keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Olipahan kesä - koronakesän 2020 muistot

Syyskuu on ehtinyt jo yli puolivälin mutta minä aion vielä muistella mennyttä kesää. Kesää, jonka me  kaikki tulemme muistamaan. Kesä, jota keväällä odotimme ja pelkäsimme. Ja joka tullessaan toi enemmän kuin olimme uskaltaneet toivoa.

pinkkejä ruusuja pensaassa

Vaikka korona elelikin herroiksi keskuudessamme, saimme kuitenkin lahjaksi ihan kunnollisen kesän. Ja vaikka suurin osa meistä ei uskaltautunutkaan ulkomaille matkustamaan, pystyimme reissaamaan kotimaassa ja liikkumaan luonnossa. Saimme nähdä läheisiämme ja ystäviämmekin. 

Meidänkin perheemme kesä oli hyvä. Pystyimme viettämään juhannuksen Sauvon farmilla perheen ja läheisten kanssa. Saimme kulkea luonnossa ja istua pihakeinussa. Kesän suurin pettymys oli Pohjois-Karjalan mökkimatkan peruuntuminen isännän selän petettyä. Onneksi pystyimme hieman edes lähiseutumatkailua harrastamaan mutta pääosin kesää vietettiin joko kotona Kaarinassa tai Sauvon farmilla. 

Olin koko kevään tehnyt etätöitä ja nautin kovin siitä, että sain heinäkuussa tehdä pari viikkoa töitä myös Turussa toimistolla, nähdä muutamaa työkaveria ja käydä jopa ulkona syömässä. Lomani alkoi heinäkuun puolivälissä ja koska emme edes sinne sielunmaisemiini Pohjois-Karjalaan lähteneet, oli minulla kerrankin lomalla aikaa vain olla ilman mitään aikatauluja ja suunnitelmia.

apilankukka

Oli aikaa lukea, nukahtaa pihakeinuun tai sohvalle, silitellä Micu-kisulia, tehdä kävelylenkkejä ja ihastella luonnon pieniäkin ihmeitä. Ja koska isännän selkä ei kestänyt mitään raskaampia hommia, ei meillä tänä kesänä rempattu yhtään mitään! Isäntä oli kyllä alkuloman kuin tulisilla hiilillä, koska hän ei päässyt lattioita kunnostamaan, mutta minä nautin täysillä kesästä, jossa ei maali haissut tai jostain päin kuulunut vasaran pauketta. 

No - isäntä sai lääkäriltä luvan käyttää raivaussahaa ja niinpä saha laulelikin loppukesästä iloisesti Sauvon farmilla, kun isäntä siisti talon takana olevaa pöheikköä. 

Elokuussa vietimmekin sitten poikani häitä. Koko kevään olimme pelänneet sitä, pystytäänkö häät järjestämään ja jos pystytään, niin millaiset. Montako henkeä saa kirkkoon kutsua - entä juhlapaikalle? Entä jos joku sairastuu? Jännitimme ja toivoimme parasta. Ja niin vain saimme elokuussa juhlia juuri sellaisia häitä kuin nuoripari oli suunnitellutkin. Toki korona häissä näkyi ja tuntui: emme kätelleet, emme halailleet ja käsidesiä kului. Mutta eipä se menoa haitannut!

hääpari Turun tuomiokirkon portailla
kuva: www.tarajaakkola.com

Näitä häitä kuvaa hyvin tuo yllä oleva kuva - siitä voi aistia lämmön, ilon, riemun ja rakkauden. Ja sama tunnelma jatkui koko hääjuhlan ajan.

häätunnelmia koosteena

Hääjuhlaa suunnittelemassa ja valmistelemassa nuorilla oli mahtava häätiimi, joka oli tehnyt hurjasti töitä niin häiden koristeluiden kuin ohjelmankin suhteen. Näissä Harry Potter -teemaisissa häissä oli rekvisiitta kohdillaan. Ja vaikka kaikki ulkoinen oli upeaa ja hienoa, niin sittenkin päällimmäisenä päivästä jäivät mieleen lämpö,  ilo, riemu ja rakkaus. 

morsiamen turkoosit kengät ja sulhasen kultaiset kengät
kuva: www.tarajaakkola.com

Leijuin vielä pitkään hääpilvessä ja taidan leijua vieläkin. Se, että poikamme on löytänyt rinnalleen elämänkumppanin ja rakkaan, on suuri kiitoksen aihe. 

Häiden jälkeen sain vielä lomailla viikon ja elokuun puolivälissä alkoivat työt. Nyt teemme töitä sekä toimistolla että etänä - kokonaan etätöihin emme enää kesän jälkeen siirtyneet. Kokouksia ja koulutuksiakin järjestetään jo ihan livenä mutta edelleenkin pidetään osa niistä verkon välityksellä, sillä eihän se korona ole minnekään vielä kadonnut. 

Monesti ja monesta suusta kuulimme keväällä, että elämämme tulee muuttumaan pysyvästi - ettemme tule koskaan palaamaan siihen entiseen elämänmenoon. Kun koronasta joskus päästään eroon, tulee ns. uusi normaali. Itsekin ajattelen, että ehkä me jotain tästä kurimuksesta myös opimme - ehkä sen, että mikään ei tässä elämässä ole varmaa, ei terveys, ei työ eikä edes läheisten näkeminen. Ehkä me osaamme tämän jälkeen arvostaa sitä tavallista hyvää arkeakin. Vapautta mennä ja tulla, tavata ystäviä. Ja ehkä me ymmärrämme senkin, että aina ei tarvitse lähteä kauas ollakseen onnellinen. Ehkä. Sitten kun tulee se uusi normaali. Sitten kun saamme luvan halata ja koskettaa.

Ennen sitä nautitaan tästä syksystä. Sen upeista väreistä ja vaihtuvista säistä. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme - ja pysytään turvassa.

Hyvää syksyn alkua ihan jokaiselle!

Lady of The Messiä voit seurata myös
SHARE:

28 kommenttia

 1. "Oli aikaa lukea, nukahtaa pihakeinuun tai sohvalle, silitellä Micu-kisulia, tehdä kävelylenkkejä ja ihastella luonnon pieniäkin ihmeitä" - sinä kiteytit oivasti kesän. Uskon minäkin, ettei mikään palaa enää ennalleen. Tietty epävarmuus ja pelko kulkevat mukana koska korona pääsi iskemään niin salakavalasti lamauttaen kaiken kaikkialla.
  Miten onnellisen näköiset häät teillä olikaan, onneksi tuli mahdollisuus järjestää ne! Ja kiinnitin huomiota hääparin kenkiin, ihan huippuidea :)
  On aina suuri ilo lukea kirjoituksiasi ja pohdintojasi - kaikessa näkyy niin levollinen ja positiivinen ote.
  Mukavaa syysviikkoa sinulle Arja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä - korona jättää jälkensä meihin kaikkiin. Epävarmuus ja pelko tulevaisuudesta eivät ole mukavia seuralaisia, mutta niihin on vain totuttava ja etsittävä se luottamus elämään ja sen kantokykyyn uudelleen. Samanlaisena kuin ennen se ei palaa. Mutta toivottomiksi emme taivu - kyllä tästäkin selvitään.
   Onneksi saimme nuo häät juhlia juuri tuollaisina - pari viikkoa häiden jälkeen oli tautitilanne jo muuttunut sellaiseksi, että tuskin aivan tuollaisia juhlia olisivat nuoret uskaltaneet järjestää. Ja kyllä häistä nytkin muutama kutsuttu jäi pois, kun olivat nuhaisia tai muuten oireisia.
   Kiitos kauniista sanoistasi, Maarit ja upeaa syksyistä viikkoa myös sinulle <3

   Poista
 2. Teillä oli mukava kesä ja kohokohtana häät. Noin hienoilla kengillä on hääparin kepeää aloittaa yhteinen taival.
  Kevät oli koronan suhteen jotenkin helpompaa aikaa, mentiin valoa kohti ja ilmassa oli runsaasti optimismia pandemian selättämisestä. Nyt on edessä vuoden synkin aika ja jos se yhdistetään yksinäisyyteen, pelkään monen mielenterveyden olevan koetuksella. Olkaamme siis vastuullisia ja pidetään tartunnat aisoissa, ettei tulisi uusia tiukkoja rajoituksia.
  Kauniita syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - meillä oli hyvä kesä ja vielä nuo häät. Ja kyllä meidän kesänviettoamme myös tuo tuleva juhla rauhoitti; emme halunneet riskeerata mitään ylimääräisillä menoilla.
   Minulle kevät oli vaikea - etenkin pandemian ensimmäisinä viikkoina. Pelkäsin, etten enää näe äitiäni tai läheisiäni, sillä itsekin kuulun riskiryhmään. Mutta valolla on ihmeellinen voima ja vaikka toisin luulin, saimme hyvän kesän. Minulle syksy - ainakin tämä alkusyksy - on paras vuodenaika. Nautin siitä, että on hyvä hengittää ja nautin syksyn luonnosta. Sitä marraskuuta pelkään kyllä minäkin - pimeää, loskaa ja viimaa. Ja jos tautitilanne kehittyy tätä rataa kuin nyt, olemme vielä lockdownissakin. En usko, että rokotetta ihan heti saadaan ja sittenkin kun se saadaan, emme ole ensimmäisten rokotteen saajien joukossa. Tämä on ihan meistä itsestämme kiinni - jos olemme vastuullisia ja pidämme huolen itsestämme ja muista, pysyvät tartunnat aisoissa ja niitä tiukkoja rajoituksia ei tarvittaisi. Nyt ei ole hetken huvistusten aika ja se pitäisi saada taottua kaikkien päähän.
   Kiitos, upeita syyspäiviä myös sinulle, Cheri <3

   Poista
 3. Meillekin tämä kesä oli hyvä. Äitiä näin normaalia vähemmän ja hetkeen ei siskon kanssa nähty kun hän sai vauvan ja minä olin vielä töissä, jossa jylläsi kesänuha. Onneksi nyt jo ollaan päästy näkemään ja kyllä sitä tosiaan vaan arvostaa enemmän taas sitä yhteistä aikaa.
  Teidän pojan häät näyttää niin hauskoilta ja parista hehkuu rakkaus ja onni <3
  Kaunista syksyä sinulle Lady <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että teidänkin kesä oli hyvä. Äitiäni näin juhannuksena ja pojan häissä ja kävimme viikko sitten Hollolassa häntä katsomassa, kun ei tiedä, millaisia rajoituksia tässä vielä tulee, jollemme osaa elää vastuullisesti. Ja kiva, että olet jo päässyt vauvaa näkemään - sinun työsi on yksi niistä, joissa koko ajan joudutte vaaralle alttiiksi ja samalla tietenkin perheennekin. Ei mene tasan tämän koronan kulut.
   Häät olivat ihanat ja nuoripari niin onnellinen, että itku tulee ilosta pelkästä kuvien katsomisesta.
   Kiitos - upeita syyspäiviä myös sinulle, Outi <3

   Poista
 4. Teidän kesä oli valon ja ilontäyteinen, ihan kuten tämä postauskin. Rakkaus jos mikä on se kaikkein tärkein, kantavin ja ihmeitäkin tekevä voima. On äärettömän suuri etuoikeus ja onni että saa rakastaa, sekä myös saada osakseen vastarakkautta.

  Itselleni ja läheisilleni tämä koko vuosi on ollut raskas monestakin eri syystä. Hoitotyössä on ollut rankkaa, pelko ja huoli läheisistä, varsinkin omista vanhemmista ja anopista on ollut jatkuvaa, sekä erossa oleminen kaikkein rakkaimmista, erityisesti lastenlapsista, oli vaikeaa. Ajoittain oma terveyskin on aiheuttanut huolta ja murhetta. Mieheni menetti koronan takia työnsä, joten taloudellinen tilannekin huolestuttaa yhä edelleen.
  Palkallista lomaa myönnettiin minulle huhtikuussa 2vkoa, ja seuraava (palkaton) loma koittaa sitten, kun määräaikainen työsuhde vuoden lopussa päättyy. Kesä meni siis töitä tehdessä, mutta totaaliselta uupumukselta meidät pelasti ne lyhyet yhdessäolon hetket rakkaimpien seurassa, sekä muutamat tekemämme viikonloppureissut saaristoon "keinuvalla kesäkodillamme" :)
  Vuoden vaihteessa olen jälleen kerran uuden tilanteen edessä, mutta
  nyt keskityn nauttimaan värikylläisestä syysluonnosta ja läheisten seurasta päivä kerrallaan. Luotan siihen, että asioilla on tapana järjestyä tavalla tai toisella :)
  Ihanaa, rakkaudentäyteistä syksyä sinne sinulle ja läheisillesi ❤︎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Ansku - tasan ei ole menneet tämän koronan kustannukset. Hoitotyössä olevat maksavat suurta hintaa siitä, että me muut saisimme hoivaa. Toivottavasti edes osaisimme arvostaa toisten työtä - myös opettajien, myyjien, bussikuskien, siivoojien jne. - ja yrittäisimme elää vastuullisesti. Nuo karanteenit söivät meitä kaikkia ja itselläni oli se onni, että veljeni asuu lähellä äitiäni ja piti huolta siitä, että äidillä oli kaikki tarvittava. Ja onneksi on puhelimet! Toivottavasti teidän työtilanteenne paranee ja töitä löytyy. Ei tuossa tilanteessa lohduta yhtään se, että tietää, että työttömiä tulee nyt koko ajan lisää eikä kukaan voi oikein olla varma mistään.
   Mutta onneksi sinulla on taito löytää ne tärkeimmät asiat, juurikin tuo yhdessäolo rakkaimpien kanssa vaikka vain lyhyestikin. Ja uskon, että teidän keinuva kesäkotinne on ollut tänä kesänä normaalia arvokkaampi.
   Upeaa syksyä sinulle ja perheellesi, Ansku - ja muuta emme todellakaan voi, kuin elää päivä kerrallaan ja olla kiitollinen siitä <3

   Poista
 5. Ihania kesäkuvia :) hyvää syksyä toivotellen Suvi

  VastaaPoista
 6. Niin upean elämänrohkea poika (ja miniä) sinulla, että vallan pakahduttaa <3 Pikaista lopputoipumista miehen selälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - olemme onnellisia tästä nuorestaparista - sekä pojasta että mieluisasta miniästä <3 - ja kiitos, miehen selkää hoidetaan ja toivotaan, ettei tarvitse leikata, sillä takana on vuosia sitten jo yksi leikkaus.

   Poista
 7. Niin ihanasti kirjoitit häistä, että melekin silmät kostuivat täälläkin. Häät ovat vaan niin ihana rakkauden täyteinen juhla, joka aina vaan ainakin mua liikuttaa.

  Niin pelottavia aikoja elämme nyt, pakko aina yrittää itselleen (ja muille) toitottaa, että tästä selvitään - yhdessä. Kaikkea hyvää sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - häät ovat aina raukkauden juhlaa ja varmaan jokainen vanhempi ajattelee, että nämä olivat parhaat häät ever <3
   Ja eihän tässä muuta voi kun uskoa siihen, että tästä selvitään. Ja juurikin yhdessä.
   Kaikkea hyvää ja upeita syyspäiviä sinne, Taru <3

   Poista
 8. Sydän meinaa ratketa näistä häistä. Nerokkaimmat ja ihanimmat häät ever, terkuin Potter-fani. <3 Vuodet vierii ja ei enää muista mitä tapahtui minäkin vuonna, mutta häät aina muistetaan, se oli se kesä, kun oli ne häät. <3

  Ihanaa, kun Micu kissa käy viihdyttämässä ja mökkeilyä on harjoitettu. Kesä oli hyvä kuitenkin ja siksi pimeä syksy jännittää nyt enemmän kuin aiemmat syksyt koskaan.

  Selvitään yhdessä. <3 Halauksia syksyyn ihana Lady. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - vuodet muistaa ainakin häistä. Ja tämän vuoden vielä erityisesti koronahäistä, jotka meistäkin olivat tottakai nerokkaat ja maailman ihanimmat - niin kuin varmaan kaikki vanhemmat ajattelevat oman lapsensa häistä <3
   Micusta on ollut suuri ilo tänä korona-aikana -ja muulloinkin - on niin paras terapeutti kun olla voi. Syksy on minun vuodenaikani ja yleensä nautin siitä - ja niin aion nauttia tästäkin; marraskuu on sitten ihan oma lukunsa...
   Halauksia ja aurinkoisia syyspäiviä myös sinulle, Tiia - yhdessä tästä selvitään <3

   Poista
 9. Huikeat kengät hääparilla! <3

  VastaaPoista
 10. Teillä oli onneksi siellä aivan ihana kesä, ja kaihoten seurasin sitä tuttujen ja muiden insta-kuvista. Teidän perheellä oli kesällä hieno kohokohta kun poikasi meni naimisiin. Oikein kaunista viikonloppua sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme olleet onnekkaita ja kiitollisia tästä kesästä ja pojan häät kruunasivat sen.
   Upeaa syysviikonloppua myös sinulle sinne, Jael - ja pysythän turvassa <3

   Poista
 11. Ihanaa kun saitte kaikesta huolimatta nuo häät toteuttaa toivomallanne tavalla. Noita ihania hääparin kenkiä minäkin ihailin!
  Loppujen lopuksi mennyt kesä oli aika hyvä, vaikka koronan vuoksi emm tavanneet ystäviämme ollenkaan, emme sen paremmin mantereelta kuin täältä Ahvenanmaaltakaan. Lapset perheineen ovat kuitenkin käyneet meillä.
  Parempia aikoja odotellessa, oikein kaunista syksyä sinulle Lady<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella onnellista, että häät saatiin juhlia juuri tuollaisina - pari viikkoa juhlien jälkeen tuskin olisimme enää uskaltaneet, sillä niin nopeasti tilanne taas huononi. Ja nuo kengät olivat minustakin mahtavat!
   Kiva, että olette perhettä saaneet kuitenkin nähdä ja että kesästä teillekin tuli hyvä. Kesän eväillä pärjätään sitten tulevatkin ajat!
   Kiitos - upeaa syksyä sinulle ja miehellesi sinne Ahvenanmaalle, Krisse <3

   Poista
 12. Hyvää syksyä sinne Turkuun. Kyllähän nämä muutamat menneet kuukaudet ovat olleet aikamoisia, ei tätä aikaa koskaan unohda. Mä olisin nyt varmaan matkalla tyttären luona ja sitten Suomessa jos olisi samanlainen vuosi kuin pari viimeistä.

  Ihanat häät. Onnea hääparille ja teille kaikille. Hauskan teeman olivat valinneet :) Ja jatka vain siellä häähumussa, ehtii se arki sitten myöhemminkin.

  Hyvää syyskuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - aikamoinen vuosi tämä on ollut ja monet suunnitelmat ovat jääneet toteutumatta. Eikä mitään varmuutta siitä, milloin tämä loppuu.
   Kiitos onnitteluista - häät olivat ihanat ja hääpari onnellinen. Ja kyllä minä vieläkin häähumussa jatkan - arki on jo oven takana.
   Hyvää syyskuun loppua myös sinulle Kaarinasta, jossa eilen mitattiin yli 22 asteen lämpötiloja :)

   Poista
 13. Erilainen kevät ja kesä. Korona oli harmaana pilvenä muuten niin kauniin kesän yllä. Kesä tarjosi kuitenkin luonnon meille jokaiselle, niinkuin kauniisti tuossa kuvailetkin.
  Ja kesä tarjosi myös teille ihanat häät, pojan häät. Facebook -sivullasi oli ihana ja riemukas kavalkadi noista häistä. Harry Potter-teema oli kekseliäs ja poikasi ja miniäsi häihin todella sopiva. Iloa ja onnea heille!
  Nyt on syksy, kaunis ja värikäs syksy.
  Hyvää syksyä teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - koronan varjon kyllä muisti, mutta onneksi on luonto ja oli suhteellisen rauhallinen tautitilanne kesän ajan. Ja saimme kuin saimmekin viettää häitä!
   Nyt on taas virustilanne sellainen, että kauhulla odottelemme, mitä tuleman pitää. Mutta onneksi on edelleen tämä upea luontomme ja syksy tarjoillut parastaan!
   Hyvää syksyn jatkoa, Tuula - pysythän turvassa <3

   Poista
 14. Minulle korona katkaisi lastenlasten kanssa olemisen. Olin hakenut päivittäin pikkupojan eskarista ja samalla noutanut isosiskon luokseni iltapäiväksi. Ja muutenkin normaalioloissa olisin ollut heidän kanssaan kesällä paljon siellä sun täällä. Tämä kaikki sai nyt jäädä. Muuten ei elämäni juuri muuttunut, paitsi etten enää käynyt Helsingissä, kun en käytä julkisia esim. metroa. Ja Hesaan ei viitsi kuin pakolla mennä autolla. Tulipa tehtyä kaikenlaista kotona, kuten paikkojen järjestelyä ym. jotka muuten aina jää.
  Oikein hyvää ja värikästä syksyä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korona on vaikuttanut ja vaikuttaa taas meidän elämäämme - tein itse koko kevään etätöitä enkä käynyt 5 viikkoon edes kaupassa. Kun vihdoin uskaltauduin maskin kanssa Prismaan puolenyön aikaan, tuntui se melkein seikkailulta. Nyt teen osan töistä etänä ja osan toimistolla ja joudun kulkemaan julkisilla kulkuneuvoilla työmatkat - ja pakko sanoa, että se hieman pelottaa. Maskisuositus kun ei vaan tunnu menevän läpi suurimmalle osalle ihmisistä. Jos emme ryhdistäydy, olemme pian takaisin kevään tilanteessa.
   Ja vaikka kesälläkin elimme hyvin rajoitettua elämää normikesään verrattuna, olemme taas rajoittaneet ylimääräisiä kontakteja - niitä tulee jo töissä ihan tarpeeksi. Mutta jos kaikki käyttäytyisivät vastuullisesti, ei täyssulkua tarvittaisi, joten yritetään vaan yhdessä puhaltaa yhteen hiileen. Yhdessä tästä selvitään!
   Kiitos - oikein hyvää syksyä myös sinulle!

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig