lauantai 3. marraskuuta 2018

Pyhäinpäivänä sytytän kynttilät ja annan muistojen elää

Vaikka monet tänään viettävätkin halloweenia, ei meillä sitä juhlita. Halloweenia ei minun nuoruudessani tunnettu kuin amerikkalaisista elokuvista karkki ja keppos -lapsineen enkä ole sille myöhempinäkään vuosina lämmennyt. Lapsemme ovat tahoillaan toki saaneet sitä juhlia ja taitavat juhlia ystävineen tänäkin iltana, mutta meillä kotona vietetään pyhäinpäivää.

Ja niin vietetään monessa muussakin suomalaiskodissa, sillä tänään illalla ovat hautausmaat yhtenä kynttilän liekkien merenä ihmisten muistellessa poisnukkuneita läheisiään.

Meidän kynttilämme on sytytetty pihakoivun juurelle ja  terassille kanervikkoon kuten monena aiempanakin vuonna, sillä sekä isännän että minun sukujemme haudat ovat liian kaukana. Tiedän kuitenkin, että niillä kauempanakin olevilla sukuhaudoilla kynttilöiden liekit tänään lepattavat.

m
pyhäinpäivä - sytytän kynttilän

Melkein samoin sanoin olen pyhäinpäivänä viimekin vuonna kirjoittanut - niin myös edellisenä, sillä mielessäni ovat ne samat ihmiset ja muistot heistä.  

Omia läheisiä ei rajan taakse tänä vuonna ole siirtynyt, mutta kuolema on kuitenkin korjannut satoaan  muutaman ystäväni perheissä ja mielessäni ovatkin he, joille suru ja kaipaus ovat tänä pyhäinpäivänä liian liki ja jotka tänä iltana istuvat kotiseurakuntiensa kirkoissa kuuntelemassa poisnukkuneiden läheistensä nimien lukua.


Toki ne kaipaus ja suru itsellekin tähän päivään liittyvät. Niin kuin muistotkin, joista useimmat varmasti aika on jo kullannut.

pyhäinpäivä - sytytän kynttilän

Olen muistellut isääni, jolle olisi tehnyt monesti mieli soittaa ja kysyä neuvoa. Isääni, joka oli paras isä maailmassa ja joka lähti tästä elämästä suorin jaloin ja elämäänsä tyytyväisenä.

Olen muistellut sisartani ja miettinyt, millaista elämä olisikaan ollut, jos hän olisi pitempään saanut elää. Sillä minulla on aina sisar.

Olen muistellut Antti-ukkiani, äidinisääni, joka kesäisin odotti mökin rappusilla kahvipannu jo kuumana meitä kesälomaa viettämään Pohjois-Karjalaan.

Ja Simo-ukkoa, isänisääni, joka opetti minulle Levolle laske Luojani -iltarukouksen ja joka luki minulle satuja Prinsessa Ruususesta ja Peukaloisesta.

Olen muistellut Tyyne-mummia, äidinäitiäni, jonka selän takana lapsena sain monet yöt nukkua ja
jonka sanoissa "kuule, kuinka lapsi nauraa" piilee suuri viisaus.

Tänään kaipauksen ja ikävän lisäksi olen tuntenut myös suurta kiitollisuutta siitä, ettei noita kynttilöitä tarvinnut enempää sytytellä, sillä niin lähellä oli se elämän liekin sammuminen erään läheisemme kohdalla tänä vuonna.
Elämän liekki lepattaa päiviemme määrän eikä kysy lupaa silloin, kun se sammuu. Onneksi olemme läheisemme vielä saaneet täällä pitää.

pyhäinpäivä - sytytän kynttilän

Vaikka emme läheisten haudoille pääsekään, sain sentään syyslomalla käydä veljeni kanssa Hollolan hautausmaalla kynttilän sytyttämässä isäni ja sisareni haudalle ja illalla sen siellä sytyttävät äitini ja veljeni.

Sanat "muistot, kaipaus, toivo, usko, rakkaus" ovat tänään tärkeitä.

Sillä minulle pyhäinpäivä merkitsee myös toivoa jälleennäkemisestä. Sitten joskus.

Ihmiselle on hyväksi muistaa, että elämä on arvoituksellinen, että jokaisen on täältä joskus lähdettävä. Että huomisesta ja tulevaisuudesta ei tiedä - on vain tämä hetki.

Ja että vaikka läheiset ympäriltämme lähtevät, elävät he vielä muistoissamme.

Niinpä sytytän kynttilän.

Kenen muistoksi sinun kynttiläsi liekki tänään lepattaa?

Hyvää pyhäinpäivää kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös

SHARE:

39 kommenttia

 1. Lady hyvin kauniisti kirjoitettu. Ehkä tämä pyhäinpäivä pysäyttää mieleen elämän jatkua ja ketjua joissa olemme yhtenä renkaina. <3 Etenkin tässä iässä sitä on vielä enemmän alkanut miettimään elämän haurautta ja myös poisnukkuneita läheisiä.

  Sydämellistä viikonloppua ihana Lady. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta - ikä tekee oman tehtävänsä ja elämän haurauden näkyvämmäksi - tottakai myös se, että niitä poisnukkuneitakin on saanut jo saatella useamman kerran.
   Kiitos - lämmintä ja leppoisaa viikonloppua sinulle, Tiia ihaNainen <3

   Poista
 2. Minäkin vietän pyhäinpäivää halloweenin sijaan. Olin tänään aamusta töissä ja heti vuorni päätyttyä kävin viemässä kynttilät meidän suvun haudoille. Olen tottunut tähän jo lapsena. Rauhallista Pyhäinpäivää Sinulle, Arja ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin, että myös teillä vietetään mieluummin pyhäinpäivää <3 Kuten sinulla, myös minulla on pyhäinpäivän vietto saatu perintönä.
   Kiitos - rauhallista pyhäinpäivän iltaa ja viikonloppua myös sinulle, Krisse <3

   Poista
 3. Oi, miten ihana teksti <3 Rauhallista pyhäinpäivän iltaa myös Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - hyvää pyhäinpäivää ja mukavaa viikonloppua myös sinulle <3

   Poista
 4. Koskettava ja lämmin teksti. Olen kanssasi samoilla linjoilla Halloweenista, en oikein osa sitä juhlia. Tänään sytytän kynttilän kotona isälleni, joka lepää Lapissa ja mummille vie kynttilän haudalle. Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi ja oikein hyvää pyhäinpäivän iltaa ja viikonloppua myös sinulle <3

   Poista
 5. Kynttilät palavat mummin, ukin, mummon, vaarin, neljän tädin, kahden sedän, isän, äidin, veljen, anopin, apen, kälyn ja kahden langon muistoksi. Omaa kuolemaa ajattelee turvallisella mielellä, kun tietää, että siellä on niin monia edeltä menneitä rakkaita vastassa ja odottamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - kun ikää tulee, ymmärtää, että lähdettävä täältä joskus on - ja että niitä kynttilän liekkejä jo aikamoinen määrä sytyteltäviksi. Ja toivo jälleennäkemisestä antaa lohtua menetyksiin - ja ehkä siihen omaankin lähtöön aikanaan <3

   Poista
 6. Tulin tässä illalla tuolta finkinolta, kävin katsomassa oma maa elokuvan, niin näin kärsämäen hautausmaalla tuon kynttilämeren, kun ohi menin bussilla, siis turussa asun, kaupunki elämä näytti aika rauhalliselta, en nähnyt yhtään naamioitunutta ja pelottavaa ihmistä, minusta sais kieltää tuollaiset lasten pelottelut, laitoin riku rinteen tekstin toiseen aiheesta, blogiini autioituneet-talot.blogspot.com peloittelu halloween ei ollut minunkaan lapsuudessa, onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei halloween ole meille ihan täysimittaisena rantautunut - tosin isäntä kertoi tänään nähneensä lapsia, jotka olivat pukeutuneina kyselleet karkki vai kepponen. Ajattelen kuitenkin, että kyllä jokainen sen pyhäinpäivänsä joutuu joskus kohtaamaan - ei kukaan täältä selviä ilman, että läheisiään menettää.

   Poista
 7. Kirjoitat niin kauniisti, lämpimästi ja syvällisesti. Kiitos tästä tunnelmointihetkestä, joka vei ajatukset vanhempiini. Lämpöä viikonloppuusi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi <3
   Ja kiitos - lämpöä ja rauhaa myös sinun viikonloppuusi, Maarit <3

   Poista
 8. Ihanasti kirjoitettu<3 Halloween on itsellekin vieras juhla, meillä vietetään pyhäinpäivää. Kävimme jo etukäteen Turussa omien vanhempieni haudalla, ja myöhemmin sitten miehen vanhempien haudalla pääkaupunkiseudulla. Haudalla käyminen on muutenkin tärkeää; käyn usein "moikkaamassa" omia vanhempiani, se jotenkin kuuluu asiaan.
  Leppoisaa sunnuntaita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä on aika monta, joille halloween tuntuu vieraalta ja vietämme pyhäinpäivää <3 Myös minulle haudoilla käyminen on tärkeää ja aina Hollolassa käydessä yritän käydä isän ja sisareni haudalla, samoin Pohjois-Karjalassa käydessä sukuhaudoilla. Isännän suvun haudat ovat täällä Varsinais-Suomessa, mutta sen verran hajallaan että harvoin ehdimme niitä katsastamaan ja onneksi hänen vanhempansa vielä täällä kanssamme ovat.
   Kiitos - oikein hyvää uutta viikkoa sinulle, Sari <3

   Poista
 9. Haikeita tunnelmia. <3 Meillä ei vietetä oikein kumpaakaan, mutta sitten tänään tädin pienen ristiäisiä. :) Rauhaa sunnuntaihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haikeita ja muistorikkaita tunnelmia <3 Teillä onkin ollut ihana juhla - ristiäiset on onnen ja rakkauden juhla <3
   Kiitos - hyvää uutta viikkoa sinulle, Katja <3

   Poista
 10. Halloween-hömpötys ärsyttää. Olen kieltäytynyt viettämästä eskarissa halloweenia eikä kukaan vanhemmista sitä oleonneksi edes vaatinutkaan. Lasten kanssa käytiin torstaina kyläkirkossa ja viemässä kynttilöitä palamaan hautausmaalle. Yhdessä juteltiin rakkaista ihmisistä, luettiin hautakivistä nimiä ja syntymä- ja kuolinpäiviä.
  Pyhäinpäivänä sytytin lyhdyn pihapiiriini ja muistelin erityisesti vanhempiani ja erittäin läheistä tätiäni.
  Hyvää ja levollista sunnuntaita Sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että olet välittänyt pyhäinpäivän perinnettä lapsille - kyllä he sitä halloweenia ihan tarpeeksi muualtakin saavat!
   Kiitos - oikein hyvää uutta viikkoa sinulle, Piipe <3

   Poista
 11. Kirjoitat niin kauniisti, lämpimästi ja syvällisesti. Kiitos tästä tunnelmointihetkestä, joka vei ajatukset vanhempiini. Lämpöä viikonloppuusi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi - ja oikein hyvää uutta viikkoa sinulle, Maarit <3

   Poista
 12. Itse kaiken hulinan keskellä ajattelin monta kertaa, että olispa ihana rauhoittua. Onneksi siihen on tänään aikaa perheen kanssa.

  Rauhallista viikonloppua Lady. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin itse viime viikolla parin päivän retriitissä ja tajusin, miten tärkeää meille on hiljentyminen ja rauhoittuminen. Tämä elämä on niin täynnä kiirettä ja hössötystä, että sitä aikaa on vain itse raivattava myös itselleen ja pelkälle olemiselle.
   Kiitos - oikein hyvää uutta viikkoa sinulle, Jonna <3

   Poista
 13. Kaunis teksti ja kuvat♥ Niitä omia rakkaita menettettyjä läheisiä on ikävä joka ikinen päivä, joinain päivinä se ikävä vaan on vahvemmin läsnä! Rauhaisaa sunnuntai päivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - vaikka isäni kuolemasta on jo yli 25 vuotta, on vieläkin välillä iso ikävä <3
   Kiitos - oiekin hyvää uutta viikkoa sinulle <3

   Poista
 14. Halloween on todellakin aika suuren maailman juhlaa. Hieman vierasta, mutta siihen alkaa jo tottua. Pyhäinpäivä on merkityksellinen ja vaikuttava on se näky, kun menee hautausmaalle iltapimeällä. Se kynttilämeri viesteineen on sydämeen käypää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en enää edes yritä tottua halloweeniin mutta annan muiden rauhassa sitä juhlia. Ja se pyhäinpäivän kynttilämeri hautausmailla kertoo, miten paljon ikävää, kaipausta ja rakkautta meillä onkaan <3

   Poista
 15. Kyyneleet nostattava, koskettavan kaunis teksti, mistä kuiskaan kiitoksen.

  Kesämme taittui elokuussa täysin yllättäen sydäntäsärkevään surusyksyyn, kun meille niin rakas ja läheinen mieheni äiti, tyttärien mummi, anoppini menehtyi. Hetket hälytyksineen, elvytyksineen, hälyajoineen sekä mieheni riipaisevaan soittoon kuolemasta ovat piirtyneet syvälle ja koskettavat yhä aika ajoin epäuskoisina tapahtumina. Mieli työstää kauan äkillistä menetystä - hetki aiemmin olet juonut vielä aamukahvia, seuraavassa hetkessä oletkin poissa.
  Toivoin niin kovin viimesyksyisen selviytymiseni jälkeen meille tästä syksystä kevyempää, mutta saimmekin henkisesti yhden raskaimmista. Emme todellakaan tiedä huomisesta, meillä on vain tämä hetki. Olo on ollut kovin nöyrä kaiken ikävän keskellä. En jaksa yhtään tuota Halloween-rymistelyä, mutta jokainen tyylillään.

  Viedessämme kynttilöitä eilen iltasella rakkaimpiemme haudoille liikutti syvästi hautasmaiden välkehtivä kynttilämeri - niin paljon kaipuuta ja rakkautta!

  Lempeää marraskuuta sinulle ja rakkaillesi Lady♥


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Hannah - lämmin osanottoni <3 Suurin suru kestää aikansa - ja jokaisella sen oman aikansa. Monesti vielä oman surumme ohessa kannamme huolta läheistemme hädästä ja se oma suru saattaa pakata päälle sitten myöhemmin. Elämä on lahja - ja se on arvoitus. Sen pituutta emme itse päätä ja sen päättymistä emme aina ymmärrä. Voimia teidän perheelle surra ja muistaa <3
   Kiitos - sitä lempeää ja hellää marraskuuta myös sinulle ja läheisillesi, Hannah <3

   Poista
 16. Isille, mummeille, ukeille, tädeille, enoille ja appiukolle sytytin kynttilät ja lasten kanssa muisteltiin kivoja hetkiä, joita näiden ihmisten kanssa olimme viettäneet.
  Rauhaisaa sunnuntaita sinulle Lady <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyhäinpäivän kynttilöiden liekeissä elävät todellakin ne muistot kaipauksen ja rakkauden ohella <3
   Kiitos - oikein hyvää uutta viikkoa sinulle, Outi <3

   Poista
 17. Kaunista marraskuun alkua! Pyhäinpäivänä sytytimme kylään tulleen siskon kanssa ulkoterassille hautakynttilän kaikille isovanhemmille ja omalle isälle ihan perinteinen pyhäinpäivä ja kaunis kaipuu mielessä. Lapsillemme oli taas vähän halloween-meininkiä koristeiden ja pienten makeisten merkeissä, eli 50-50 meni pyhäinpäivän viikonlopun vietto. Ihana se oli kyllä ja nyt energiaa täynnä uuteen viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipuu on hyvä sana pyhäinpäivää - ja se voi todellakin olla kaunis <3

   Poista
 18. Äidin haudalle kävin kynttilän viemässä ennen kekritapahtumaan lähtöä, joka tuntui kyllä omemmalta kuin halloween.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tunne itse oikein tuota kekriperinnettäkään mutta ei se ainakaan halloweenia huonompi vaihtoehto liene;)

   Poista
 19. Kauniisti olet kirjoittanut läheisistäsi <3 Oma isänikin lähti melkein saappaat jalassa. Muistan aina hänelle kukkiin laittamani värssyn, joka liittyi juuri tuohon, että kun lähdetään niin äkkiä. Isäni kuoleman edessä vasta ymmärsin, että mitä on kuolema ja mitä se tarkoittaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi isät - vieläkin on ikävä ja olisin niin toivonut, että isäni olisi ehtinyt nähdä lastenlastensa kasvavan vaan ehkä hän sieltä pilvenreunalta onkin meitä seurannut <3

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig