tiistai 10. heinäkuuta 2018

Mitä sisältää mökin lääkekaappi?

Loma alkoi vihdoin. Pakko on tunnustaa, että tänä vuonna sitä olenkin kaivannut, sillä pitkin kevättä ja alkukesää on ollut sen verran kiirettä, että akut kaipaavat täydellistä lataamista.

Eilen oli ensimmäinen virallinen lomapäivä ja tätä iloa kestää viisi viikkoa. Siirryimme isännän kanssa lomamoodiin viettämällä viikonlopun Sauvon farmilla ja minä vain lepäsin. Isäntä paiskoi töitä karsimalla pöpelikköä talon ympäriltä ja raivaussaha sai kyllä kyytiä. Meillä on hieman erilaiset tavat irrottautua töistä - minä vaihdan vapaalle ja otan rennosti, isäntä taas punkaa pihalla tai touhuaa aina jotain.

Tänään lähdemme ajelemaan kohti Pohjois-Karjalan mökkiä. Sinne minun sielunmaisemaani. Sinne, missä taivas on sininen ja valkoinen ja järven vesi hohkaa kultaa. Ja minne en viime kesänä päässyt äidin sairastaessa ollenkaan.

mökkilaituri Pohjois-Karjalassa

Tänä kesänä pääsen jälleen muistojeni maisemaan. Kotiin. Ja siellä ovat jo odottamassa äitini ja veljeni. Viime kesänä oli hetkiä, että olin jo luopua toivosta, että näitä yhteisiä kesiä mökillä meille vielä koittaa. Vaan koittipa sittenkin. Niitä elämän suuria lahjoja, joista on syytä olla kiitollinen.

Pakkailin eilen jo täällä kodin remonttikaaoksen keskellä ja koska luvassa näyttäisi olevan lämpöisiä säitä, on matkakassi normaalia kevyempi. Mökillä on kyllä lämpöisiä vaatteita ja kumisaappaita odottamassa ja kassissa hellekelien kamppeita, mutta mökkielämään kuuluu myös varustautuminen kaikenlaisten haavereiden ja pikkuvammojen varalle.


Mökillä ollaan paljon ulkona ja tiedän jo, että isäntä ja veljeni aikovat kaataa pari puutakin, jotka ovat kasvaneet liian lähelle rakennuksia. Ja raivata samalla hieman ympäristöä. Toivottavasti säästymme vammoilta, mutta parasta varautua kaiken varalle.

Ainakin itikoista ja paarmoista saanemme nauttia liiankin kanssa. Hyönteisten, punkkien ja käärmeiden kanssa on oltava varuillaan.

Äidilläni on tietenkin mökillä oma lääkevarastonsa mutta otan mukaan myös omani. Sen, jota kuljetan mukana myös Sauvon farmilla. Samat vaaransa ovat sielläkin.

Mitä sitten sisältää minun mökkiläisen lääkekaappini?

Laastareita ja sidetarpeita - ja vaikka näitä olemmekin Sauvoon vieneet, niitä myös kuluu ja hyvänä lisänä on esim. auton ensiapupakkaus.

Desinfiointiainetta - Septidinpullo ja teepuuöljy, jota onkin ostettava lisää matkan varrelta, sillä se ainoa pullo on tällä hetkellä Sauvossa. Teepuuöljy on varsinainen ihmeaine, sillä sillä voi hoitaa monenlaisia iho-ongelmia ja se on oiva apu myös hyönteisten karkottamiseen. Ja mikä parasta - moneen muuhun hyönteiskarkotteeseen verrattuna sitä uskaltaa laittaa myös suoraan iholle.

matkustajan apteekki

Särky- ja allergialääkkeet - kannan mukana sekä Buranaa että Panadolia, sillä perheen herkkävatsaisimmat eivät tulehduskipulääkkeitä pysty käyttämään.

Ripulilääke - matkalla kuin matkalla mukana on aina Imodeumtabletit.

Kortisonivoidetta - jota kannan vanhasta tottumuksesta, vaikka teepuuöljy on ihan yhtä tehokasta lievittämään ihoärsytyksiä.

Allergialääkkeet - allergikkona nämä kulkevat mukanani joka ikinen päivä, mutta mökillä näitä saattaa tarvita sellainenkin, joka ei allergikko ole. Ampiaisenpiston kanssa ei aina ole leikkimistä!

*Thera Care Skin Control Gel -tuubi, josta kerroin jo edellisessä postauksessani. Tuote, jolla voi hoitaa monen monta vaivaa.

Kyypakkaus - ostin eilen juuri uuden, sillä huomasin viikonloppuna Sauvossa, että entinen oli vanhentunut.

Hyönteis- ja punkkikarkotetta - näitä en ehtinyt eilen ostaa mutta luulen, että niitä on mökillä valmiina useampikin puteli. Nämä ovat sellaisia myrkkyjä, joita en iholle suihkuttele vaan vasta illan tullessa vaatteille.

Antick -punkkijäädyttäjä

Punkkipinsetit ja testiin saamani Antick -punkkijäädyttäjä. Sätkivästä punkista on vaikea pinseteillä saada kunnon otetta mutta kun sen jäädyttää tällä tuotteella, sen saa helposti pinseteillä poimittua. Tämä jäädyttäjä on kulkenut mukanani Sauvon reissuilla jo juhannuksesta lähtien, sillä silloin mukana oli sekä veljeni Peppi-koira että tyttäreni Micu-kissa ja eläimet ovat varsinaisia punkkien kerääjiä. Onneksi en vielä ole jäädyttäjää tarvinnut testata mutta epäilen, että koko kesää emme punkeilta säästy.

Itselläni on punkkirokote puutiaisaivokuumetta vastaan (täytyy tarkistaa, joko on tehosteannoksen aika) mutta sehän ei suojaa esim. borrelioosilta eikä muilta punkkien levittämiltä taudeilta. Ja isäntä ei ole rokotetta suostunut ottamaan vaikka kuinka olen siitä paasannut. Minusta tuon rokotteen pitäisi kuulua kansalliseen rokoteohjelmaan - niin vaarallinen sairaus on puutiaisaivokuume!

Punkkejahan on jo koko Suomessa ja me asumme punkkialueella - vapaa-ajan kotimmekin Sauvossa siihen kuuluu.

valkoinen ruusu

En oikeastaan ollut edes ajatellut, miten paljon noita ällöttäviä puutiaisia varottavina onkaan ennen kuin Sauvossa olin toissa viikonloppuna poimimassa sateen jälkeen etupihalta sinikelloja sisälle maljakkoon. En sitten poiminutkaan, sillä kellot olivat täynnä punkkeja. Olivat sateelta ryömineet kellojen sisään turvaan.

Viime viikonloppuna taas kuvailin pihalla kasveja ja tulevaa satoa ja ilahduin, kun muutamassa ruusupensaassakin oli vielä kukkia ja nuppuja. Vasta, kun tuota ruusukuvaa latasin koneelle ja aloin sitä leikkaamaan, huomasin, että kuvassahan oli jotain, mitä ei siihen kuulu. Jos oikein tarkkaan katsoo, löytyy kuvasta kaksi punkiksi olettamaani otusta. Olen aina kuvitellut, että punkit ovat siellä lähempänä maanpintaa, korkeassa ruohikossa tai korkeintaan niiden kellokukkien korkeudella mutta nämä ällötykset olivat puussa ja ruusupuskassa - reilusti yli metrin korkeudella maasta. Jos nuo eivät ole punkkeja, oikaiskaa toki - olen vähän onneton ötököiden tuntija;)

Kun lääkekaappi on kunnossa, voi rauhallisin mielin nauttia kaikista ulkoilmaelämän iloista. Kaikkeen ei voi varautua - esim. Pohjois-Karjalan mökillä hyönteisten levittämä pogostan tauti on sellainen vaiva, jota ei voi muuten välttää kuin pysyttelemällä sisällä ja varomalla hyttysiä, mutta eihän elämää voi elää niin, että varoo koko ajan.

Ja kannattaa muistaa sekin, että on tapaturmia ja vammoja, joita ei kannata kotikonstein yrittää hoitaa vaan on lähdettävä lääkäriin. Kipu, joka ei hellitä kylmällä hauteella, runsas verenvuoto tai huomattava kipukohdan turvotus vaativat aina lääkärissä käyntiä.

Kyyn puremaan voi ensiavuksi sen kyypakkauksen tabletin ottaa, mutta sekin vaatii lääkärissä käyntiä - samoin, jos on joutunut vaikkapa lepakonsiiven naarmuttamaksi, on lähettävä lääkäriin ja heti. Silloin ei saa jäädä odottamaan seuraavaa päivää, sillä lepakot saattavat kantaa rabiesta ja sen hoitoon on aloitettava lääkitys mahdollisimman nopeasti.

Meilläkin mökillä lepakoita on esim. pöllipinoissa ja yritämmekin varoa, ettemme pimeässä puita hae, sillä lepakot lähtevät silloin liikkeelle ja haavereita saattaa tulla. Eräälle tutulleni näin kävi juuri puita hakiessa ja hän ei itse ollut ymmärtänyt, miten vakavasta asiasta oli kyse. Vasta kun hän seuraavana päivänä soitti terveyskeskukseen, tuli sieltä käsky, että "tänne ja mahdollisimman nopeasti". Onneksi hän ehti kuurin  ajoissa saada.

Toivottavasti emme lääkekaappiini liian usein joudu lomallamme turvautumaan vaan saamme nauttia ihanasta kesästä ja upeista säistä ilman haavereita.

Minä ainakin aion nauttia. Voi sielunmaisemani - minä olen niin tulossa kotiin!

Millainen on sinun mökki- tai kesälääkekaappisi?
Puuttuuko minun kaapistani jotain mitä siellä ehdottomasti pitäisi olla?

*Postauksen tuotteista PR-näytteinä testiin saatuja Thera Care Skin Control Gel ja Antick -punkkijäädytin, muut itse hankittuja.


Aurinkoista viikkoa kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös

SHARE:

28 kommenttia

 1. Oikein ihanaa lomaa☀️☀️💕💕Hyvin varustettu sinun mökkilääkekaappisi❤

  VastaaPoista
 2. Hyvää lomaa! Hassua, viime yönä aloin miettiä mitä lääkkeitä ja ensiaputarpeita pitää pakata matkaan yliopistonsa aloittaville. Eurooppaan lähtevälle laitetaan myös matkaan amerikkalaiset lääkkeet, sillä näiden vaikutukset nyt tiedetään ja osataan :)

  Luin muuten jostain, että kesämökkien vakiovaruste kyypakkaus ei itse asiassa kauheasti olisi avuksi. Ei kai siitä haittaakaan ole.

  Nauti lomasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - loma tuli kyllä nyt tarpeeseen;)
   Muistan itsekin vielä sen, kun omille lapsille lääkekaappia koottiin silloin, kun he kotoa muuttivat pois. Onneksi kumpikin muutti niin lähelle, että on voitu auttaa silloin, kun ovat olleet petipotilaina eivätkä ole itse jaksaneet apteekkiin lähteä.
   Olen myös kuullut ettei kyypakkauksesta juurikaan apua ole mutta ehkä kuitenkin ensiavuksi riittää. Mutta kyllä nykyisin suositellaan, että lääkärillekin käytäisiin puremaa näyttämässä.
   Hyvää kesää sinulle ja perheellesi <3

   Poista
 3. Samoja juttuja löytyy täältäkin lääkekaapista. Meillä tärkeää on allergialääkkeet ja aina reissuun lähtiessä on mukana särkylääkettä ja ripulilääkettä.
  Ihanaa lomaa sinulle ihanuus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allergialääkkeet on minullakin aina mukana - ei tarvitse edes reissuun lähteä;) Ja kokemuksesta viisastuneena matkoille ulkomaille pakataan aina mukaan ripulilääke ja maitohappobakteerit.
   Kiitos - ihanaa lomaa myös sinulle, Outi <3

   Poista
 4. Hyvää lomaa! Heh, itsehän suuntaan monta kertaa apteekkiin vasta sitten, kun tarve vaatii :D Tosin meillä ei ole kesämökkiä, joten matkalääkekaappi sisältää yleensä vain ne tarvittavat lääkkeet. Mutta ehkäpä voisin koota sellaisen matkalääkekaapin, joka olisi helppo napata mukaan ja sisältäisi nyt ne laastarit jne. ^_^ Aloe Vera geeli on muuten huipputuote hyttysten pistoja rauhoittamaan, mä saan idän hyttyskannasta ihan kamalat paukamat ja raavin jalat verille. Mutta tänä vuonna sain suuren avun Aloe Verasta ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on mökiltä apteekkiin niin pitkä matka, että hädän tullen sinne ei kerkiä - samoin Sauvon farmilla. Joten jonkinlainen ensiapuvarustus on pakko olla.
   Aloe Vera geeliä olen itse joskus käyttänyt auringon polttamiin olkapäihini - ja tehokasta ainetta on!

   Poista
 5. Kääk. Mua alkoi nyt jopa vähän pelottaa, koska itsehän en siis ole varautunut oikein mihinkään. Paitsi että kyypakkaus kyllä kulkee golfbägin mukana, mutta siinä se sitten melkein onkin. Ja ihan huoletta tulee heinikoissa välillä pallon perässä kahlattua, jos sattuu eksymään reitiltä. Pitäisi varmaan ne punkkipihditkin ottaa valikoimiin. Ja tuo jäädytysjuttu kuulosti kanssa järkevältä (ja tulee mieleen, että pitäisi varmaan jotkut varasilmälasitkin sinne bägin taskuun pakata, koska ei mitään mahdollisuuksia nähdä irrottaa punkkia ilman laseja..).

  Parantamisen varaa täällä siis olisi varautumisen suhteen aika rutkastikin. Ja yleensähän se on niin, että mitä paremmin on varautunut ennakkoon, sitä vähemmän mitään sattuu.

  Ihanaa lomaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin ollut aika huoleton noiden punkkien suhteen, mutta kun ystäväni poika oli kuolla puutiaisaivokuumeeseen, päätin ryhdistäytyä ja otin sen rokotteen - tai kolmehan niitä pistokertoja on ja nyt olisi varmaan jo tehosterokotteen aika. Ja vasta tänä kesänä olen herännyt siihen, miten paljon niitä pirulaisia oikein maastossa lymyääkään!
   Toivottavasti ei tänä kesänä tarvita pihtejä eikä jäädyttäjää mutta pahaa pelkään, että tarvitaan, sillä isäntä tekee Sauvossa koko ajan pihatöitä. Ja niitä vahvimpia lasejani tarvitsen minäkin silloin, sillä meidän isännällä on luomia sellainen määrä, että se punkin erottaminen niistä vaatii kyllä suurennuslasia!
   Kiitos - ja ihanaa lomaa sinullekin aikanaan <3

   Poista
 6. Hyvin varustettu lääkekaappi. Jos jotakin saattaisin lisätä, niin geelipussin, joka on nyrjähdysten erinomainen ensiapu.

  Hyvää lomaa ja hyvää aikaa sinne rakkaisiin sielunmaisemiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Geelipussi löytyy kyllä ensiapulaukusta, mutta mökillä se ei taida mahtua pieneen pakastinlokeroon;) Onneksi siellä on kuitenkin aina jotain jäätynyttä, jota voi ensiapuna käyttää!
   Kiitos - ja sielunmaisemista on tänään jo kotiuduttu. Ikävä jäi - aina ovat nämä matkat liian lyhyitä.
   Ihanaa kesää sinulle, Marjatta <3

   Poista
 7. Meilläkin pitää kunnon arsenaali olla lääkekaapissa. Tuo minun rakas aviomieheni (tuuska-jooseppi) touhuaa koko ajan pihalla, nikkaroi yms. joten pikkuhaavereita ikävä kyllä tulee. Viimeisen haaveri sattui kun tulikuumasta muurikasta roiskahti sulaneet voit sääreen. Onneksi hän ammatinpuolesta osaa ea:t, oikea ensiapu ja sitten lääkäriin. Toisen asteen palovamma ja sitä hoidettiinkin kuukauden verran. Huh!
  Ihanaa lomaa teille, nauttikaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin huomannut, että teillä touhutaan koko ajan ja rakennetaan milloin mitäkin! Ja auts - palovammat ovat kyllä sellaisia, että ne kannattaa aina näyttää lääkärille!
   Kiitos - loma on tullut tänä vuonna todella tarpeeseen! Ihanaa kesää teille ja toivottavasti palovammat ovat jo parantuneet <3

   Poista
  2. Hienoa - nyt on hyvä nauttia kesästä :)

   Poista
 8. Hei punkin jäähdyttäjä kuulostaa fiksulta! Mökillä taitaa punkkeja olla ja voisi olla ihan paikallaan sinnekin hankkia. Muutoin aika samalla mennään meilläkin, parempi olla varautunut ainakin omasta mielestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei ole tuota punkin jäädyttäjää testata mutta uskon, että siitä on hädän tullen iso apu - sen avulla kun saattaa välttää sen, että punkki ehtii niitä myrkkyjään oksentaa uhriinsa.
   Ja todellakin - parempi varautua edes sen verran kun kykenee!

   Poista
 9. Hyvä varustus. Koirista satoja punkkeja poisottaneena pelkillä punkkipihdeillå sanoisin, että joko se muovinen malli tai lasso on paras. Metalliset pihdit ovat huonoimmat, idealliside on minulla myös matkassa ja korvatulpat ja närästyslääke, kun närästyksestä usein kärsin.

  Ihanaa kesää Itä-Suomessa, toivottavasti mekin pääsemme vihdoin kohta lähtemään Kainuuseen, kun tämä hemmetin yskä nyt lopulta vain hellittäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei Viirusta aikoinaan tarvinnut punkkeja poistaa mutta nyt kun tyttären Micua opetetaan ulkoilemaan valjaissa, on tuo jäädyttäjä kyllä hyvä apu - ja kiitos vinkistä, ostan vielä sen lasson varalle. Ideaaliside on meidän ensiapupakkaus vakiovarusteena - ja kiitos taas vinkistä, täytyypä tarkistaa, että se todellakin on siellä eikä joku ole sitä jo käyttänyt! Ensiapupakkaus on autossa ja vaikka kuinka muuten varustauduin, unohdin tietenkin tarkistaa, että pakkauksessa on kaikki tallella;)
   Kiitos myös kesätoivotuksista - kotiuduimme Itä-Suomesta jo tänään ja ikävähän se jäi. Liian lyhyeksi jäi reissumme tänäkin kesänä, mutta pääsimme edes piipahtamaan.
   Toivottavasti yskäsi pian hellittää - itse kärsin siitä koko alkukesän - sinnikäs on tämä kesäflunssa tänä vuonna ollut. Vasta kortisooni-inhalaattorilla sain sen jotenkin taltutettua.
   Hyvää kesää, Pauska <3

   Poista
 10. Ihanaa, että pääset sielusi maisemiin, etenkin kun viime kesänä et päässyt. On muuten hauska kurkkia appivanhempien mökin lääkekaappia, siellä on vaikka mitä vuodelta yksi ja kaksi. Hyvin samanlaisia troppeja täältäkin lähtee mukaan ja aina vielä se kyypakkaus. Allergialääkkeet on ihan must.

  Oikein ihanaa ja sydämellistä loman jatkoa Lady ja hih täällä sama homma muuten, mies ihan hulluna touhuaa ja meikäläinen ottaisi rennommin, mutta niin se vaan on, että hommiin sitä myöskin joutuu. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ollaan jo kotona - ihana oli käydä vaikkakin liian pikaisesti taaskin! Me siivottiin viime keväänä Sauvon farmi nuorison kanssa ja voi kauhistus, mikä määrä vanhentuneita lääkkeitä sieltä löytyi; niillä olisi jo katukaupassa rikastunut;)
   Ihanaa kesää, Tiia - nautitaan. Isäntä kävi jo aamulla Sauvossa, kun minä nukuin ja nyt se puuhailee tuolla pihalla. Mulla puhisee ilmalämpöpumppu viilentävää ja käsillä on kirja, läppäri, mansikoita ja kahvikuppi. Ehdin jo torkahtaa sohvalle;)

   Poista
 11. Samoja lääkkeitä täälläkin mökin lääkekaapissa. Olet tehnyt hyvän listan. Ja nykyään tuo Imodium tulee kulkemaan matkassakin mukana. Meille kävi niin, että Roomassa syötiin (liiaksi) herkullisia pizzoja ja kipparin vatsa ei oikein vehnää siedä. Niinpä sitten eräässä pizzeriassa hänelle tuli pakollinen vessareissu. Ja minä lähdin tarjoilijan ohjeitten mukaan hakemaan apteekkia vanhan kaupungin sokkeloisilta kujilta. Löysin apteekin, mutta yllätyksekseni farmaseutti ei osannut englantia. Onneksi kännykässä on google -kääntäjä ja sain vastaavan, paikallisen Imodiumin mukaani. Sillä kertaa matka oli pelastettu.
  Ja meillä täällä mökillä remppa jatkuu, nyt jo mennään siihen suuntaan, ettei enää hajoiteta. Olohuone ja makuuhuone kaivettiin kallioon saakka auki. Minä olen kyllä välillä pitänyt noita välipäiviä ja vähän kulkenut, kun täällä on ollut remppamiehiä kipparin kanssa.
  Ihanaa kesää sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Imodeum kulkenut mukana kaikilla häämatkan jälkeisillä matkoilla, sillä 2 päivää meni harakoille siitä reissusta. Ja olen hyvissä ajoin ennen matkaa aloittanut tujun maitohappobakteerikuurin;)
   Tsemppiä sinne remontin keskelle täältä kaaoksen keskeltä. Pikku hiljaa alkavat pesu- ja saunatilat olla siivouskunnossa mutta sen jälkeen alkaa keittiön lattiaremppa.
   Ihanaa kesää teille!

   Poista
 12. Meiltäkin löytyy laastaria, antiseptista puhdistusainetta, särkylääkkeitä, allergialääkkeet, kortisonia, lievittävää voidetta puremiin (paarmat, polttomaneetit) ja sideharsoa.
  Käärmeitä ja hyttysiä meillä ei ole, mutta lepakoita kylläkin ja nyt on myönnettävä, etten ole koskaan miettinyt niiden vaarallisuuta tuon rabieksen suhteen.

  Ihanaa lomaa sinulle! Olet sen ansainnut <3 Tiedän, miten hyvä on tulla kotiin, omille kotiseuduille, sielunmaisemaan. Nauti joka hetkestä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatte olla onnellisia ettei teillä ole käärmeitä eikä hyttysiä! Käärmeitä sentään pystyy mökilläkin varomaan mutta hyttysten kanssa on toisin - tosin onneksi on laitteita, jolla ne saa pysymään poissa terassilta ja sisätiloista;)
   Kiitos - ne omat sielunmaisemat pysyvät kyllä siellä sielussa vaikka minne saakka matkaisi <3
   Toivottavasti saat sinäkin käydä omat sielunmaisemasi katsastamassa <3

   Poista
 13. Onpas hyvä kirjoitus, itsellä ei ole edes tullut mieleen, että kyllähän mökillekin tarvitsee lääkekaapin, koska siellähän juuri sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Aina tähän mennessä jos jotain tapahtuu, niin aina pitänyt lähteä kaupunkiin hakemaan jotain apua. Kiitos hyvistä vinkeistä, ainakin tuo kyypakkaus olisi minulla ainakin unohtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin tarvitsee - ja vaikka moni tarvike- ja lääke saattaa säilyä siellä useammankin vuoden, on niitäkin, jotka vanhenevat ja on tarkistettava, tarvitaanko päivitystä.

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig