perjantai 6. helmikuuta 2015

Ekopaasto - keventäen, hiljentäen ja hiljentyen

Olen yrittänyt jo pitempään etsiä keinoja vastuullisempaan ja ekologisempaan kuluttamiseen. Samoin elämän yksinkertaistamiseen - siihen, että elämä maistuisi elämältä ilman suurta kulutusjuhlaa ja sitä, 
etten käyttäisi aikaani kaikenlaiseen turhaan - niihin aikasyöppöihin, joihin tuhlaan päivästäni ihan liian paljon tunteja.

Vaan edelleen ovat vaatekaapit liian täynnä ja huushollissa tavarakaaos. Eikä kaikki ole valittu ympäristöä tai vastuullisuutta kunnioittaen. Ja tämä Lady vain seikkailee netin syövereissä ja haikailee, että kaikki järjestyisi itsestään. Kaikkea on liikaa - vaan aikaa ei. Ei ainakaan, jos antaa aikavarkaiden käydä kylässä.

Parina vuonna olen osallinut Ekopaasto -kampanjaan ja niin aion tehdä tänäkin vuonna.

Ekopaastossa keskitytään keventämään, hiljentämään ja hiljentymään. Tavoitteena on hillitä ilmaston-muutosta pienemmillä tai joskus suuremmillakin muutoksilla omassa elämässään ja elämäntavoissaan. Tämän vuoden Ekopaasto alkaa heti laskiastiistain jälkeen tuhkakeskiviikkona 18.2. ja jatkuu pääsiäispäivään 4.4. saakka.

Ekopaaston sivustolta löytyy erilaisia laskureita, joilla voi testata omia kulutustottumuksiaan  ja sieltä saa neuvoja ja vinkkejä siihen, miten voi itse pienelläkin muutoksella osallistua. Sivustolta löytyy myös verkostoja, joista löytyy samanhenkisiä kanssapaastoajia.

Voi ottaa isoja tai pieniä askelia - jokainen oman kykynsä ja halunsa mukaan. Ja minä etenen niillä pienemmillä askelilla. Kuten jalkavaivaiselle sopiikin;)

Paastollahan on perinteensä ja paikkansa monessa uskonnossa - ja paaston tarkoitus on antaa tilaa elämänmuutokselle ja siihen, että on aikaa olennaiseen.  Mitä se olennainen sitten itse kullekin on, sen jokainen toki päättää itse.

Viime vuoden ekopaastostani kerroin postauksessani Kohtuullisemmin, yksinkertaisemmin, ympäristöä säästäen... ja siinä listasin myös keinoja, joilla silloin paastosin. Osassa onnistuin - ja osassa en alkuunkaan.

Siksipä tänä vuonna aion noita keinojanikin hieman yksinkertaistaa.

Tavoitteenanihan on pysyvämpi muutos - sellainen, jota olen jo pitkään muutenkin viritellyt.

Olen pystynyt aika hyvin hillitsemään kulutustani:  tavoitteenani ei ole ollut kuluttamisen lopettaminen vaan vastuullisempi kuluttaminen.

Se, että ennen kuin ostan esim. uuden vaatteen, mietin, tarvitsenko sitä. Ja katson, mistä materiaalista se on valmistettu ja missä. Ja kestääkö se käyttöä. Ja aika usein olen onnistunut myös toteamaan, että en tarvitse, minulla on jo tai että tuote on huonosti tehty  - ja todennäköisesti melkeinpä  orjatyöllä.

Vastuulliseen kuluttamiseen kuuluu paitsi ekologisuus myös eettisyys.

Tänä vuonna en myöskään aio luvata olla ostamatta esim. lehtiä - näinhän tein viime vuonna  - ja syynä ei ole suinkaan se, että siinä lupauksessa koin viime vuonna suurimmat epäonnistumiseni vaan se,  että haluan ostaa kotimaisia lehtiä ja tukea suomalaista lehtitalojen ja toimittajien työtä. Liian moni hyvä lehti on jo joutunut lopettamaan ja kuitenkin painettu lehti on minulle  nettiä suurempi tiedonlähde ja nautinto.

nautinnot, lehti ja suklaa, lady of the mess

Siispä lehdelle kyllä - suklaalle sen päällä ei;)

Jotain kuitenkin viime vuoden listaltanikin tähän vuoteen siirtyy eli listan ensimmäinen tavoite kopsautuu tälle vuodelle melkein sellaisenaan.

Tämän vuoden tavoitteeni:


1. Ne ympäristöä säästävät teot, joiden pitäisi olla itsestäänselviä: 
ruokahävikin pienentäminen, muovipussien hamstraaminen (ja edelleenkin tässä isännän hillitseminen), veden säännöstely, täydet astianpesu- ja pyykkikoneelliset, turhien valojen sammuttelu, latausjohtojen seinistä irrottaminen, tietokoneiden ja näyttöjen sulkemiset ja TV auki vain katsottaessa. 

Näissä riittää meidän perheessämme edelleenkin petrattavaa.

Etenkin tuo ruokahävikin pienentäminen vaatii tällä hetkellä aikamoista opettelua, sillä vaikka lapset ovatkin nyt jo omilleen muuttaneet, ostan ja laitan edelleenkin ruokaa nelihenkiselle perheelle;)

2. Ne asiat, joista aion luopua paaston ajaksi, 
sillä mikäs paasto se sellainen olisi,  missä ei mistään luovuta eikä se kirpaise ollenkaan.

Siispä paaston ajaksi pois karkit, suklaa, jälkiruuat, leivonnaiset ja snacksit, makeat juomat ja alkoholi (helpoin pitää), uusien nuorennusvoiteiden, meikkien ja etenkin niiden huulipunapuikkojen ostaminen, Ja edelleenkin tuossa huulipunien ostelussa minulle tulee varmasti vaikeuksia!

Netin käytön rajoittaminen - tunti päivässä (ei tarkoita työaikaa) - ja tämä tulee kirpaisemaan! Sillä se tarkoittaa sitä, että esim. kommentointi teidän muiden päivityksiin tulee vähenemään paaston ajaksi. Ja että illat eivät mene Pinterestissä tai Instagramissa seikkaillessa.

TV:n katselun rajoittaminen - korkeintaan 2 tuntia päivässä - sisältää myös uutiset ja aamulähetykset.

3. Se paastooni sisältyvä osa kristillisestä paastoperinteestä, 
jossa ei keskitytä vain omaan itseensä vaan katsotaan myös laajemmalle eli muistetaan vähäosaisempia, tarkoittaa sitä, aion osallistua muutamiin hyväntekeväisyyshankkeisiin, esim. tämän vuoden Yhteisvastuukeräys on käynnistynyt 1.2. ja siihen voi osallistua monella tapaa.

Tämän vuoden Yhteisvastuukeräyshän tukee Suomessa vapaaehtoistyötä ja lasten koulutusta Haitissa. Kotimainen erityiskohde on Suurella sydämellä -verkosto, vapaaehtoinen auttamisen verkkopalvelu. joka tukee erityisesti vähävaraisia ja vaikeuksissa olevia. Verkoston kautta voi saada vaikka tällaista apua:Ja vaikka paasto alkaa vasta 18.2., aloitan paastoon laskeutumiseni tällä postauksella: blogistani poistuvat sivupalkissa ja tekstin alapuolella olleet kaupalliset mainosbannerit  ja ne pysyvät poissa ainakin paaston ajan. Blogin oman bannerin yläpuolella oleva mainosbanneri kuuluu Indiedaysille ja siihen en puutu.

Mutta ei blogi toki ilman mainoksia jää paastonkaan ajaksi - kaupalliset mainokset vain vaihtuvat pariin muuhun - sivupalkista löytyvät nyt Yhteisvastuun, Ekopaaston ja erään itselleni tärkeän yhdistyksen, Asante ry:n mainokset. Asantestahan olen  kirjoittanut postauksessani Asante - kiitos - suurin ilo on antamisen ilo.

Oman paastoni tarkoitus on saada entinen suruton ostelijalady miettimään omaa kulutustaan, sen vaikutusta ympäristöön - sekä hiljentämään tahtia ja antaa aikaa hiljentymiselle. Että osaisin nauttia elämän jokaisesta päivästä ja hetkestä.

Eikä kulutuksen miettiminen ja paasto tarkoita sitä, ettei olisi lupa nauttia myös elämän pienistä iloista  - myös niistä elämän suloisista turhuuksista - siitä huulipunapuikostakin, jonka varmaan riennän heti pääsiäisen jälkeen valitsemaan.

Onko Ekopaasto sinulle tuttu?
Tai paasto ylipäätään - muutenkin kuin laihdutuksen vuoksi?

Hyvää loppuviikkoa kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata
SHARE:

69 kommenttia

 1. Loistava juttu!! Samoja asioita olen pohtinut kun nyt muuttoa valmistellen joudun laittamaan todella paljon tavaraa kiertoon. Järjestänkin kotikirpparin.
  Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotikirppari on hieno idea - meillä pitäisi varmaan pitää vuosi, jotta edes jossain näkyisi;)

   Poista
 2. Paljon asiaa ja hyviä tekoja olit pohdiskelut ja suunnitellut tekeväsi. Sopisi kyllä tähänkin talouteen ja taloon tehtäväksi. Viime vuonna muistan karsineeni paljon vaatteita ja muuta rompetta, mutta nyt ympärilleen katsoessaan voi todeta, että ei riittävästi. Vettä meillä tuntuu myös kuluvan ihan hurjasti. Ei se että nauttisin pitkistä suihkuista, mutta neiti rakastaa kylpemistä ja minä taas valutan tiskialtaan kautta ihan liian paljon vettä viemäriin. Tässä olisi paljon parannettavaa täällä suunnalla. Pyykkiäkin tuntuu peseytyvän välillä ihan liiakseen. Ruokaa menee roskiin, koska kompostia emme omista. Ehkä kesällä pitää tätäkin ajatusta taas hautoa uudelleen. Taidampa poimia listastasi ja toteuttaa myös itse. Kiitos tsemppia antavasta postauksesta. Kohti hyviä tekoja ja muutoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, pienistä teoista kasautuu suuria asioita - askel kerrallaan;)
   Tsemppiä sinnekin!

   Poista
 3. Hyvä idea tuo ekopaasto! Tekisi hyvää minullekin. Itsekin on pyrkinyt
  opettelemaan vastuullisemmaksi kuluttajaksi. Tarinat tuotteiden taustalla
  saavat entistä suuremman painoarvon.

  Valoisaa viikonloppua ystäväni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuo on hyvä idea - muistuttaa kerran vuodessa tarkistamaan suuntaa:)
   Valoa myös sinun viikonloppuusi <3

   Poista
 4. Hienoja pohdintoja! Pisti minutkin pysähtymään ja miettimään. Jonkinlainen paasto itselläkin nyt suunnitteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos haluat sinäkin osallistua omalla tavallasi - tsemppiä <3

   Poista
 5. Itselläni on ollut samanlainen "suunnanmuutos" käynnissä reilun vuoden verran ja vaikka tää on sellanen "tutkinto" ettei tästä koskaan valmistu niin on tässä parit osatutkinnot kuitenkin jo saatu suoritettua:) Muovipusseista olen jo itse päässyt eroon, isännän koulutus jatkuu täälläkin:) Ruokahävikin vähentäminen on tämän hetken kuuma peruna, pikkuhiljaa alkaa silmä tottua tyhjemmän näköiseen jääkaappiin vaikka ensin aiheutti lähes paniikin kaltaisia oireita:eihän meillä oo mitään syömistä:) Hei haloo, meillä on kaksi! kauppaa puolen kilometrin säteellä, nuo kaupat ovat arkisin auki aamuseitsemästä ilta yhteentoista ja enpä muista kuulleeni kenenkään kahdeksassa tunnissa nälkään kuolleen vaikka aluksi tyhjemmän jääkaapin myötä sellaista pelkäsinkin:) Usein kuulee sanottavan että kaupassa kannattaisi käydä vain kerran tai kaksi viikossa mutta se ei päde tähän emäntään täällä, ruokahävikki pieneni meillä jo sillä että aloin käydä päivittäin kaupassa,"ylimääräinen" ruoka kun ei voi pilaantua jos sitä ei kaapissa ole:)
  Kivuuksia viikonloppuun sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämä elämän mittainen taisto on - mutta onneksi on noita osatavoitteita - ja erävoittojakin;)
   Sinulle myös kivaa viikonloppua!

   Poista
 6. Hei, todella fiksu postaus taas kerran. Tämä haaste on minunkin hyvä ottaa vastaan. Näitä samoja juttuja olen itsekin pohtinut ja jotain jo saanut aikaiseksikin, mutta aina riittää parannettavaa :-) Kiitos, Lady!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen, että meillä kaikilla on tähän petrattavaa tässä - ja minulla vähän enemmänkin;)
   Mutta kiva, jos lähdet mukaan!

   Poista
 7. Hieno kirjoitus! Ekopaasto ei ole tuttu, vaan nytpä siihen tutustun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja eikös vaan ole mukava, kun täällä blogistaniassa löytyy vaikka mitä uutta;)

   Poista
 8. Fantastinen idea! Ihan tohon kaikkeen en taida itse pystyä, mutta parhaani teen. Mulla on esim. typerä tapa jättää valot aamulla päälle jotta olisi mukavampi saapua illalla kotiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tärkeintä onkin se, että otetaan sellaisia askelia, kun itselle sopii - tämä on kuitenkin elämänpituinen projekti;)

   Poista
 9. Todella hieno postaus! Menenkin tästä heti ekopaaston sivustolle tutustumaan tarkemmin aiheeseen ja miettimään omia tavoitteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos innostuit - ja siellä sivustolta ja varsinkin sieltä verkostoista löytyy vaikka mitä omaan elämään sopivia vinkkejä:)

   Poista
 10. Ekopaasto ei ollut minulle entuudestaan tuttu, kuulostaa kyllä todella mielenkiintoiselta. Ruuan suhteen olen pyrkinyt hävikin pienentämiseen. Ajoittain onnistuu paremmin ja toisinaan huonommin. Miestä ei hirveästi kannata päästää kokkailemaan, sillä hän tekee ruokaa pataljoonalle ja sillon helposti menee haaskuuseen.

  Muovipusseja menee ehkä ihan liikaa. Siihen olisi hyvä kiinnittää huomiota itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekopaasto on kyllä kiva idea - ja sellainen, johon on helppo lähteä mukaan pienilläkin teoilla:
   Tuo ruuan hävikki kyllä itseäni hävettää - tässäkin maassa kun on ihmisiä, jotka oikeasti näkevät nälkää!

   Poista
 11. Kaunis postaus :). Luopumalla ja hyvää tekemällä tekee hyvää myös itselle. Olen viime päivinä pohtinut kannattaako hyvä käytös ja muiden huomioiminen enää ollenkaan. Mutta kyllähän se oman hyvinvoinnin kannalta on lopulta ainut järkevä elämäntapa <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - kyllä tuossa luopumisessa oma viisautensa asuu! Luinkin postauksesi hyvästä käytöksestä ja muiden huomioon ottamisesta mutten pystynyt makuulla kommentoimaan - hienoa pohdintaa, mutta olen vahvasti sitä mieltä, että hyvä käytös palkitsee - jos ei muuten, niin omana hyvänä mielenä <3

   Poista
 12. Myös minulle on tuttu tuo ekopaasto..kuuluu kevään ohjelmaan.Hyvä postaus.Mukavaa viikonloppua Ladylle! Pohjanmaalla on tänään saatu nauttia auringon paisteesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos on tuttu juttu ja kuuluu ohjelmaasi!
   Sinne myös kivaa viikonloppua - ja myös täällä Turun seudulla paistoi aurinko :)

   Poista
 13. Tsemppiä paastoon, hyvältä kuulostaa suunnitelmat. <3

  VastaaPoista
 14. ♥Tsemppiä! Hyvää viikonloppua!♥

  VastaaPoista
 15. Paasto on aina hankalampaa, kun on monta paastottavaa asiaa mukana, mutta sen parempi olo! <3 <3 Hmmm... shoppailupaastoa olen pitänyt jo pitkään ja jättänyt vaikka sen -70% ja siitä vielä puolet kauppaan, jos tavara ei ole juuri sitä mitä oikeasti tarvitaan. Mielestäni jo tämä yksi paasto on hirveästi vapauttanut oloa. Lisäksi lopetan netissä pörräämisen illalla, mikä tekee valtavan hyvää. Kommentoin lukijoiden kommentteihin aamulla. :) Aiemmin paukutin pitkin päivää. Kaikenlaista pientä, mutta ei noin suurta.

  Zemppiä paastoon ihanainen Lady. <<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule - eivät nuo ole ollenkaan pieniä asioita! Shoppailupaasto on tässä maailmassa kyllä iso asia - samoin tuo netin hillitseminen. Minulla tulee siinä vielä kiperät paikat - niin kävi viime vuonnakin, mutta aika hyvin onnistuin. Tosin silloin en vielä ollut innostunut instasta ja Pinterestistä;)

   Poista
 16. Ei ole ekopaasto minulle tuttu, mutta kuulostaa kyllä ihan järkevältä ja pitäisi meidän jokaisen varmaan välistä keskittyä miettimään omaa kulutustaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - enpä usko siitä kenellekään haittaakaan olevan;)

   Poista
 17. Todella huippujuttu ekopaasto...itse olen sitä noudattanutkin tavalla ja toisella melkein joka päivä =) muovipusseja EI ostella meillä.Ruokahävikki on todella miniminimaalinen... siitä pitää huolen rotikka-koiramme Pimu :) shoppailua en harrasta ja joskus jos meinaan sortua ostelemaan mietin tarkkaan tarvitsenko ...eli en... siis en osta.
  Mukavaa viikonloppua Sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkein parastahan se olisikin, jos nuo perusjutut edes olisi jo oppinut - vaan kun ei; siksi tämä paasto on hyvä herättelemään suunnanmuutokseen ja korjausliikkeisiin;)

   Poista
 18. Ekopaasto on hyvä juttu,,kunhan vaan muistaisi aina...Yritän nykyään miettiä tuhat kertaa jotain ostaessa että tarvinko vai en.Puhdistusaineen teen itse ja yritän käyttää ruuastakin lähes kaiken minkä voi.
  Tsemppiä vaan ekopaaston kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se hyvä juttu ja tarkoitus olisi, että kaikki ei jäisi vaan paaston varaan vaan myös pysyviksi käytännöiksi - petrattavaa nimittäin on aika tavalla;)

   Poista
 19. Varsinaisella ekopaastolla en ole ollut mutta monta asiaa olen siihen suuntaan jo tehnytkin. Tavaraa ja vaatetta olen meiltä hävittänyt todella ison määrän. Siskon kanssa varataan yhteinen kirppisloosi parin kuukauden välein ja tavaraa vain löytyy.
  Ruokahävikki on meillä myös liian iso. Käyn harvoin kaupassa ja ostan silloin liikaa ruokaa joka ennättää pilaantua ennen käyttöä. Siispä olen nyt käynyt useammin kaupassa pienen kauppakassin kanssa ja ostanut vain tarpeelliset lapussa olevat puutteet. Kuivatavaraa ja pakastinta olen tyhjentänyt (syömällä) myös melkoisesti. Katson ensin ne ja sitten mietin mitä meillä syödään.
  Kosmetiikkaa olen myös vähentänyt. Kaikki pullojen ja purkkien loput lähtevät matkalle mukaan ja tulee käytettyä loppuun.
  Lehtiä ostan edelleen ja osa tulee tilattuna. Pieni arjen ilo :).
  Mukavaa paastoilua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ruokahävikki on meillä kyllä varsinainen häpeäpilkku - ja kun tässäkin maassa on ihmisiä, joilla ei ole ruokaa. Se on kyllä prioriteettilistalla ihan ykkösiä tämän vuoden paastolla - ja toivottavasti jää myös pysyväksi muutokseksi. Pakastin pursuaa niistä käyttämättömistä jauhelihapaketeista, joita sitten häpeissäni välillä roskapussiin pistän. Ei hyvä.
   Purkkien ja purnukoiden kanssa olen ollut aika jämäkkä - yritän käyttää vanhat loppuun ennen kuin ostan uuden. Mutta välillä hurahdan johonkin uutuuteen. Ja niihin huulipuniin. Mutta ne huulipunat sallin itselleni kyllä taas paaston päätyttyä;)
   Kivaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 20. Viiaita sanoja. viisaita ajatuksia. Yritän itsekin parantaa maailmaa asia kerrallaan ja lähtien itsestäni. siitä, kuinka toimin, mitä ostan, mitä pistän mihinkin. Roskaa vai uusiokäyttöä, ostanko banaanit paketissa vai irtomyynnistä.. Jne Jne. mietin, miksi joidenkin firmojen lehdet/mainokset tulevat muoviin käärittyinä jne jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - itsestä se maailman parantaminen on lähdettävä - ja omalla ostokäyttäytymisellään voi vaikuttaa! Pienin askelin - mutta eteenpäin!
   Kivaa viikonloppua sinulle, Viltsu <3

   Poista
 21. Kiitos inspiksestä. Aloin pohtia asiaa enemmän.
  Linkki sinun blogiisi mukana tottakai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin postauksesi jo ennen tätä kommenttia;)
   Hieno postaus ja hienoa pohdintaa <3

   Poista
 22. Ihan täyttä asiaa. Mulla on kanssa se ongelma, että vaikka perhe on pienentynyt, ei ruokaa osaa tehdä/ostaa vähempää. Nyt olen kuitenkin oikein ajatuksella alkanut kiinnittää huomiota viikon ruokalistaan; yritän saada kaiken käytettyä tarkkaan, jotta jätettä ei jäisi. Vähän on ongelmaa hedelmien ja vihannesten kanssa, koska ne säilyvät yllättävänkin huonosti.
  Tavaraa olen yrittänyt karsia ja olla ostamatta uusia vaatteita, kyllä pursuilevassa vaatekaapissa riepuja riittää...
  Toivottavasti onnistutaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ruokahävikki hävettää itseäni eniten - meillä menee leipää eniten haaskuuseen. Ja paljon muuta. Mutta pitää vaan yrittää muistaa, että tässä huushollissa asuu enää kaksi ihmistä. Vaatekaapin siivouksesta en sano mitään. Hävettää senkin tila;)
   Mutta tämä ekopaasto on taas kerran hyvä herättelijä ja muistuttelija monessakin asiassa!
   Tsemppiä sinnekin!

   Poista
 23. On hyvä olla tavoitteita. Nuo ovat kaikki toteutettavissa. Itsestä kiinni. Meillä on koira auttamassa ruokahävikissä. Tavara paljouteen tarvitsisin .. lobotomian :) Ihanaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taitaisin tarvita sen lobotomian vähän kaikkeen;) Mutta totta - tavoitteet ovat sellaisia, että ne ovat toteutettavissa - ja toive olisi, että ainakin ruokahävikin suhteen jäisivät muutokset myös pysyviksi!
   Sinne myös kivaa viikonloppua!

   Poista
 24. Kuulostaapa hyvälle. Ekopaasto ei ollut minulle ennestään tuttu, mutta tulisi varmasti tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuulostaakin - ja toivottavasti osa muutoksista jää myös käytäntöön:)

   Poista
 25. Ekopaasto on sanana tuttu, mutten tiennyt että sille on jokin tietty aika vuodesta... Samoja asioita täälläkin on mielessä, en lupaa ihan ekopaastoa aloittaa, mutta vähän sinne päin. Jättää turhat ostokset pois, tehdä itse enemmän (mm. leipää on leivottu jo kotona useampi viikko), terveellisempää, vähemmän jätettä ja tuo joka sinuakin kirpaisee, turha tietokoneella istuskelu pois. max tunti päivässä on hyvä. Mutta tuo vihulainen tulee hinnan kanssa, tämä kommentointi on pakko ollut jättää vähemmälle...:( Tylsää. Ja minun ekopaastooni kuuluu lupaus nyt valon lisääntyessä perustaa yrttitarha, laittaa tomaatinsiemet multaan ajoissa ja valmistella kesän vihannes kasvatuksia.
  Ihanaa sunnuntai-iltaa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin hyviä tavoitteita - ja jo hyvällä alulla. Ja kyllä - se nettirajoitus maksaa - juurikin noiden kommenttien kanssa, mutta kun itse suurimmaksi osaksi luen tabletilla toisten blogeja, on kommentointi hidasta - ja suurin osa menee harakoille - ihmettelen vain, että minne ne kommentit katosivat. Mutta jos tätä ei rajoita välillä, karkaa ajankäyttö ihan käsistä - ja elääkin pitää ehtiä;)
   Sinulle myös kivaa sunnuntai-iltaa ja hyvää uutta viikkoa <3

   Poista
 26. Kuulostaa aika loistavalle ja muutoin välillä on hyvä hiljentyä ja miettiä omaa kuluttamista, sekä elämänmenoa muutoinkin :)
  ekologista elämänasennetta sinulle ♡ ..vaikka vähän kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuo ekopaasto on jo muutaman vuoden toiminut herättelijänä - ja aina siitä jotain jää käytäntöönkin. Ja toisekseen on todellakin hyvä välillä hiljentyä ja miettiä, mihin aikansa - ja elämänsä käyttää:)
   Kiitos tsemppauksesta - sitä tarvitaan <3

   Poista
 27. Paastolle meno tarkoittaa sitä että tunnistaa, että on ollut holtiton ja houkutuksille altis. En viitsi kiusata itseäni ajatuksella että olisin ollut holtiton. Jos nurkkiin on kerääntynyt ylimääräistä käyttökelpoista tavaraa, meillä on ollut tapana lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen tai kierrätykseen. Irma K.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ei tarvitse kiusata itseäni, sillä tunnustan ihan rehellisesti, että vallan holtiton olen ollut - ja etenkin houkutuksille altis - ja etenkin, kun perheessä asustaa isäntä, jonka jäljiltä löydän kierrätykseen määrätyt tavarat vapaa-ajan asunnosta;) Mutta toivottavasti tässä vielä opitaan oikeille tavoille!

   Poista
 28. Aivan mahtavaa! Tää on ihan loistojuttu ja meikäläinen suuntaa paastosivuille heti työpäivän päätteeksi. (Mieli tekis mennä jo n y t , mutta rosvoan tässä parhaillaan tän pienen hetken työnantajan aikaa, koska oli mielessä, että pitää tulla lukemaan tää sun juttu loppuun, kun en puhelimella alkanut tihrustamaan ja aihe oli niin tosi kiinnostava).

  Kumma vaan, että näin äkkiseltään löytäisin muka paljon enemmän paaston aiheita miehen tavoista (mm. yöt läpeensä päällä oleva digiboksi, jolla pitää joka yö tallentaa tuntitolkulla NHL-pelejä, joita ei mitenkään ehdi kaikkia edes katsoa..), mutta jahka otan itseni puhutteluun, niin eiköhän sitä löydy parantamisen varaa täältäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu meillä - kyllä minäkin isännän tavoista löydän yhtä jos toista korjattavaa - eikä se olekaan ihan helppo nakki;) Täytyy vain yrittää näyttää esimerkki ja olla jämäkkä! Mutta on näissä omissakin sen verran korjattavaa, että ei parane liiemmin suutansa aukoa;)
   Tsemppiä meille molemmille - sekä niille miehillekin!

   Poista
 29. Minä en pysty paastoamaan.. henki siitä lähtee ja itsekurini on todella huono:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itsekurin puute minutkin on tähän jamaan ajanut;) Mutta jospa sitä löytyisi, kun vielä julkisesti menin lupaamaan;)

   Poista
 30. Viisaita sanoja! Tähän kirjoitukseen pitää paneutua vielä oikein ajan kanssa. En tiedä, oliko ekopaastoa, mutta keräsin tänään ison IKEAn kassin täyteen vaatteita, jotka vien Punaisen Ristin kirpputorille. Mieleni ainakin keveni.
  Kiitos hyvästä kirjoituksesta, käyn tuota pohtimassa vielä myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin laitan usein Punaisen Ristin kirpparille - tai Pelastusarmeijan. Ja kyllä paaston tarkoitus on myös mielen keventäminen;)

   Poista
 31. Samoja ajatuksia. Tavaraa on liikaa, eikä ne katoa netissä pyörimällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - liika tavara alkaa ahdistaa! Ja netti on kunnon aikavaras!

   Poista
 32. Kiitos, tässä oli monta hyödyllistä vinkkiä. Ekopaastosta en ollut kuullutkaan, toki ominpäin vastaavaa olen jo pitkään tehnyt. Eilen kiertelin Stocmanniilla, enkä ostanut yhtään mitään, aikamoinen saavutus. Mukavaa jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuo ekopaasto on siitä hyvä, että se muistuttaa kerran vuodessa tällaista unohteluun taipuvaakin - ja laajentaa perinteisen paaston käsitystä luopumisesta. Ja hatunnosto saavutuksellesi - minä yritän kiertää houkutukset kaukaa, mutta olen kyllä ollut aika jämäkkä noiden alennusmyyntienkin aikaan - en ole ostanut edes sitä huulipunaa, vaikka paasto ei ole edes alkanut vielä;)

   Poista
 33. Tämä taitaa olla jotain sellaista, jota itsekin omaan elämääni kaipaisin. Vaatteiden suhteen olenkin jo sitoutunut olemaan ostamatta uusia vaatteita vuoteen. Mutta kaikki tuo muu sisältö kyllä sopii ajatusmaailmaani myös mainiosti. Eli kiitos tästä kirjoituksesta! Minäkin innostun mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos innostuit - minulle tämä sopii tosi hyvin. On hyvä, kun kerran vuodessa muistutetaan ryhdistäytymisestä, niin aina siitä jotain myös paaston jälkeen jää elämään;)

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig