keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Vappu 2018 - Turun vappu on iloisia ihmisiä, juhlamieltä ja perinteitä

Nämä minun vappupostaukseni ovat tylsiä, sillä saman kaavan mukaan kun vappujamme vietämme, ovat postauksetkin liki samanlaisia. Päivitän nyt kuitenkin - jääpähän tämäkin vuosi muistojeni arkistoon.

Minulla oli vappuaatto lomapäivä ja olin kuvitellut, että kerrankin valmistaudun illan rientoihin rauhassa ja kiireettä. Mitä vielä - nukuin pitkään ja vetkuttelin jos mitä ja kun isäntä tuli töistä, en ollut vielä edes vappumekkoa saanut kaapista kaivettua. Kiirehän siinä taas tuli. Vaan hyvin ehdittiin sittenkin.

Vappuaaton lakitus Turun Taidemuseonmäellä kuuluu meidän perinteisiimme ja isännän kanssa tämä oli jo 31. yhteinen vapun aloitus. Minun valkolakkini on tuolla mäellä saanut kestää mukanani jo reilusti yli 40 vuotta - ja on se sen näköinenkin - kellastunut, skumpparoiskeita siellä täällä - ja on se kerran jäänyt auton pyörienkin alle. Onneksi ilman minua;)

Turun Taidemuseonmäki vappuaattona 2018

Taidemuseonmäki oli täynnä iloista juhlakansaa ja me isännän kanssa hivuttauduimme tutulle vakiopaikallamme Suomalaisen Pohjan eteen. Siitä tietävät tuttumme meidän löytyvän ja muutaman kaverin nytkin tapasimme. Emme olleet sopineet etukäteen mitään treffejä, sillä ystävistämme osa vietti tänä vuonna vappuaan muualla - osa oli lastenlasten vahteina ja osa aloitti mökkikautensa. Tiesimme vanhastaan, että mäellä kuitenkin tuttuihin törmää ja niin nytkin.


Lady of The Mess vapunaattona 2018

Sohon torvien soitannan ja juhlapuheiden jälkeen saimme luvan laskea lakit päihimme, isäntä avasi skumppapullon ja kilistelimme tuttujen ja tuntemattomienkin kanssa toivotellen hyvät vaput toisillemme. Tuon kuvan postasin myös instagramiin vapputoivotuksin ja uskokaa tai älkää, mutta isäntä valitsi sen ihan itse - hänellä ei ollut silmälaseja mukanaan ja kun hän myöhemmin sen näki kotona, hän totesi vain että "voi kauhistus";)

No - maahan kaatunutta maitoa ei takaisin saa, joten kuva saa olla muistuksena siitä, että älä pyydä isäntää katsomaan kameraan! Ja muistuksena myös siitä, että vähempikin filtteröinti riittäisi - mutta jos rehellisiä ollaan, niin tällä kertaa filtterit tulivat vahingossa, sillä ei ole vanhan ladyn ollenkaan helppo kännykän kameraa käyttää, kun toisessa kädessä on skumppalasi ja vain yhdellä kädellä pitäisi yrittää kuvata kännykällä, jossa on sellaiset lompakkokuoret. Hävettää laittaa tänne noin sumea kuva, mutta kuva kertoo kyllä niin paljon tuon hetken tunnelmasta, että laitanpa kuitenkin;)

Aurakadun valkolakkikansaa Turussa vappuaattona 2018

Aikamme kilisteltyämme lähdimme mäeltä muiden mukana valumaan pitkin Aurakatua kohti Liljan patsasta, jonka lakitukseen juhlakansa vaelsi. Aikamoinen valkolakkien meri kadulla lainehtikin! Joka vuosi tämä on yhtä sykähdyttävä näky!

Niin kuin on alla olevan kuvankin maisema - Aurajokiranta täynnä juhlivaa ja iloista väkeä.

Aurajokiranta vapunaattona 2018

No - Liljan patsaalle päädyttiin, mutta lakituksesta myöhästyttiin. Jäimme taas kerran matkan varrella suustamme kiinni useammankin kerran, kun tuttuihin törmäilimme.

Tänä vuonna Turussa oli yllättäen toinenkin patsaan lakitus - aivan lähellä Liljaa sijaitsevan Paavo Nurmen patsas lakitettiin myös. Ihmettelimme isännän kanssa, että mikä ihmeen ihmispaljous kadun toiselle puolelle on sulloutunut ja päätimme käydä tarkistamassa asian. Saimme selville, että kyseessä oli Turun teekkareiden tempaus, jolla haluttiin tuoda näkyvyyttä turkulaiselle tekniikan alan koulutukselle sekä kehittää uutta yliopistorajat rikkovaa kulttuuria.

Sieltä muiden tupsulakkisten teekkarien joukosta löysimme myös poikamme, joka todennäköisesti viimeistä opiskelijavappuaan vietti - valmistuminen nimittäin lähestyy ja diplomityö on tekeillä.

Otimme myös yhteisen selfien, joka instastooreissa vilahtelikin, mutta tänne jätän sen kuitenkin laittamatta, sillä myös siinä oli sellaiset filtterit päällä, ettei pojalla näyttänyt olevan leukaa ollenkaan. Silti kiva kuva omiin muistoihin!

Lady of The Mess vappuaattona 2018 Aurajoen rannalla

Kun on tuo filttereiden parantelema kuva tuolla ylempänä, laitanpa teille tähän isännän ottaman kuvan, jossa ei niitä tasoitteluja ja parannuksia ole. Siinähän pällistelen - ja seuraavassa kuvassa näytän isännälle kieltä - vaan sitä en sentään teille näytä;)

Aikamme viipyilimme Aurajoen rannalla ja juttelimme muutamien tuttujen kanssa. Sää oli hieno ja lämmintä riitti pitkälle iltaan. Suuntasimme vielä Börsiin katsomaan, josko sieltä lisää kavereita löytyisi. Löytyihän sieltä useampikin ja kuulumiset vaihdettiin, mutta minun skumppani oli jo vaihtunut kahviksi ja olimme etukäteen päättäneet, että lähdemme ajoissa kotiin ja siinä päätöksessä pysyimme.

Kotona olimme jo puoli kymmeneltä ja vaihdoimme vaatteet lökäpöksyihin ja villasukkiin, söimme nakit ja perunasalaatit ja tuumimme, että on meistä tullut vanhoja, kun kotona olo tuntui niin paljon mukavammalta kuin juhlinnan jatkaminen. Jos jotain on elämä opettanut, niin sen, että juhlat kannattaa lopettaa silloin, kun on vielä hauskaa - silloin on hauskaa vielä seuraavanakin aamuna;)

Hyvin nukutun yön jälkeen ei ollut ollenkaan hassumpaa todeta, että vappupäivänä ei tarvitse niistä villasukista ja lökäpöksyistä luopua, sillä aioimme viettää päivän ihan ilman juhlintaa. Isäntä käväisi hoitamassa välillä appivanhempien asioita ja minä otin päivätorkut.

Perinteeksi näyttää muodostuvan tämäkin, että vapunpäivänä vain löhöilemme, sillä enää muutamaan vuoteen emme ole vappulounaille tai picniceille jaksaneet lähteä. Tänä vuonna tosin picnic taisi monelta muultakin jäädä säiden vuoksi väliin - tyttärenikin ilmoitti, että hän ystävineen vietti sisäpicnickiä.

Ihan hyvä vappu tästä ilman isompia juhlia tuli kuitenkin. Meidän näköisemme ja oloisemme. Kahden vanhan variksen vappu, jossa oli hieman skumppajuhlaa ja tuttujen tapaamista - ja kotona oman kullan kainalossa köllöttelyä ihan kaikessa rauhassa. Ja ne kaksi hieman ajan hampaan puremaa valkolakkiakin lepäsi olohuoneen pöydällä, josta ne illan tullen korjasin kaapin kätköihin.

Millainen oli sinun vappusi? Kuuluuko siihen perinteitä ja jos, niin millaisia?

Hyvää toukokuun alkua kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös 


SHARE:

30 kommenttia

 1. Onpa Turussa ollut väkeä liikkeellä, vaikka sää olikin viileä.
  Oma lakkini on pysynyt muovimussin sisällä melkein jokaisen vapun. Olisinkohan laittanut sen päähäni neljänä vappuna, jos sitäkään. Oma vapunaattoni meni ensin töissä ja sitten illalla pihahommissa. Puoliso teki koko päivän polttopuita ja kun olimme saunoneet, pujahdimme sänkyyn ja aloimme nukkumaan jo ennen puolta kymmentä. Nauroinkin hänelle, että on tämä meidän vapunaattomme tosi rajua juhlintaa! ;)
  Eilen saimme päiväkahvivieraita, joten siinäpä se vappu menikin. Lipun vedin aamulla salkoon ja hain sen illalla litimärkänä sisälle kuivumaan.
  Onnellista alkanutta toukokuuta Sinulle ja puolisollesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aattona sää oli itse asiassa aika lämmin - ainakin verrattuna itse vappupäivän säähän;) Ja väkeä oli liikkeellä todella paljon.
   Eipä teidänkään vappunne hassumpi ollut - hyvät unet ovat luksusta!
   Oikein hyvää toukokuuta myös sinulle ja miehellesi, Piipe <3

   Poista
 2. Mukavan kuuloista vappuilua :) Meillä meni vappu kotosalla pihatöitä tehden ja herkutellen :)
  Kivaa viikon jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva vappu - ja herkuteltua tuli meilläkin:)
   Kiitos - kivaa viikon jatkoa myös sinulle!

   Poista
 3. Mukavan kuuloista ja näköistä! Meillä juhlittiin isäni 78-vuotispäivää. Opiskeluaikana meillä oli hyvin siivot vaput. Meidän ainejärjestöllä ei ollut edes haalareita kuten muilla. Sanottiin, että liittykää osakuntaan, jos haluatte haalarit ja bileitä. Teimme kuitenkin kaikkea kivaa, matkoja ja työpajoja ym. Oi niitä aikoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli oikein kivaa - ja tuo valkolakkimeri on aina yhtä sykähdyttävä!
   Teillä onkin ollut syytä juhlaan - isiä kannattaa juhlia ja itse toivoisin, että vielä sen voisin tehdä vaan toisin oli määrä <3
   Minun opiskeluaikojeni vapuista ei kyllä taida voida siivoina puhua, joten jätän ne muistojen armaaseen huomaan;)
   Todellakin - oi niitä aikoja!

   Poista
 4. Täälä meillä ei vappuaattona ole oikeastaan mitään erikoista, joissain saattaa olla jotain pientä,valkolakkeja ei täällä ole. Mutta vappupäivänä on työväenmarssit ym paljon erilaista ohjelmaa. Meidän pikkulylässä on aina paloasemalla avoimet ovet,siellä on musiikkia, grillataan ym ym koko kylä koolla :) Joten pääsen kyllä vapuntunnelmaan täälläkin. Oikein hyvää toukokuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että maaseudulla ihmiset eivät juurikaan valkolakkejaan käytä edes vappuna - kun aikoinaan isännän ja lasten kanssa ajoimme vappupäivän iltapäivällä Sauvon farmille, isäntä otti lakkinsa pois päästä hyvissä ajoin ennen Sauvoa;)
   Kukin viettää omanlaistaan vappua - toisilla perinteinä ovat ne erilaiset marssit, toisilla toisenlaiset riennot. Teillä on kiva kylä, kun kaikki voivat osallistua!
   Kiitos - hyvää toukokuuta myös sinulle!

   Poista
 5. Hauskan kuuloinen vappu teillä :) Itse olin ihan vaan kotosalla ja sohva veti puoleensa varsinkin vappupäivänä. Väkijoukot eivät oikein vedä puoleensa ja mieluiten hissuttelen vapun kotosalla perunasalaatin ja nakkien äärellä :D Eipä olisi kyllä sääkään antanut periksi ulkoilulle, kun koko päivän satoi - ja sama jatkuu tänäänkin.

  Kivaa toukokuista viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva vappu. Ja kyllä meilläkin vappupäivänä sohva voitti riennot ja väkijoukot;) Ja nakit ja perunasalaatti maistuivat meilläkin!
   Kiitos - kivaa toukokuun ensimmäistä viikkoa myös sinulle <3

   Poista
 6. Teillä on kyllä niin totaalisen erilainen vappu siellä kuin meillä täällä. Torillakaan ei ollut kuin Perussuomalaisten teltta ja siellä neljä ihmistä hengailemassa sinisissä sadeliiveissään. Muuten kaupungilla ei ollut k e t ä ä n. Ei edes vappukulkuetta, joka käsittääkseni on suunnilleen saanut alkunsa nimenomaan tästä kaupunista, en ole ihan varma.

  Tokihan sitä voisi ajella vaikkapa sinne Turkuun, mutta ei ole ollenkaan sama asia, kun autoilu ja skumpat ei oikein samaan yhtälöön sovi. Joten murjotetaan nyt sitten vaan täällä kotona :)

  Sun ja miehen vappuselfie on mun mielestä oikein onnistunut vappuotos. Ilmeistä näkee, että kivaa on :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sää suosi vappuaaton juhlijoita mutta vappupäivänä ei tälläkään esim. perinteisellä picnic -paikalla Vartiovuoren mäellä kuulemma kovin montaa juhlijaa ollut. Ja luulenpa, että sade hillitsi marsseille osallistujien intoakin.
   Tuolle meidän vappuselfielle on koko suku jo ehtinyt nauraa - ja isäntä on saanut siitä kuulla. Ei sillä ihan noin onnellinen ilme ollut koko aikaa - tuokin tuli käskystä;)

   Poista
 7. Vappunne näytti kivalta ja kotoisaltakin, kun sitä katseli täältä muiltamailta.

  Hollannissa ei vappua juhlita, vaan se on ihan tavallinen työpäivä. Hulinat vietetään aina 27.4. kuninkaan syntymäpäivänä ja silloin meno muistuttaa suomalaista vapunviettoa. Ilman ylppärilakkeja tietenkin ;)

  Näytti kivalta nuo kaupunkimaisemat kuvissasi ja yritin etsiä taustalta tuttuja kasvoja -siinä kuitenkaan onnistumatta ;)

  Kaunista toukokuuta Turkkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan kiva vappu ja enpä usko, että ihan samanlaista missään muualla kuin Suomessa vappuna on. Meillehän tämä on oikeastaan se ainoa karnevaali, jolloin ihmiset iloitsevat alkaneesta keväästä ja tulevasta kesästä ja uskaltavat jutella ja nauraa jopa tuntemattomille;)
   Varmasti tuolla väkijoukossa on sinunkin tuttujasi ollut - oli sitä porukkaa niin paljon liikkeellä. Juuri tänään kuulin, kuinka monta sellaista tuttua siellä oli ollut, joihin emme itsekään törmänneet;)
   Kiitos - kaunista toukokuuta myös sinne Hollantiin - kuvista päätellen teillä on jo kevät kauneimmillaan!

   Poista
 8. Ihan iloinen vappukuva teistä isännän kanssa.
  Vappu meni sairastaessa. Josko huomenna pääsisi viikkoon ensimmäistä kertaa töihin ja ihmisten ilmoille.
  Kaunista ja leppeää toukokuuta Turkuun Ladylle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu - iloinen kuvahan se on - mutta isäntää piti kyllä hieman komentaa;)
   Harmi, että olet sairastellut - toivottavasti voit jo paremmin mutta malta jättää aikaa toipumiselle <3
   Kiitos - suloista toukokuuta sinulle, Marjo <3

   Poista
 9. Aattona katselimme jäiden lähtöä ja ihastelimme keväistä luontoa.
  Koko täysikäisyyteni olen ollut äiti eli nuoruudenkin juhlinnat on vähissä. Ehkä joskus muutamaksi tunniksi pääsi juhlahumuun ja sitten jo kotiin lasten luokse. Nyt lapset on jo omissa oloissaan, mutta meidän juhlinta rajummillaan on rantasaunan lämmitys. No se jäi nyt, kun saunan pesu onnistuu vasta jäiden lähdön jälkeen.
  Hyvää toukukuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin meillä on erilaisia tapoja - ja erilaisia elämänkuvioita. Itse sain tulla äidiksi vasta yli kolmekymppisenä, joten siinä ehti pahimmat juhlahalut juhlia ja lasten synnyttyä juhlittiinkin sitten lasten ehdoilla. Nyt saamme taas mennä niin paljon kuin sielu sietää - vaan olen huomannut, että sielu sietää tuollaista juhlahumua vain hetken - vappupäivänä olimme isännän kanssa tosi tyytyväisiä täällä kotisohvalla!
   Oikein hyvää toukokuun alkua myös sinulle ja miehellesi, Marketta!

   Poista
 10. Mä nykyään vappuisin vain kotoilen, täällä periferiassa kun ei oikein vappuna tapahdu mitään, mutta monet vaput olen seissyt tuolla taidemuseonmäellä ylioppilaskunnan kuorossa. Nautin joka kerta yhtä paljon siitä näystä, kun mäkeä ja katua alas loppumattomiin jatkuva ihmismeri muuttui hetkessä valkoiseksi, kun lakit painettiin päähän. Muistelisin, että Rantasipin tiloissa oli aina joku vetävä vappubiletys, muistan ainakin J.Karjalaisen ja Lapinlahden linnut :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos sinä olet siellä ollut laulamassa, niin minä olen ollut taatusti kuuntelemassa;) Rantasipin bileet muistan itsekin vaikka taisin kyllä enemmän Kårenilla ja Montussa viihtyä;)

   Poista
 11. Ihania perinteitä teidän vapussa on. Meillä oli ensimmäinen vuosi, jolloin kukaan ei tullut meille nakkeja ja perunasalaattia syömään. Siskonpoika tuli maanantaina yökylään ja poikien kanssa koristeltiin munkkeja. Herkullinen ja rauhallinen vappu oli meillä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kivoja nämä perinteet ovat - etenkin kun näkee tuttuja, joita ei muuten tule tavattua. Nakkeja ja perunasalaattia syötiin isännän kanssa vapunaattona meilläkin mutta munkkeja en ole paistanut vuosikausiin - en sen jälkeen, kun erään perhetuttumme mies paloi pahoin sammuttaessaan palamaan syttynyttä munkkirasvakattilaa. Onneksi on toisten äitien leipomia munkkeja ja niitä kyllä isännän kanssa nautittiin vähän liiankin kanssa;)

   Poista
 12. Iloinen näky tuo lakkimeri ja hei me ei jaksettu edes tuon vertaa, niin hatun tai lakin nosto teille. <3 Mutta vappu on omaan makuun kyllä hauskin juhla, vaikka en olekaan sitä oikeastaan muutamaan vuoteen enää edes viettänyt. Silloin suomalaisetkin rentoutuu ja ovat hieman karnevaalituulella.
  Sydämellistä viikon jatkoa ihana Lady <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo lakkimeri on aika sykähdyttävä näky ja meille nämä vapunaaton perinteet ovat sellaisia, että tuonne varmaan vielä rollaattorienkin kanssa rullataan, jos Luoja suo;)
   Ihanaa toukokuun alkua sinulle, Tiia <3

   Poista
 13. Mukavan kuuloinen vappu ja niin kivat kuvat, iloista vapputunnelmaa:) Täällä vappua vietettiin perheen/ystävien kanssa, sää olisi saanut olla kauniimpi kun sataa tihutteli melkeinpä koko päivän vettä:) Mukavaa alkanutta toukokuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva vappu - sopivasti hyörinää ja sopivasti lepoa;) Vappuaatto oli meillä kaunis mutta vappupäivän satoi täälläkin. Eipä paljon ulkoiltu!
   Mukavaa toukokuun alkua myös sinulle <3

   Poista
 14. Teillä on ollut mukava vappu! Mahtava selfie, kiva että laitoit tänne :)
  Me emme juhlistaneet vappua mitenkään, rakas aviomieheni on merellä ja minä kotona meidän koirien ja pupusten kanssa.
  Aurinkoista toukokuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mukava vappu! Ja tuosta selfiestä ovat tykänneet kaikki muut paitsi isäntä;)
   Teillä on tuo miehen työ sellainen, että enpä minäkään sinun tilanteessasi juhlisi - onneksi ovat koirat ja pupuset!
   Aurinkoa myös sinulle ja miehellesi tähän alkaneeseen toukokuuhun <3

   Poista
 15. Voi miten nyt ilostuinkaan, kun pääsin mukanasi Turun vappuun :) Kiitos Lady näistä kuvista, vaikka jälleen kerran koti-ikävää herättävätkin.

  Hyvää toukokuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän nämä kuvat varmasti turkulaisen sydämen saavat lyömään ylimääräisen lyönnin - Taidemuseonmäki, Aurajokiranta ja Turun tuomiokirkkokin taustalla - Turku on kyllä ihana kaupunki <3
   Hyvää toukokuuta myös sinne Vuonojen maahan, Marianna <3

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig