertakaikkisen upea. Iskin siihen silmäni jo PR-päivillä syksyllä. Onhan meillä juurikin Arabiaa ja Iittalaa, löytyy myös muutama Nanson mekko. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tamminiemi-mallisto on upea ja edelleenkin painin sen kanssa - ostaako vai ei, sillä menossa on se iänikuinen tavaran karsinta kotoa. Veikkaan, että tämän taiston häviän;)

   Poista
 11. Kerrassaan hieno postaus Finnish Design -päivästä Myllyssä. Itse hypähdin reissulta mukaan tähän tapahtumaan ja näihin tunnelmiin, joten oli hyvä saada vielä kiteytetty kokonaiskuva päivästä. Upeat tuotteet ja upeat esittelyt. Hieno Finnish Design -tapahtuma.
  Kiitos Arja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva päivä ja hienoa oli saada kuulla näitä suomalaisen muotoilun ja suunnittelun taitajia! Ja tietenkin ne tuotteet;)

   Poista
 12. Onpa kiinnostava postaus, johon minulla on liikaakin sanottavaa:) Olen ollut kerran jopa maakunta-aviisin haastattelussa elämäni klassikoista, eikä nyt puhuttu kirjoista. Olen ikuinen Marimekko -fani, mutta jokin on muuttunut, sillä olen viimeksi muutama vuosi sitten ostanut kolme esiliinaa ja pöytäliinakankaan kuosia Kevätleikki sekä Harjukaupunki -kirjan innoittamana päärynäkuvoisen armollisen A-linjainen mekon sekä tyttärelle Sukat makkaralla -kaatimen. Varmaan on vienyt Taika -sarjan ostaminen rahat, sillä kerään sitä tyttärelle mustavalkoisena ja yksi 22 cmn lautanen maksaa jo uli 22 euroa! Uutta hyvää suunnittelua on just Taika- sarja jota kerään Itävallan ystäville punaisena, tyttärelle mustavalkoisena ja itselle saman sarjan kulhoja, kaatimia etc. valkoisena. Pentikiltä löydän aina vuodenaikatyynyt! Maailman kaunein esine on mielestäni Franckin Lokerovati, joka on tosi monikäyttöinen, kun vaan ensin keksii, että se sopii roseepippurikalafileille yhtä hyvin kuin hasselpähkinöille tai erilaisille meren kiville ja kotilojen kuorille. Kaunis myös tyhjänä. Koska asumme Aallon huvilasaarella, tietysti fanitan Alvar Aallon vaaseja ja niitä onkin erikoisia, mutta kaikki kirkkaina.

  Nansonkin löysin vuosikymmenien jälkeen kiitos Yuyu -tunikan, joita ostin kolme, kaksi itselle ja yksi ystävälle Saksaan pyynnöstä. Lisäksi ostin saman kuosin leningin sekä joka joulu äidille Nansolta yöpaidan.

  Kyllä meitä arvostetaan maailmalla, kun vain osaamme itse arvostaa näitä omia helmiämme!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en vuosiin ostanut esim. Marimekon mekkoja, sillä ne olivat minulle liian lyhyitä - onneksi nykyisissä on jo vaihtoehtoja! Taika-sarjaa on meilläkin nuorille jonkin verran hankittu mutta itselläni on teeastiasto sitä vanhaa Taika-sarjaa, jota ei enää ole vuosikymmeniin valmistettu. Sen äitini osti minulle aikoinaan kun lähdin opiskelemaan;)
   Hyvin kiteytit - jos osaamme itse arvostaa designiamme, osaavat sen tehdä muutkin.

   Poista
 13. Teemaan liittyviä juttuja ei meiltä kotoa löydy mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että Suomi ja suomalaisuus on ylpeä asia josta saamme olla kiitollisia.

  VastaaPoista
 14. Vielä kun nämä "suomalaiset" helmet olisivatkin aidosti Suomessa valmistettuja, niin voisin jopa harkita niiden hankintaa. Esim. Arabian Suomi 100 -juhlamallisto on valmistettu Thaimaassa, kuten nykyisin suuri osa heidän tuotteistaan. Sama pätee niin Iittalaan kuin Marimekkoonkin - valmistus kaukana Suomesta suurimmassa osassa tuotteita. Maksaisin mieluusti aidosta suomalaisesta työstä, mutta näille tuontijutuille olen jo vuosia sanonut kiitos ei. Kauniita kylläkin.
  Ikävää tässä on se se, ettei tuotannon siirtämisestä muualle oli juurikaan tiedotettu - moni luulee edelleenkin ostavansa aitoa Made in Finland -tavaraa, vaikka totuus on vallan toinen. Se ei tosin näy hinnassa.
  Onneksi suomalaistakin käsityötä saa nykyisin aika kivasti hankittua erinäisistä pikkuputiikeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - on todella harmi, että tuotanto on muualla kuin Suomessa. Onneksi sentään osa näistä tuotteista tehdään Suomessa. Markkinat ovat globaalit - ja niin on tuotantokin. Ja itsekin ostan paljon nimenomaan Suomessa valmistettuja tuotteita, joita niitäkin vielä on.

   Poista
 15. Varmasti mielenkiintoinen päivä ja kiva postaus siitä :) Aurinkoa uuteen viikkoon ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mielenkiintoinen tilaisuus! Kiitos - aurinkoa myös sinulle tähän viikkoon <3

   Poista
 16. Kuulostipa mukavalta päivältä! Tuommoiseen olisin mielelläni itsekin osallistunut :)

  VastaaPoista
 17. Voi mikä päivä. Ihania noi mustavalkoiset astiat ja arabian sinisiä olen ihastelut suomi100 sarjassa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva päivä! Nuo astiat olivat kyllä ihania - ja yllätin itseni ihastelemasta noita vaaleanpunaisia sävyjä;)

   Poista
 18. Teillä on ollut varmasti mukava ja mielenkiintoinen päivä. Olipa kiva lukea vähän näistä klassikoista. Noita vuosikymmen mukeja olen himoinnut, mutta meillä on mukeja jo nyt aivan liikaa. Muumimukeja löytyy paljon ja viimeisin villitykseni on ollut ostaa Marimekon mukeja.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mielenkiintoinen päivä! Ja itseänikin houkuttaisivat mukit ja astiat kovasti mutta yritän olla jämäkkänä - entisiäkin olen yrittänyt laittaa kiertoon;)
   Kiitos - mukavaa viikonloppua myös Kiljusen väelle!

   Poista
 19. Hieno reportaasi ja upeat kuvat. Taisi olla todellakin mielenkiintoinen tilaisuus.

  VastaaPoista
 20. Nälkäisenä katselen herkullista kakkua...Kiva, että ovat saaneet Teemaan hieman väriä. Itselläni on kyllä käytössä sekä tee- että kahvikuppeina mahdollisimman suuret mukit, ämpäristä seuraavat. Ei tarvitse niin usein olla täyttämässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkullisen näköinen oli - ja tuo olikin ainoa, josta itse kieltäydyin;) Teeman uudet värit ovat kauniit ja vaikka mieli teki astiavarastoa täydentää, pysyttelin jämäkkänä - entisiäkin kun on liikaa;)
   Ja metkaa on, että vaikka meilläkin on useampi astiasto ja mukejakin ihan riittämiin, juon kahvini aina juuri niistä muutamasta ämpäristä;)

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig