lauantai 10. helmikuuta 2018

Ekopaasto 2018 - teemana hiljentyminen, ympäristöasiat ja hiljentäminen

Tämän vuoden Ekopaasto alkaa ensi viikolla, 14.2. ja kuten monena aiempanakin vuonna aion siihen osallistua omilla paastolupauksillani.

Minulle nämä Ekopaastot ovat olleet vuosittaisia suunnan tarkastuksen paikkoja. Sen opettelua, että elämäänsä voi yksinkertaistaa ja kohtuullistaa - ja samalla voi tehdä hyvää sekä ympäristölle että myös itselle ja lähimmäisille. Paastoonhan sisältyy myös ajatus kieltäytymisestä tai luopumisesta - siitä, että jättää jotain nauttimatta tai ostamatta - ja antaa jotain omastaan.

Niinkuin edellisinäkin vuosina, kestää Ekopaasto 7 viikkoa ja päättyy pääsiäiseksi.

Ekopaasto 2018
kuva: Ekopaasto.fi

Ekopaaston takana on Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja tämän vuoden yhteistyö- kumppaneina sillä ovat Hiljaisuuden Ystävät ry ja Heponiemen Hiljaisuuden keskus.

Ekopaastohan innostaa meitä suomalaisia liittymään paastonviettoon tavalla, joka osaltaan auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta.


Tämän vuoden Ekopaastossa keskitytäänkin entistä enemmän hiljentymiseen, kohtaamaan ympäristöasioiden herättämiä tunteita ja vähentämään vauhtia.

Kampanjan etenemistä voi seurata sen Facebook-sivulta ja Twitter-tililtä ja sivustolla julkaistaan paaston ajan joka keskiviikko uusi materiaalisetti hiljentymisen tueksi. Materiaalin pääkirjoittajana toimii tutkijatohtori, pastori Panu Pihkala, joka on erikoistunut ympäristöasioiden herättämien tunteiden ja hengellisten kysymysten käsittelyyn.

Panu Pihkala - Päin helvettiä

Panu Pihkalan kirjaa Päin helvettiä? - Ympäristöahdistus ja toivo, suositellaan myös taustalukemiseksi  paaston aikana  järjestettävälle Ekopaasto -retriitille. Itse en valitettavasti tuohon 2.-4.3. Heponiemen Hiljaisuuden keskuksessa pidettävään retriittiin pääse, sillä olen jo lupautunut muualle.  Harmittaa - olen aiemmin kaksi kertaa ollut retriitissä ja kokenut ne antoisiksi.

Mutta vaikka en retriittiin pääsekään, aion kyllä Pihkalan kirjan lukea ja mietiskellä ihan itsekseni.

Panu Pihkala - Päin helvettiä

Kirjan takakansi kertoo jo hieman siitä, mitä kirja pitää sisällään - ja mitä tämän vuoden Ekopaasto painottaa. Jokainen meistä on lukenut uutiset muovijätelautoista merissä ja napajäätiköiden sulamisista ja uhkakuvat tulevasta saattavat olla ahdistavia. Mutta tämän ympäristöahdistuksen ei tarvitse antaa hallita elämäänsä vaan Pihkala todistaa, että toivoa on, kun sille vain annetaan mahdollisuus. 

Pihkala toteaakin kirjassaan: "En tiedä, miten hyvin ihmiskunta onnistuu, mutta tiedän, mikä on oikea suunta: kestävyys."

Kestävää kehitystä voin itse edistää omien kulutustottumusteni suuntaamisella ekologisempiin ja ympäristöä suojaaviin valintoihin ja niihin kiinnitän huomiota tämänkin vuoden paastolupauksissani.

Tänä vuonna en tee aivan yhtä tarkkoja kieltolistoja kuin aiemmin vaan keskityn miettimään elämäntapaani ja kulutuskäyttäytymistäni laajemmaltikin. Mutta vaikka pääpaino paastossani onkin isommissa kuvioissa, aion toki muutaman asian itseltäni ihan konkreettisestikin kieltää. Nimittäin tämän paaston avulla olen aiempinakin vuosina päässyt irti sokerikoukusta ja saanut vähennettyä punaisen lihan syöntiä ja samaan pyrin nytkin!

Tämän vuoden Ekopaasto -lupaukseni:


1. Ruoka

- Pyrin ostamaan lähialueilla tuotettua, puhdasta ruokaa. Ruoka-aineissa, joita ei Suomessa tuoteta, yritän löytää Reilun kaupan tai muuten eettisesti ja ekologisesti tuotettuja tuotteita.
- Valitsen lautaselleni enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja ja yritän vähentää lihansyöntiä.
- Yritän vähentää entisestään ruokahävikkiä ja ostaa vain tarpeeseen sekä hyödyntää tähteet.
- Kieltolista: ei lisättyä sokeria, ei makeutusaineita, ei valkoisia jauhoja eikä alkoholia. 
- Tällä kertaa sallin itselleni poikkeukset tähän listaan juhlissa ja erityistilanteissa, joita tämän vuoden paastonajalle on muutama tulossa. Mutta arkiruokailussa yritän yllämainitut rajoitukset pitää.

Ruuan suhteen suurimmat haasteet tulevat olemaan herkut, joita isäntä kotiin kantaa. Kun puolisona on herkkusuu, joka hemmottelee vaimoaan suklaalla, leivoksilla ja chipseillä, on kieltäytyminen vaikeaa, mutta tiedän kokemuksesta, että parin viikon päästä paaston aloittamisesta isäntäkin hieman hellittää. Ainakin piilottaa ostamansa herkut;)

2. Muut hyödykkeet ja tavarat 

- Ostan vain tarpeeseen.
- Ostan vain eettisesti ja ekologisesti tuotettuja tuotteita ja mieluiten kotimaisia, Suomessa valmistettuja tuotteita.
- Kosmetiikassa ja puhdistusaineissa yritän löytää tuotteita, joissa ei ole muovia - ja tämä lienee vaikein rasti tässä kohtaa.

Kuten jo viime vuoden postauksessani totesin, on tämä kohta lupauksistani helpoin pitää, sillä nämä paastot ovat tehneet entisestä huolettomasta shoppailijasta harkitsevan ja valikoivan kuluttajan. Paastoharjoitus on jäänyt käytännöksi arkeen ja vaikka kaapeissa on edelleen liikaa tavaraa, uutta niihin ei ole enää samaan tahtiin kertynyt kuin vielä muutama vuosi sitten.

3. Muut ympäristöä suojelevat teot

- Tehostan jätteiden lajittelua.
- Kuljen julkisilla kulkuneuvoilla aina, kun se on mahdollista.
- Yritän vähentää sähkönkulutusta - valot pois, silloin kun huoneissa ei oleskella, TV lepotilaan silloin, kun sitä ei katsota, täydet astianpesu- ja pyykkikoneelliset, latausjohtojen irrottelu seinistä, tietokoneiden ja näyttöjen sulkemiset yms.
- Yritän vähentää veden kulutusta.

Tässä kohtaa riittää meillä edelleenkin parannettavaa: isäntä on muovipussien suurkuluttaja eikä kuria tähän tule ennen kuin pussien hinnat kohoavat pilviin tai ne kielletään kokonaan. TV meillä pauhaa liian usein auki ilman, että sitä kukaan katsoo - ja välillä se pauhaa sekä ylä- että alakerrassa. Entisistä paastoista viisastuneena tiedän jo, että minulla yläkerrassa telkkari tulee pysymään paaston aikana kiinni mutta alakertaan urheilua katsomaan vetäytynyt isäntä kyllä sinne sohvalle ohjelmansa ääreen torkahtaa. Vaan ei myönnä torkahtaneensa;)

4. Kierrättäminen

- Pieniksi käyneiden ja käyttämättömien vaatteiden kierrätys.
- Kierrätän sellaiset käyttötavarat tai sälät, joita en käytä tai joista en pidä.

Ja ei - konmarittajaa minusta ei saa millään ilveellä - en aio raivata kodistani pois muistoja vaan turhaa ja tarpeetonta. Mutta niitä käyttämättömiä ja valitettavasti kuivan huoneilman kutistamia vaatteita ovat kaapit edelleen täynnä.

5. Hiljentyminen ja hiljentäminen

- Kristillisen paastoperinteen mukaisesti yritän yksinkertaistaa elämääni, hiljentää vauhtia ja keskittyä olennaiseen.
- Hiljennyn. Mietiskelen. Rukoilen. Kiitän.
- Yritän katsoa laajemmalle kuin omaan itseeni - ja muistaa heitä, joilla asiat ovat heikommin kuin itselläni.

Ei minusta hiljaista erakkoa kuitenkaan saa enkä mediapaastoakaan aio harjoittaa, sillä sairauskierteeni takia olen jo ihan kylliksi joutunut sitä tekemään. Mutta aion antaa itselleni enemmän aikaa kirjojen lukemiseen ja luonnon helmassa liikkumiseen sekä hieman rajoittaa nettisurffailua.

Ekopaasto on siitä mainio, että siihen voi kukin osallistua omalla tavallaan - pääasia, että osallistuja yrittää jostakin totutusta ympäristöä kuormittavasta tavasta tai ostotottumuksesta luopua edes paaston ajaksi.

Ekopaasto
kuva: Ekopaasto.fi

Saa nähdä, miten onnistun lupaukseni pitämään. Uskon, että harjoitus tekee tässäkin mestarin ja pystyn pitämään lupaukseni paremmin kuin aiempina vuosina. Saan ehkä jopa isännänkin innostumaan mukaan edes joissakin tavoitteissani. Pääsiäisen jälkeen saatan jopa innostua tekemään tilinpäätöksen tänne blogiinkin siitä, miten sujui.

Minua auttaa Ekopaastossani suuresti se, että myös työpaikallani ympäristöasiat on otettu huomioon. Nimittäin Suomen Vanhin Virasto oli vuonna 2013 ensimmäinen tuomiokapituli Suomessa, jolle myönnettiin Kirkon ympäristödiplomi ja nyt vuoden alussa tuo diplomi myönnettiin meille uudelleen. Diplomi on voimassa neljä vuotta ja tuohon uusimiseen vaadittiin uusia ympäristötekoja. Tuon tunnustuksen saaminen ei ihan pikku juttu olekaan - sen saamiseksi on tehty vuosien saatossa paljon työtä. Meillä Virastossa tarjotaan Reilun kaupan kahvia ja teetä, suositaan lähialueiden tuotteita ja luomua aina kun se vain on mahdollista ja lajitellaan tehokkaasti jätteet. Työmatkat yritetään kulkea julkisilla kulkuneuvoilla tai kimppakyydeillä ja monet kokoukset pidämme nykyisin netin välityksellä. Meillä on siirrytty sähköiseen arkistointiin ja kirjepostin määrää on vähennetty todella paljon. Ja kun järjestämme tilaisuuksia muualla, on yhtenä kriteerinä paikkaa valitessa se, että siellä tarjotaan lähialueilla tuotettua, ekologista ruokaa. Me myös kehotamme seurakuntia panostamaan ympäristöasioihin ja esimerkiksi piispantarkastuksissa niihin kiinnitetään huomiota. 

Kirkollahan on oma ympäristöohjelma, Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus, joka lähtee siitä, että ihminen on osa luontoa ja luomakuntaa. Ja tuota Luojan luomaa tulee kunnioittaa, vaalia ja siitä olla kiitollinen. Olemme Luojallemme vastuussa siitä, miten luontoa kohtelemme. Kristilliseen uskoon kuuluu yksinkertainen elämäntapa ja kohtuullisuus ja tähän ajatusmalliin perustuu myös koko Ekopaaston idea.

Vaikka Ekopaasto nimensä mukaisesti onkin ympäristökeskeinen, ei se sulje ulos sitä kristilliseen perinteeseen kuuluvaa paastoakaan, sitä, jossa paastoamalla, luopumalla jostakin annetaan tilaa ajatuksille, kohdataan ehkä Pyhäkin, mutta ainakin rauhoitetaan elämää ennen suurta juhlaa, Pääsiäistä.

Paastonaikaan on perinteisesti luopumisen lisäksi kuulunut se ajatus, että lähimmäisistä pidetään huolta. Jaetaan hyvää, harrastetaan hyväntekeväisyyttä.

"Paastonaika kutsuu unohtamaan itsensä ja muistamaan lähimmäisiä" - näin toteaa lähiesimieheni, piispa Kaarlo Kalliala,  paastovideossaan 2017 ja vaikka tämän videon tänne jo viime vuonna jaoin, jaan sen tänäkin vuonna - tästä on hyvä aloittaa paastoon laskeutuminen:


Onko Ekopaasto sinulle tuttu?
Ja oletko kenties osallistunut joskus Ekopaasto -kampanjaan?

Hyvää viikonloppua ja tulevaa paastonaikaa kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös SHARE:

54 kommenttia

 1. Paastot ovat tuttuja, vaikka itse ole niihin osallistunutkaan.
  Hiljentämistä harrastan, kun nyt siihen on mahdollisuus. Paljon käsillä tekevänä, käytän kotona olevia materiaaleja vaikka kaikkea uutta vaan haluaisin kokeilla. Ensin ostetut tarvikkeet ja sitten ehkä uutta, jos vielä tekemisen halua on. Sama pätee muutakin ostamista; ensin kaappiin kurkistus ja yleensä tarvetta ei enää ole.
  Pieniä tekoja mulle, mutta ajatuksella.
  Kaikkea hyvää Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kaappiin kurkistus on kyllä tehokas herättelijä ainakin minulla - vaikka kuinka pistää tavaraa kiertoon, tuntuu, että sitä silti on liikaa. Hyvää viikonloppua, Marketta <3

   Poista
 2. Tuttu on, ja täyttä asiaa. Jo se, että tekee tietoisia valintoja vie asiaa eteenpäin - näin toteutan ekopaastoa omassa elämässäni.

  Hyvän asian postaus Lady, kiitos tästä! Heleää helmikuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietoiset valinnat ovatkin sitä, mihin minäkin olen tähdännyt - ja vaikka petrattavaa onkin, olen vuosien myötä skarpannut;)
   Valoa ja iloa sinulle tähän helmikuuhun, Tulisielu Hannah <3

   Poista
 3. Ekopaasto oli itselleni ihan uusi käsite. Mielenkiintoinen postaus. Täytyykin asiaa tuolla aivonystyröissään heilutella, koska tärkeästä asiasta on kyse! Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle Ekopaasto on kyllä vaikuttanut tosi paljon kulutustottumuksiin. Aloitin aikoinaan paastoamalla suklaasta ja nyt ollaan tässä;) Hyvää viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 4. Täyttä asiaa! Hieno postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sussi ja hyvää viikonloppua sinulle <3 Joko kävit messuilla? Itse menen vasta huomenna.

   Poista
 5. Hyviä elementtejä tässä tempauksessa! 💚 Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin - ja parasta on, että osa näistä lupauksista jää aina arkeenkin:)

   Poista
 6. Mahtavaa, Ekopaasto tulee jälleen - ja tänä vuonna taidan ehtiä jo ihan startista mukaan :).

  Omaa sydäntäni erityisen lämmittävää on tämän vuoden pääteema eli hiljentyminen ja ympäriston huomioiminen ja huomaaminen. Muotoilen omat tavoitteeni viikonlopun aikana, ja mukana ehdottomasti ollaan.

  Hyvää, inspiroivaa ja antoisaa ekopaastoilua Lady <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa - minä vähän ounastelinkin, että sinä lähdet tänäkin vuonna mukaan:)
   Tämän vuoden pääteema onkin sellainen, että siinä on haastetta mutta hyvää sellaista!
   Kiitos - hyvää ja voimaannuttavaa ekopaastoilua myös sinulle, Rouva Sana <3

   Poista
 7. Kiitos Lady tämän jakamisesta! Ekopaasto tekisi hyvää minullekin.

  Itseäni lämmittää ympäristön huomioiminen tässä ja yritän itse tehdä sitä niin paljon kuin mahdollista päivittäin. Myös itse hiljentyminen olisi varmasti paikallaan.

  Hyvää ekopaastoilua ja viikonloppua Lady 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekopaasto taitaisi tehdä hyvää meille kaikille;) Moni osaa jo elääkin ympäristöä kunnioittaen mutta minulta se on vaatinut harjoittelua - ja vaatii edelleenkin!
   Hyvää ja valoisaa viikonloppua sinulle, Marjo <3

   Poista
 8. Ihanaa, että toinen piilottaa herkut - Kun ei niitä näe, niin ei tee mielikään <3
  Ekopaasto on tuttua sinun kautta, kiitos siitä ja pienin askelin sitä omalla kohdalla yrittää toteuttaa :)

  Oikein mukavaa lauantaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - mutta on sen isännän opettaminen aikamoisen räksytyksen takana ollut;)
   Ja pienin askelin tässä itsekin ekopaastoan - ilo on ollut huomata, että joka vuosi on jotain jäänyt myös elämään arkeenkin!
   Kiitos - oikein hyvää viikonloppua myös sinulle, Marru <3

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Minustakin tämä on hyvä asia:) Hyvää viikonloppua myös sinulle, Kristiina <3

   Poista
 10. Hyvä Lady ja aloititkin ekopaaston sellaisella rajulla siivouksella, ;) Ihanaa viikonloppua ja hyvää ekopaastoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin aloitin - eikä se ollut edes noissa suunnitelmissa;)
   Ihanaa viikonloppua myös sinulle, Tiia <3

   Poista
 11. Tässä paastossa hyvältä kuulostaa tuo hiljentyminen ja vauhdin hiljentäminen.
  Hyvää paaston aikaa sinulle Lady <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin - luulen, että hiljentyminen ja hiljentäminen tekevät hyvää useimmille meistä!
   Hyvää viikonloppua sinulle, Outi <3

   Poista
 12. Onnea Ekopaastoon,on hyvä välillä hiljentyä ja hidastaa vauhtia. ON kyllä varmaan vaikeaa olla ilman makeeta kun puolisosi kantaa herkkuja kotiin,mutta hienoa jos pystyt välttämään herkkuja,mikä on vaikeaa. Itse olen nyt ollut 2.5kk ilman sokeria ja vehnää,ja alan tottua tähän.Mukavaa viikonloppua sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on - tämä nykymeno vaatii meiltä aika paljon menoa ja meininkiä! Ja kyllä - on vaikeaa se paaston alku, kun isäntä niitä herkkujaan tarjoilee. Mutta kyllä se parissa viikossa oppii ne piilottamaan - minä olen sen verran kiukkuinen ettei se oikein muutakaan voi;)
   Onnea 2.5 kuukaudesta - tiedän kokemuksesta, että tuossa vaiheessa makea maistuu jo ällöltä;)
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle, Jael <3

   Poista
 13. Vähentäminen, harkittu kulutus, kierrätys ja lajittelu ovat mielessäni olleet jo jonkin aikaa. RUokahävikkiä meillä ei paljoa synny, koetan aina tehdä vain sen vertan, että kaikki tulee syötyä ja/tai kehittää tähteistä jotain uutta.

  Lajittelu taloyhtiössämme on onneksi tehty hyvin helpoksi, miltei kaikselle lajiteltavalle löytyy laatikko kotipihasta. Silti muovin määrä kauhistuttaa.

  Rauhaisaa ekopaastoilua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että aika moni meistä miettii kulutustottumuksiaan ja ympäristötekoja - tämän maapallon kun toivoisi säilyvän elinkelpoisena vielä tulevillekin sukupolville <3
   Kiitos - hyvää sunnuntaipäivää ja tulevaa viikkoa sinulle <3

   Poista
 14. Nämä ovat hienoja asioita. Täällä meillä ei tosin saada edes virvoitusjuomatölkkejä tai -pulloja kierrätettettyä. Juuri tänään laitoin tiskariin kiinalaisen ravintolan tosi vankat muovinoutopakkaukset: ehkä niihin saa eväät pakattua. Auton joutokäynti - koskaan kuultukaan. Mieleeni on tullut monet kerrat, että pieni urhea Suomi yrittää olla ympäristöystävällinen ja tämä suuri Amerikka sen kun kuluttaa ja saastuttaa. Aika masentavaa näin amerikkalaisen kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä - meillä Suomessa ollaan reippaasti edellä ympäristönsuojelussa. Amerikka kulkee jälkijunassa eikä ole ainoa suurvalta, jossa ympäristö on vain taloushyödyke. Luulisi, että ilmastonmuutos jotain vaikuttaisi vaan kun edes sitä ei tunnusteta, vaikka siellä onkin näitä ympäristökatastrofeja viime vuosina riesaksi asti. Toivotaan ja luotetaan siihen, että sielläkin herättäisiin!

   Poista
 15. Hyvä veto luterilaiselta kirkolta tuo ekopaasto. Ortodoksit noudattavat paastoa tarkasti ja vanhaan malliin: ei lihaa, ei alkoholia, paljon raamatun lukua. Pihkalan kirja on varmasti lukemisen arvoinen. Kiva seurata paastoasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä - Ekopaasto on mainio idea. Ortodoksien paasto on tiukka - mutta he osaavat sitten vastapainoksi juhlia pääsiäistä kunnolla! Me luterilaiset vasta opettelemmme;)
   Kiva, jos olet kuulolla - ja oikein hyvää sunnuntaita sinulle, Marja <3

   Poista
 16. Paastoon osallistumisesta olen haaveillut jo ainakin vuodesta -99, jolloin vietin kevään ja Ortodoksisen pääsiäisen Kreikassa. Viime vuosi oli ensimmäinen, kun osallistuin paastoon. En syönyt paaston aikana punaista lihaa enkä kanaa. Paastoni kesti vahingossa viikon pidempään, kun aloitin sen epähuomiossa liian aikaisin.
  Tänä vuonna lähden mukaan. En syö lihaa. Tarkoitus on pysähtyä. Lukea enemmän, surfata kännykällä vähemmän.
  Hyvää ja rauhaisaa paastonaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin tuon sinun viime vuoden paastosi! Ja hienoa, että lähdet tänäkin vuonna mukaan. Tsemppiä meille molemmille!
   Oikein hyvää ja rauhallista paastonaikaa myös sinulle <3

   Poista
 17. Hieno juttu tämä ekopaasto.

  Kaikki mainitsemasi asiat ovat tärkeitä ja itselleni tärkeitä asioita ovat kaikki luontoon liittyvät. Meistä jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Pienistä puroista kasvaa aina jotain isompaa.

  Tänä vuonna ekopaasto voisi onnistua kohdallani, koska olen esimerkiksi jättänyt valkoiset jauhot ja näkyvän valkoisen sokerin pois!

  Rauhallista ekopaastoa sinulle Arja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä Ekopaasto on vallan hieno asia - ja hienoa siinä on myös se, että jokainen voi muokata siitä omanlaisensa!
   Toivottavasti lähdet mukaan - vaikkei edellytyksenä edes ole tuo sokerin ja valkoisten jauhojen poisjättäminen;)
   Ihanaa sunnuntaipäivää ja tulevaa viikkoa sinulle, Tuula <3

   Poista
 18. Kannatan itse ihan joka päivä ruokavalinnoissani kotimaisuutta :)

  Anna/Kello neljän aamukahvi
  https://neljanaamukahvi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 19. Kylläpä ekopaasto kuulostaa hyvältä! Minä yritän miettiä varsinkin ruokaostoksia tehdessä, että sitä ruokahävikkiä ei tulisi. Useimmiten kyllä tuo cittari on sellainen kauppa, että siellä vähän kuin sekoaa ja tulee ostettua kaikkea tarpeetonta ja liikaa. Lähikauppana ässä on sitä hyvä, ettei sieltä niin erikoisia juttuja löydy, joten perusruoka me ostetaan viikolla sieltä. Ruokahävikki kyllä ärsyttää, mutta valitettavan usein joku ruoka, jonka olen olettanut menevän kaupaksi,unohtuu ja jää syömättä jääkaappiin ja uutta vain ollaan hamuamassa!
  Tuo sähkönsäästö voisi olla meilläkin hiukan systemaattisempi. Harmillisesti joillakin perheeni jäsenillä on tapana jättää telkku auki, vaikka itse lähtee kotoa vaikka salille tms. Tämä ei vain näytä onnistuvan, mäkätyksestäni huolimatta:)
  Vaatteet ja kaiken minkä saan ideoiduksi, yritän kierrättää tuunaten uuteen uskoon tai laittaa kiertoon. Mutta kyllä niitä houkutuksiin lankeemuksia aina silloin tällöin tulee. Kosmetiikka, auts, siitä ei voi sanoa kyllä samaa. Olen huono ihminen tässä asiassa, mutta käytän kaikki kyllä loppuun tai annan ystäville sellaiset, mitkä ei minulle toimi. Eikö sekin ole tavallaan kierättämistä? :D
  Lankoihin ja kankaisiin kyllä lankean tämän tästä, mutta hei, minä teen aina kaikista lopuistakin jotakin, joten ei mene hukkaan:)
  Mukavaa laskiaissunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ruokahävikin vähentäminen on vaikea rasti - nyt varsinkin kun meillä asuu vain 2 aikuista eikä aina tiedetä, mihin aikaan esim. töistä tullaan kotiin ja välillä nuoriso piipahtaa käymässä...usein tulee ostettua liikaa tai isäntä kantaa kotiin jotain valmisruokaa, jota kukaan ei suostu syömään.
   Sinulla on tuo vaatekierrätys hienosti hanskassa ja minusta tuo kosmetiikkapuolikin, kun kerran käytät kaiken. Itselläni oli aikoinaan kausi, että hurahdin kaikkiin ihmevoiteisiin enkä kuitenkaan niitä saanut loppuun käytettyä, mutta nyt olen näiden paastojen myötä tässä petrannut ja paljon.
   Mukavaa sunnuntai-iltaa ja uutta viikkoa myös sinulle!

   Poista
 20. Täyttä ja tuttua asiaa! Tietoisuuden lisäämistä, harkintaa ja hillintää, valintojen tekemistä. Näillä eväillä yritän omalta osaltani vähentää ympäristön kuormittamista ja tuotantoeläinten kärsimyksiä. Ajoittain ahdistun ja ajattelen että maailma todellakin on menossa päin helvettiä. Minun olisi varmaankin hyvä lukea tuo kirja, jotta toivo valoisammasta tulevaisuudesta pysyisi paremmin yllä :)
  Kiitos hienosta postauksesta ja antoisaa ekopaastoilua sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se lähtee, että jokainen omalta osaltaan yrittää ympäristötekoja tehdä - ja vaikka ne omat teot tuntuvat pieniltä, niin kyllä niillä merkitystä. Yhdessä me saamme paljon aikaiseksi. Suosittelen kyllä lämpimästi tuon kirjan lukemista - helpottaa eloa kummasti;)

   Poista
 21. Hyvä postaus hyvän asian puolesta :) Tätä voisin itsekin ehkä typistetysti kokeilla. Luulen, että en pysty venymään kaikkeen, mutta pienin askelin kohti parempaa..?

  Hyvää alkanutta viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Sepä tässä Ekopaastossa mainiota onkin, että kukin voi tehdä sen omaan elämäntilanteeseensa soveltaen. Itsekin aloitin aikoinaan rajoittamalla paaston ajaksi suklaan syöntiä. Melkein onnistuin;)

   Poista
 22. Aivan mahtavaa ekopaaston alkua & nyt on huipputavoitteetkin projektille!
  Meiltä lähtee ensi sunnuntaina kirppikselle taas autollinen meille turhaa, sitten mitkä ei mene kaupaksi laitetaan eteenpäin noihin keräyslaatikoihin tai annetaan tyyliin 'tule hakemaan meiltä'.Ruokahävikki on minimoitu ja nyt vielä tehokäytetään pakastimen ja kuivakaappien antimia. Tai kaikki tuo taitaa olla jo elämäntyyliä, nyt kun vaan saisi pidettyä sokeriset herkut pois mielestä. Ainakin meillä on suklaan ostokielto vielä muutaman viikon ajan ennen lomaa : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - tavoitteet ovat aika pitkälle samoja kuin muutamassa aiemmassakin paastossa, mutta on niissä sentään pieniä viilauksiakin tehty;)
   Tuo kirppiksellä myynti on hyvä keino vaatekasojen kurissa pitämiseen - ja minä kyllä laiskuuttani vien suoraan Pelastusarmeijan keräyslaatikoihin. Aikoinaan lastenvaatteita pystyi hyvin kierrättämään sukulais- ja kaveripiirissä ja jonkin verran niitä meni myös Viroon lastenkoteihin.
   Teillä on tuo ruokahävikki hyvin hoidettu - meillä vielä yritetään siinäkin petrata, sillä isäntä kantaa kotiin valmisruokia, joita ei kukaan syö - ja välillä itsekin ostan sellaista, mitä en ehdikään valmistaa. Joten töitä on vielä!
   Minä muuten aloitin aikoinaan ensimmäisen paastoni sillä, että pistin suklaan kieltolistalle. Melkein onnistuin;)

   Poista
 23. Lämmin kiitos Arja tästä postauksesta. Olit inspiraationa meille ja meidän kommenttimme voi lukea omasta postauksestamme:

  http://merikapteeninvaimo.blogspot.fi/2018/02/ekopaasto.html

  <3 <3 <3

  Hyvää paaston aikaa sinulle toivottaa Nina & Welmeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ilahduttavasta kommentista, Nina ja Welmeri <3
   Jos pystyy inspiroimaan muita, voi olla aika onnellinen;)

   Poista
 24. Tässä mielenkiintoinen blogi josta ehkä inspiraatiota? Julia bloggaa ruotsiksi mutta myös englanniksi.

  http://www.groniabo.fi

  Hänen vuoden muoviroskat mahtuvat lasiseen hillopurkkiin. Kävin kuuntelemassa hänen luentoa ja olihan se ihan hurjan inspiroivaa. Muovin poisjättäminen tänä päivänä ei ole helppoa ja vaatii hurjaa omistautumista asialle.

  Julian kolme R:ää ovat:
  Recycle
  Reuse
  Refuse
  Moni ei pystyisi samaan, mutta pienistä asioistakin se lähtee ja jokainen vakinta on tärkeä.

  Kiitos hyvästä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä - käväisenpä tutkimassa Julian blogin:)

   Poista
 25. Kiitos Ekopaaston jakamisesta ������ Tässä paljon sellaista, mitä haluan itsekin kokeilla. Oikeastaan tämähän olisi erittäin hyvä malli muuttaa koko elämäänsä, jotenkin kaipaankin isoja muutoksia ja uskon että ukkokulta lähtee mukaan. Mukavaa torstaipäivää Arja ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa hienoa, jos lähdet mukaan! Tällä paastolla saa kyllä elämäänsä myös ihan pysyviä muutoksia - pienempiä tai suurempia;)
   Mukavaa loppuviikkoa sinulle, Sari <3

   Poista
 26. Hienoa, hienoa Lady <3
  Luin moneen kertaan ja inspiroiduin minäkin!

  Koetan varsinkin vähentää muovipussien käyttöä (meilläkin yhä liikaa), sillä tuo muoviongelma on mielestäni hurjan pelottava asia.

  Mekin koetamme vähentää punaisen lihan syöntiä ja ostamme mielellämme ruuan oman alueemme tuottajilta, mutta tässäkin on vielä parantamista. Punainen liha ja sokeri ovat "kompastuskivemme".

  Hengellistä paastoa harrastan vanhan torppamme rauhassa, jossa saan otettua etäisyyttä kaikkiin niihin odotuksiin ja paineisiin, joita tämä kilpailuyhteiskuntamme päällemme kasaa. Torpalla elämä on yksinkertaista ja se tekee hyvää.

  Vaatteet kierrätän ja huonekalut ostan usein käytettyinä. Rakastan vanhoja huonekaluja, joten tämä on helppoa.

  Vielä on siis parannettavaa täälläkin.

  Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, jos inspiroiduit! Ja tuo muovijätteen määrä on pelottavaa - ja ihan olemme ongelman itse aiheuttaneet! Muovipussien käytön vähentäminen onnistuisi meillä paremmin, jos isäntäkin näihin talkoisiin osallistuisi, mutta joissakin asioissa hänellä on pää, jota vaimo ei hevillä käännä. Yritän silti;)
   Tuo teidän ihana torppanne on täydellinen paikka hiljentymiseen - toivoisinpa, että meidän Pohjois-Karjalan mökkimme olisi lähempänä!
   Kiitos - hyvää viikonloppua myös sinulle, Marianna <3

   Poista
 27. Nyt vasta luin tämän ekopaasto-postauksen ajatuksella. Terveiset Heponiemen ekopaasto retriitistä! Nyt pitää vähän sulatella kaikkea kokemaansa. Tuota Pihkalan kirjaa en ehtinyt saada käsiini ennen retriittiä. Oletko sinä jo lukenut sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi - sinne Heponiemen retriittiin olisin niin halunnut! Ihanaa, että sinä pääsit sinne. Pihkalan kirjaa en vielä ole kokonaan lukenut - onneksi se oli meille töihin ehditty hankkia jo ennen koko ekopaastoa. Paljon se antaa eväitä mietintään.
   Tsemppiä paaston jatkoon sinulle!

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig