torstai 6. joulukuuta 2018

Hyvää itsenäisyyspäivää jokaiselle maailman onnellisimman maan kansalaiselle!


Suomi - sinitaivas, järvet, metsät ja siniristilippu.
Suomi - vapaus, itsenäisyys.
Suomi - minun maani, jossa minulla on vapaus sanaan, mielipiteeseen, uskontoon.
Suomi - jonka, itsenäisyydestä on maksettu kova hinta.
Suomi - kotimaa, isänmaa.

suomalainen järvimaisema
suomalainen järvimaisema Pohjois-Karjalassa

Suomi - jossa on ollut hyvä ja turvallista kasvaa, opiskella, kasvattaa lapsia ja vanheta.


Suomi - jossa veljeä ei jätetä. Ei jätetty aikoinaan - ja haluan uskoa, ettei jätetä tänäkään päivänä.
Ei sitä naapurissa asuvaa - eikä sitä, joka tänne kauempaa on tullut turvaa hakemaan.

Kun maailmalla aseiden piiput taas laulavat, on meillä entistä enemmän syitä olla kiitollisia heille, jotka vapauden meille aikoinaan taistelivat ja heille, jotka rakensivat tähän maahan kaiken sen hyvän, mistä tänään saamme nauttia.

"Suomi on hyvä maa. Tämä maa on paras paikka meille suomalaisille. Suomi on puolustamisen arvoinen maa, jonka paras puolustaja on Suomen oma kansa!" - näin tervehti edesmennyt jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth itsenäisyyspäivänä 2002.

Suomi on maailman onnellisin maa


Näin kertoo World Happiness Report 2018, ja vaikka me suomalaiset olemmekin niin vaatimattomia että emme tuota aina ole uskoa, niin kannattaa tutkia  näitä muitakin hyvien asioiden kansainvälisiä vertailuja, joissa Suomi on kärkisijoilla: Tilastokeskus  on tehnyt listauksen asioista, joista voimme olla ylpeitä. Suomi on esimerkiksi maailman vapain maa (Norjan ja Ruotsin ohella) ja  Suomi on edelleen maailman turvallisin maa.

Tuonkin listan mukaan Suomi on hyvä maa. Juuri niin kuin Adolf aikoinaan painavasti lausui.

Suomalaisena voi hyvin röyhistää rintaansa. Ja olla samalla nöyrän kiitollinen kaikille Adolfeille ja hänen veljilleen ja sisarilleen, jotka tästä kaikesta hyvästä hinnan aikoinaan maksoivat - ja osa maksaa sitä vielä tänäänkin. Sillä meidän Suomessamme, tässä isiemme kalliilla hinnalla maksamassa maassa, tarvittaisiin taas Adolfeja, jotka kertoisivat meille, miten kallisarvoista on se, että on oma maa, oma lippu ja oma kansa. Vapaus.

Olen itse saanut elää yli 60 vuotta Suomessa, joka on saanut nauttia rauhasta. Täällä ei ole minun elinaikanani sodittu. Mutta onhan moni asia toki muuttunut.

Tässä maassa tarvittaisiin tänään kipeästi sitä henkeä, jolla taisteltiin Suomelle itsenäisyys ja jolla tämä maa rakennettiin sotien jälkeen hyvinvointivaltioksi.

Kun maassa rikkaat rikastuvat entisestään, kun verot maksetaan muualle kuin Suomeen, kun keskiluokka köyhistyy ja osa kansasta jonottaa leipäjonoissa ja kun barrikadeilla huudetaan "rajat kiinni", on se kaiken sen mitätöimistä, minkä vuoksi isämme ja isoisämme taistelivat.

Vapaan maan vapaa kansa pitää huolen toisistaan.  Ja se maa pitää huolen kaikista, jotka siltä apua pyytävät.

Maa, jossa veljeä ei  jätetä - ei jätetä sitä asunnotonta syrjätien kulkijaa, ei sitä työtöntä yksinhuoltajaäitiä, ei syrjäytymässä olevia nuoriamme eikä heitä, jotka täältä ovat tulleet turvaa hakemaan.

Pidetään toisistamme huolta - sillä edelleenkin haluan uskoa, että tässä maassa ei kaveria jätetä!

Suomi100 juhlavuosi ja itsenäisyyspäivän kynttilät

Tänään liehuvat siniristiliput saloissa ja  ikkunoille on sytytetty kynttilät. 101-vuotiasta Suomea juhlitaan niin niin kodeissa kuin linnoissakin.

Me juhlimme isännän kanssa itsenäisyyttä täällä kotona tutuin perintein: istumme katsomassa Linnan juhlia, nautimme skumppalasilliset, joulutorttuja ja Suomi-suklaata - ja ikkunoilla palavat ne sinivalkoiset kynttilät. Jossain vaiheessa isäntä siirtyy alakerran sohvalle toisen telkkarin äärelle ja nukahtaa sinne ja minä yritän bongailla juhlivat tutut  ja kauneimmat sekä ne kauheimmatkin juhla-asut.

Maamme-laulun ohella sopii itsenäisyyspäivään myös Finlandia-hymni. Juhlava, upea sävellys, joka kostuttaa joka kerran tämän Ladyn silmäkulmat.

Finlandia-hymninhän Sibelius aikoinaan sävelsi jo ennen itsenäisyyttä, 1899-1900 - ja se oli viimeinen osa Historiallisia kuvia -orkesterisarjaa. Alunperinhän tuohon hymniin ei ollut tarkoitus sanoja tulla. Mutta tuli sitten kuitenkin - ja tuli useammatkin. Nykyisin useimmiten suomeksi lauletut sanat ovat V.A. Koskenniemen.

Hymnistä on myös useammat englanninkieliset sanoitukset  - tunnetuin lienee This Is My Song, jota on laulettu hymnin sävelin mm. USA:n terrori-iskujen muistotilaisuuksissa. Ja juuri tuota versiota on kuvattu myös sanoilla Song Of Peace, jota olen jakanut parina vuonna täällä blogissakin Joan Baezin laulamana versiona.

Siitä, miten Hymni on ollut esim. erään maan kansallislaulu ja millä kaikilla sanoituksilla sitä on laulettu, voi lukea mm. täältä. Sieltä löytyy myös enemmän tietoa hymnin historiasta.

Tästä hymnistä Sibelius itse totesi: "Sitä ei ole tarkoitettu laulettavaksi. Sehän on tehty orkesteria varten. Mutta jos maailma tahtoo laulaa, niin ei sille mitään mahda."

Tänä vuonna jaan tänne videon, joka on kuvattu minulle rakkaissa Pohjois-Karjalan maisemissa, missä joensuulainen lauluyhtye Kvartsi kajauttaa Finlandian Kolilla:


Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös

SHARE:

20 kommenttia

 1. Suomen tunnari voisi olla 'ketään ei jätetä'.

  Pidän niin paljon Finlandia Hymnistä, jota taipuu lauluun erittäin hyvin just Joan Baezilla. Ehkä löysinkin sen sinulta...

  Kauniita itsenäisyypäiväunia Arja♥ Huomenna on taas arki, mutta vapaus siivittää arkeammekin - onneksi ja kiitos♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin - tuo voisi olla meidän tunnarimme!
   Ja Finlandia taipuu todella moneen - ja on silti aina yhtä vaikuttava. Joan Baezin version löysit todellakin minulta - muistaakseni myös Lumimiehesi ihastui siihen silloin :)
   Hyvää joulun odotusta, Leena <3

   Poista
 2. Kaunista itsenäisyyspäivän jälkeistä aamua! Olipa hienosti kirjoitettu postaus, olen niin samaa mieltä ja varsinkin siitä, että sitä yhteishenkeä tarvittaisiin kipeästi juuri nyt vuonna 2018. Tänäänkin voi vielä fiilistellä juhlatunnelmissa 101-vuotiasta Suomea onnitellen.Finlandia ja Koli - tuli ihan liikutuksen kyynel <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - yhteishenkeä tarvitaan tänäänkin ja joka päivä voi olla itsenäisyyspäivä.
   Finlandia sykähdyttää aina - ja voi Kolin maisemat: ikävä tuli sielunmaisemaan <3

   Poista
 3. Kiitos koskettavasta postauksestasi! On hyvä olla suomalainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - se sanonta "on lottovoitto syntyä Suomeen" pitää edelleenkin paikkansa <3

   Poista
 4. Hieno postaus ja viisaita sanoja.
  Finlandia-hymni jaksaa ihastuttaa ja koskettaa aina vaan. Tänä vuonna ihastuin Club for five-kokoonpanon esittämään versioon.
  Mukavaa juhlan jälkeistä päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - Finlandia -hymni taipuu niin moneksi - silti se on aina vaikuttava ja nostaa ihokarvat pystyyn ja kyyneleet silmänurkkiin <3
   Mukavaa joulun odotusta sinne, Krisse <3

   Poista
 5. Finlandia hymni on koskettava ja luon oikea fiiliksen itsenäisyyspäivään.
  Siihen on kieteytynyt niin paljon tunnetta ja meidän suomalaiste historiaa.

  VastaaPoista
 6. Hyväö itsenäisyyspäivän jälkeistä päivää..hieno postaus❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja ihanaa 2. adventtiviikonloppua sinulle, Kristiina <3

   Poista
 7. Ihana postaus. Hieno päivä. Jännä, miten juuri itsenäisyyspäivä saa ihmisen elämään vahvasti menneisyydessä. Muistelee kaikkea sitä, mitä ei edes ole elänyt. On niin vaikea ymmärtää, kuinka kaikki on voinut olla siten kuin ollut on ja mikä ihmeellinen maailma meillä nyt on. Riittää kyllä miettimistä, menneessä ja nykyisyydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja kyllä, itsenäisyyspäivään liittyy suuri kiitollisuus aikaisemmille polville <3 Ja itse muistelen aina omaa ukkiani, joka ehti sotia 3 sotaa ja joka jätti häneen ikuiset jäljet. Silti hän jaksoi jatkaa elämäänsä arpineen ja haavoineen ja kasvattaa perheensä ihan kelpo kansalaisiksi. Kyllä ukki varmaan ihmettelesi, mitä kaikkea hyvää maassamme onkaan nykyisin - ja kauhistelisi sitä pahaa.

   Poista
 8. Hieno postaus! Minulle Itsenäisyyspäivä on tunteikas ja ahdistavakin päivä. Tulee niin paljon muistoja mieleen. Näin sattumalta yhden vanhimmista serkuistani. Hänellä kuoli isä sodan viimeisimpinä päivinä. Ja kun serkkuni oli viisi vuotta, hänen äitinsäkin kuoli. Serkkuni sanookin, että hänen elämänsä alkoi miinuksen puolella.
  Hyvää viikonloppua, Arja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuula - kyllä minunkin itsenäisyyspäivääni muistot kuuluvat: oma ukkini ehti taistella 3 sodassa ja arvin ja sielunhaavoin niistä selvisi ja isältäni jäi rintamalle 2 veljeä. Kova oli hinta tämän maamme vapaudesta - voi kun sen muistaisimme ihan joka päivä.
   Hyvää viikonloppua myös sinulle, Tuula <3

   Poista
 9. Mahtava postaus. Kyllä Suomi tosiaan on hyvä maa asua. Vaikka moni ääriryhmä ja suvaitsemattomat äärimielipiteet tuovat tänä päivänä särön Suomi-kuvaan, uskon silti, että maamme kantaa niin paljon hyviä asioita, että valtaosa vastaisuudessakin säilyttää "järkensä" ja voimme jatkaa samaan malliin maailman onnellisimpana maana. Sitä täytyy kuitenkin itse kunkin osata vaalia kunnioittaen arvoja, jotka eivät revi kansaa eri leireihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja olen samaa mieltä: on pidettävä itse huolta siitä, ettei lietso maamme kahtiajakoa ja että löytää ymmärrystä sillekin, että kaikki eivät todellakaan voi hyvin. Mutta noille aivan äärimmäisille ilmiöille on uskallettava sanoa, että ne eivät Suomeen kuulu. Enkä usko, että kaikki ääriliikkeitä kannattavatkaan ymmärtävät, mihin ovat lähteneet mukaan. Onneksi suurin osa suomalaisista osaa edelleen elää ihmisiksi ja kunnioittaa sitä, mitä meillä on - ja ymmärtää sen, että Suomi on maailman paras maa asua.

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig