torstai 8. maaliskuuta 2018

Naistenpäivä 2018 - #TimeisNow

Tänään olemme viettäneet kansainvälistä naistenpäivää ja moni meistäkin on saanut ruusu- tai kukkapuskan päivän kunniaksi. Niin minäkin. Hieno tapa muistaa meitä naisia tänä omana päivänämme. Vaan riittääkö meille se, että yhtenä päivänä vuodessa saamme kukkasista nauttia?

ruusukimppu - naistenpäivä

 ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä”. Tällä nimellä YK vahvisti päivän vieton vuonna 1975 ja tuo nimi sisältää kyllä aika paljon enemmän kuin vain kukkasten tuoksua.

Tämän vuoden naistenpäivänä YK:n oma naisten järjestö, YNWomen julistaa “Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives”.

Kansainvälisen naistenpäivän teema on "Aika on nyt: maaseudun ja kaupunkien aktivistit, jotka muuttavat naisten elämää".

Tänä vuonna kansainvälinen naistenpäivä on maailmanlaajuinen liike naisten oikeuksien, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Tämä näkyy  marssien ja kampanjoiden muodossa, mukaan lukien #MeToo ja #TimesUp - kampanjat U.S.A:ssa ja muuallakin.  Kampanjoilla osoitetaan tukea naisille, jotka ovat kokeneet sukupuolista häirintää ja väkivaltaa. Ja toki kampanja perää myös naisten tasa-arvoa niin palkkojen suhteen kuin naisten oikeuksia esim. politiikan saralla. Oikeus toimia yhteiskunnassa yhteisten asioiden edustajana kun ei ihan joka puolella maailmaa ole vielä toteutunut.

Naisten asemaa käsittelevän YK: n komission  62. istunnon ensisijaisen teeman mukaan Kansainvälinen naistenpäivä kiinnittää huomiota myös maaseudun naisiin, jotka muodostavat yli neljänneksen maailman väestöstä ja jäävät jälkeen kehityksestä melkein millä mittarilla tahansa.

Time is Now -kampanja kehottaakin kaikkia maailman naisia liittymään yhteen ja tukemaan naisia kaikissa ympäristöissä - niin maaseudulla kuin kaupungeissakin ja juhlimaan kaikkia niitä aktivisteja, jotka taistelevat naisten oikeuksien puolesta.

Suomen UNWomen on tänään kehottanut lahjoittamaan naisille ruusujen sijaan elämän ilman väkivaltaa:

 "Tänäkin naistenpäivänä joka kolmas nainen maailmassa on kokenut väkivaltaa. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ei tunne maantieteellisiä, uskonnollisia tai kulttuurisia rajoja.

Erityisen tuhoisat vaikutukset naisiin kohdistuvalla väkivallalla on kehitysmaissa. Sukuelinten silpominen, tyttöjen pakkoavioliitot ja seksuaalinen väkivalta ovat laajalle levinneitä ihmisoikeusloukkauksia. Kolmanneksessa maailman maista perheväkivalta ei ole rikos. Väkivalta on kuitenkin torjuttavissa.

UN Womenin tuella valtiot tiukentavat lakeja naisten ja tyttöjen suojelemiseksi väkivallalta ja syyllisten rankaisemiseksi. Tuemme palvelujen parantamista väkivallan uhreille ja pysyvän asennemuutoksen aikaansaamista perheissä, yhteisöissä ja koko yhteiskunnassa."

Pienilläkin lahjoituksilla saadaan paljon aikaiseksi: 10 eurolla voidaan tarjota terapiaa ja neuvontaa jopa kuudelle väkivallan uhriksi joutuneelle naiselle Afrikassa ja Aasiassa.

Viime vuonna kerron naistenpäiväpostauksessani, kuinka UNWomen keskitti voimansa torjumaan naisia syrjivät lait - ja kyllä tuo teema pätee vielä tänäkin vuonna. Monissa maissa laki sallii naisiin kohdistuvan väkivallan tai sitä katsotaan läpi sormien. Ja parannettavaa olisi meidän suomalaistenkin lakikirjassa: kun raiskauksista, naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista annettavat tuomiot ovat sitä mitä ovat, ei oikeus toteudu. 

Kuitenkin me suomalaiset naiset saamme ylpeydellä viettää naistenpäiväämme. Vaikka minun euroni ei samaa senttimäärää sisällä kuin mieheni euro ja vaikka monella alalla lasikatot ovat vielä rikkomatta, meillä Suomessa naisilla on oikeus sanoa ja vaikuttaa ja meillä on mahdollisuus muuttaa maailmaamme. Ei tämäkään oikeus ole ilmaiseksi tullut. Olemme kiitoksen velkaa niille uranuurtajanaisille, jotka ovat ennen meitä nämä oikeudet meille taistelleet. Ja toivottavasti näitä soturinaisia meistä löytyy tänäkin päivänä!

Olemme me ne ruusummekin ansainneet - piikeillä tai ilman. Ja meidän miehillämme on varaa sekä ostaa se kukkapuska että lahjoittaa vaikkapa tuohon UNWomenin keräykseen!

Hyvää Naistenpäivää kaikille naisille!

Lady of The Messiä voit seurata myös 
SHARE:

20 kommenttia

 1. Heissan Arja o hienoa, että meitä juhlistetaan naistenpäivänä, mutta todellakin eihän se riitä. Maailmassa on paljon naisia, jotka kärsivät huonoissa työolosuhteissa, pitkiä päiviä teden ja matalapalkalla, saati sitten nuo väkivaltaiset silpomiset, raa'at raiskaukset jne jne. Paljon on mätää ja paljon on tehtävää. Mutta hienoa, että edes yritetään parastamme, kyllä minä uskon , että pikkuhiljaa mennään eteenpäin! Mukavaa loppuviikkosa sinulle <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pelkkä juhlinta riitä todellakaan - ja töitä on vielä paljon jäljellä. Myös meillä Suomessa!
   Kiitos - hyvää viikonloppua myös sinulle, Sari <3

   Poista
 2. Kyllä tällaisena päivänä on tullut ajateltua useamman kerran, että miten itsellä on kaikki asiat kuitenkin todella hyvin. Apuja annetaan muillekin.
  Vielä ehdin toivottaa hyvää naistenpäivää sinulle ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on todellakin asiat hyvin - mutta voisivat olla paremminkin. Ja ilman muuta ajatukset ovat olleet heidän luonaan, joille naisena oleminen tietää sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta.
   Hyvää viikonloppua sinulle, Outi <3

   Poista
 3. En saaanut ruusuja tai suklaata, mutta toisaalta saan parisuhteessa välittämistä, rakkautta, tasa-arvoa, yhdessä tekemistä jne. 356 päivää vuodessa. Naistenpäivän arvoista puhuimme kyllä useaan otteeseen päivän aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naistenpäivä on jokainen päivä ja silloin, kun asiat ovat kunnossa, saa olla todella tyytyväinen. Sinä saat ja olet <3

   Poista
 4. Meillä on tosiaan hyvin täällä Suomessa. Kukkia sain ja kukkailin koko päivän. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä vasta olisi outoa ollut, jos sinä et olisi kukkaillut;)
   Kiitos - hyvää viikonloppua myös sinulle, Satu <3

   Poista
 5. Hyvää naistenpäivää vielä tänäänkin! Meissä naisissa on voimaa ja potentiaalia. Olemme onnekkaassa asemassa, kun voimme sitä käyttää, käydä töissä ja vaikuttaa elämäämme ja yhteiskunnan asioihin :) Moni asia on hyvällä tolalla, ja kuten sanoitkin, niin kiitos siitä kuuluu uranuurtanille. Yhä edelleenkin tarvitaan tasa-arvotyötä, eikä sen tarve varmaan koskaan poistu.

  Onnea meille kaikille naisille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja kyllä; me olemme onnekkaassa asemassa vaikka töitä vielä riittääkin tasa-arvon saavuttamiseksi.

   Poista
 6. Naistenpäivä on kyllä ristiriitainen. Saamme juhlia hyvää naisen asemaa koto-Suomessa, vaikka parantamista vielä on, kuten tasa-arvoinen palkkaus samasta työstä. Mutta moni nainen on maailmalla alistettu, että siksi ruusun saaminen omalla kohdalla tuntuu pakotetulta ja väkinäiseltä. En tiedä jokin siinä mättää. Tuntuu muutenkin, että naisia pitää höösätä koko ajan, ystispäivänä, äitienpäivänä, synttäreinä, nimipäivinä, ei miehet odota tälläistä kohtelua. Oman miehen ensimmäiset sanat eilen oli maalämpöpumppu ja niihin sanoihin taisi iltansakin päättää, mutta tänä aamuna oli pyyhkinyt lumet minunkin autosta. Eli saan olla onnekas ja kiitollinen, minulla on naistenpäivä joka päivä ja siksi naistenpäivää pitääkin tuoda esille tasa-arvon luomiseksi yleisesti maapallolla, kuten sinä teet, mutta en ymmärrä miten minulle rehujen kantaminen edesauttaa tasa-arvoa. Hih eli Arja luulen, että minä taidankin olla vähän mies ja maailman epäromanttisin nainen. <3

  Sydämellistä viikonloppua ihana Lady <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin miettein olen itsekin ollut. Ja kyllä auton lumien putsaaminen yhden kukkapuskan voittaa mennen tullen!
   Naistenpäivä on todellakin jokainen päivä - ja niin pitäisi olla miestenkin kohdalla - liian harvoin heitä muistetaan.
   Kiitos - ihanaa viikonloppua myös sinulle, ihaNainen Tiia <3

   Poista
 7. Hyvää naistenpäivää Ladylle myös tänään :) Tasa-arvoisuutta kaivataan edelleen ja paljon työtä vielä maailmalla on tehtävänä. Suomessa asiat ovat hyvällä mallilla ja kiitos siitä meidän esiäitiemme, jotka ovat niitä meille taistelleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjo - jokainen päivä on naistenpäivä! Paljon on tasa-arvon suhteen maailmalla tehtävä - ja kyllä sitä työtä meilläkin riittää vaikka esiäitimme ovatkin meille jo hyvät lähtökohdat taistelleet.

   Poista
 8. Hyvä on muistaa, että kaikkialla naisten asiat eivät ole niin hyvin kuin meillä Suomessa ja siihen tarkoitukseen tämä kansinvälinen naisten päivä on omiaan. Muuten en ole niin tuollaisen päivän perään. Tiia tuolla aiemmin sanoi ihan kuin minun suullani, että miksi aina me naiset odotetaan että mies muistaa hääpäivän ja vastaavat. Ostavatko naiset sitten miehilleen hääpäivänä kukkia tai lahjoja? Tasa-arvoa toivoisin tällaisissakin asioissa enkä vähiten tuossa sama-palkkaisuusasiassa. Itse tein työurani hoitoalalla ja siellä kyllä samasta työstä maksetaan sama palkka, olkoon kyseessä nainen tai mies.
  Mukavaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä - naistenpäivän merkitys on muistuttaa, että kaikkialla eivät naiset ole lähelläkään tasa-arvoa.
   Kiitos - hyvää viikonloppua myös sinulle, Krisse <3

   Poista
 9. Hyvää naistenpäivää myös tänään! Hyvä postaus tärkeästä aiheesta. Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja oikein hyvää viikonloppua myös sinulle <3

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig