maanantai 4. maaliskuuta 2019

Ekopaasto 2019 - ilmastonmuutosta vastaan paastolupauksilla

Tämän vuoden Ekopaasto alkaa tämän viikon keskiviikkona, 6.3. ja kestää 7 viikkoa päättyen 20.4. pääsiäiseksi.  Ensimmäinen Ekopaasto järjestettiin jo vuonna 2012 ja siitä lähtien olen siihen omalla tavallani osallistunut. Ensimmäisen kerran tästä paastosta kerroin täällä blogissani vuonna 2014 ja sen jälkeen olen joka vuosi siitä kirjoittanut. Vaikka painopisteet paastossa ovat vuosittain hieman vaihdelleet, on Ekopaaston tarkoitus aina ollut haastaa ja innostaa ihmiset osallistumaan pääsiäispaaston viettoon tavalla, joka auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta.

Harva meistä enää kiistää ilmastonmuutoksen olevan totta ja viimeistään viime syksynä julkaistu hallitustenvälisen ilmastopaneeli ICPP:n raportti kertoi selvää kieltään siitä, että nyt on jo viime hetki vaikuttaa siihen, että lapsillamme ja lapsenlapsillamme on tällä maapallolla tulevaisuus.

ranta pohjois-karjalassa - ekopaasto
kuvan logo ekopaasto.fi

Ekopaastohan on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kampanja ja tämän vuoden paastossa ihmisiä kehotetaan antamaan oma paastolupaus ja jakamaan se sosiaalisessa mediassa. Olen itse vuosien saatossa lupaillut yhtä jos toistakin ja niin teen tänäkin vuonna.

Ekopaastoon voi laskeutua vaikka sen sivustolla olevien viikkomateriaalien avulla ja etsiä niistä ne omat ja itseä kiinnostavat teemat. Elämäänsä voi etsiä vaikka rytmiä ja sävellajia.

Minulle nämä Ekopaastot ovat olleet vuosittaisia suunnan tarkastuksen paikkoja. Sen opettelua, että elämäänsä voi yksinkertaistaa ja kohtuullistaa - ja samalla voi tehdä hyvää sekä ympäristölle että myös itselle ja lähimmäisille. Paastoonhan sisältyy myös ajatus kieltäytymisestä tai luopumisesta - siitä, että jättää jotain nauttimatta tai ostamatta - ja antaa jotain omastaan. Ja niin totta on sivustolla todettu: "Paastonaika sijaitsee kahden ilon välissä. Laskiainen on sisäänkäynti tai sävellyksen johdanto-osa, preludi. Pääsiäinen on yllättävä uloskäynti, pois vieritetty kivi, rock ‘n roll. Tämä viesti kuulostaa oudolta, mutta se on lukuisten ihmisten kokemus: luopumisen kautta voi saada, less is more."

Paasto haastaa myös hiljentämään, vähentämään vauhtia ja hiljentymään sekä miettimään omia valintoja niin ympäristön kuin itsensäkin kannalta. Sitä, mikä on elämässä itse kullekin tärkeää ja merkityksellistä.

Tänä vuonna pyrin miettimään elämäntapaani ja kulutuskäyttäytymistäni laajemmaltikin. Mutta vaikka pääpaino paastossani onkin isommissa kuvioissa, aion toki muutaman asian itseltäni ihan konkreettisestikin kieltää. Nimittäin tämän paaston avulla olen aiempinakin vuosina päässyt irti sokerikoukusta ja saanut vähennettyä punaisen lihan syöntiä ja samaan pyrin nytkin!

Tämän vuoden paastolupaukseni:1. Ruoka
- Pyrin ostamaan lähialueilla tuotettua, puhdasta ruokaa. Ruoka-aineissa, joita ei Suomessa tuoteta, yritän löytää Reilun kaupan tai muuten eettisesti ja ekologisesti tuotettuja tuotteita.
- Valitsen lautaselleni enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja ja yritän välttää lihansyöntiä.
- Yritän vähentää entisestään ruokahävikkiä ja ostaa vain tarpeeseen sekä hyödyntää tähteet.
- Kieltolista: ei lisättyä sokeria, ei makeutusaineita, ei valkoisia jauhoja eikä alkoholia.
- Tällä kertaa sallin itselleni poikkeukset tähän listaan juhlissa ja erityistilanteissa, joita tämän vuoden paastonajalle on muutama tulossa. Mutta arkiruokailussa yritän yllämainitut rajoitukset pitää.

Haaste: herkut, joita isäntä kotiin kantaa. Kun puolisona on herkkusuu, joka hemmottelee vaimoaan suklaalla, leivoksilla ja chipseillä, on kieltäytyminen vaikeaa, mutta tiedän kokemuksesta, että parin viikon päästä paaston aloittamisesta isäntäkin hieman hellittää. Ainakin piilottaa ostamansa herkut;)

2. Hyödykkeet ja tavarat
- Ostan vain tarpeeseen.
- Ostan vain eettisesti ja ekologisesti tuotettuja tuotteita ja mieluiten kotimaisia, Suomessa valmistettuja tuotteita.
- Kosmetiikassa ja puhdistusaineissa yritän löytää tuotteita, joissa ei ole muovia - ja tämä lienee vaikein rasti tässä kohtaa.

Kuten jo toissa vuoden postauksessani totesin, on tämä kohta lupauksistani helpoin pitää, sillä nämä paastot ovat tehneet entisestä huolettomasta shoppailijasta harkitsevan ja valikoivan kuluttajan. Paastoharjoitus on jäänyt käytännöksi arkeen ja vaikka kaapeissa on edelleen liikaa tavaraa, uutta niihin ei ole enää samaan tahtiin kertynyt kuin vielä muutama vuosi sitten.

Haaste: sen erottaminen, mikä on ekologisesti tuotettua, ei ihan helppoa olekaan. Onko tuote, joka on kotimaisen brändin ns. laatutuote, mutta valmistettu esim. Kiinassa tai Baltian maissa, todellakin tuotettu tehtaassa, jonka päästöt ovat kurissa ja mistä voin tietää, millaista energiaa tehtaissa käytetään? 

3. Muut ympäristöä suojelevat teot
- Tehostan jätteiden lajittelua edelleen - eli meidän huushollissamme se tarkoittaa sitä, että yritän saada myös isännän sitoutumaan vielä tarkempaan lajitteluun.
- Kuljen julkisilla kulkuneuvoilla aina, kun se on mahdollista.
- Yritän vähentää sähkönkulutusta.
- Yritän vähentää veden kulutusta.

Haaste: isäntä on muovipussien suurkuluttaja eikä kuria tähän tule ennen kuin pussien hinnat kohoavat pilviin tai ne kielletään kokonaan. TV meillä pauhaa liian usein auki ilman, että sitä kukaan katsoo - ja välillä se pauhaa sekä ylä- että alakerrassa. Entisistä paastoista viisastuneena tiedän jo, että minulla yläkerrassa telkkari tulee pysymään paaston aikana kiinni mutta alakertaan urheilua katsomaan vetäytynyt isäntä kyllä sinne sohvalle ohjelmansa ääreen torkahtaa. Vaan ei myönnä torkahtaneensa;)

4. Kierrättäminen
- Kierrätän pieniksi jääneet tai käyttämättömät vaatteet.
- Kierrätän sellaiset käyttötavarat, koriste-esineet tai sälät, joita en käytä tai joista en pidä.

Ja ei - konmarittajaa minusta ei saa millään ilveellä - en aio raivata kodistani pois muistoja vaan turhaa ja tarpeetonta. Mutta niitä käyttämättömiä ja valitettavasti kuivan huoneilman kutistamia vaatteita ovat kaapit edelleen täynnä. Lajittelematta on myös vielä liian moni niistä jätesäkeistä, jotka viime kesänä kylpyhuoneremontin tieltä vaatehuonetta tyhjentäessäni poikani entiseen huoneeseen kannoin.

Haaste: tyhjentää ja lajitella ne julmetun säkit!

5. Hiljentyminen ja hiljentäminen
- Kristillisen paastoperinteen mukaisesti yritän yksinkertaistaa elämääni, hiljentää vauhtia ja keskittyä olennaiseen.
- Hiljennyn. Mietiskelen. Rukoilen. Kiitän.
- Yritän katsoa laajemmalle kuin omaan itseeni - ja muistaa heitä, joilla asiat ovat heikommin kuin itselläni.

Ei minusta hiljaista erakkoa kuitenkaan saa enkä mediapaastoakaan sen enempää aio harjoittaa kuin jo nyt teen.

Haaste: oman elämän hiljentäminen ei saa muodostua ahdistavaksi muille - esim. kun isäntä haluaa jutella ja minä mietiskellä, on parasta välillä olla liikaa tuumimatta;)

kesäilta pohjois-karjalaisessa rantamaisemassa
Kuva: kesäilta Pohjois-Karjalassa mökkirannallamme - kunpa tästä näystä saisivat nauttia myös lapsenlapsemme!

Ekopaasto on siitä mainio, että siihen voi kukin osallistua omalla tavallaan - pääasia, että osallistuja yrittää jostakin totutusta ympäristöä kuormittavasta tavasta tai ostotottumuksesta luopua edes paaston ajaksi.

Saa nähdä, miten onnistun lupaukseni pitämään. Uskon, että harjoitus tekee tässäkin mestarin ja pystyn pitämään lupaukseni paremmin kuin aiempina vuosina. Saan ehkä jopa isännänkin innostumaan mukaan edes joissakin tavoitteissani. Pääsiäisen jälkeen saatan jopa innostua tekemään tilinpäätöksen tänne blogiinkin siitä, miten sujui. Mutta lupaa en - olen aika monta postauslupausta tässä viime aikoina rikkonut;)

ekopaasto - ekopaasto.fi
kuva: Ekopaasto.fi

Kirkko itsekin on tehnyt lupauksensa ja se perustuu kirkon uuteen energia- ja ilmastostrategiaan, jonka tavoitteena on hiilineutraali kirkko vuoteen 2030 mennessä. Kirkon yhteiskunnan ja kestävän kehityksenjohtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen toteaa strategiasta: ”Kirkko haluaa rohkaista ja haastaa jäsenensä, muut yhteiskunnalliset toimijat ja päättäjät mukaan ilmastotyöhön ja hiilineutraaliustavoitteisiin. Konkreettisilla omilla toimilla ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kirkko on myös toivon kantaja. Kaiken ilmastoahdistuksen ja pessimismin keskellä kirkko haluaa luoda toivoa ja uskoa siihen, että ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä, kun työhön ryhdytään nyt heti.”

Minua auttaa Ekopaastossani suuresti se, että myös työpaikallani ympäristöasiat on otettu huomioon. Nimittäin Suomen Vanhin Virasto oli vuonna 2013 ensimmäinen tuomiokapituli Suomessa, jolle myönnettiin Kirkon ympäristödiplomi ja viime vuonna tuo diplomi myönnettiin meille uudelleen. Diplomi on voimassa neljä vuotta ja tuohon uusimiseen vaadittiin uusia ympäristötekoja. Tuon tunnustuksen saaminen ei ihan pikku juttu olekaan - sen saamiseksi on tehty vuosien saatossa paljon työtä. Meillä Virastossa tarjotaan Reilun kaupan kahvia ja teetä, suositaan lähialueiden tuotteita ja luomua aina kun se vain on mahdollista ja lajitellaan tehokkaasti jätteet. Työmatkat yritetään kulkea julkisilla kulkuneuvoilla tai kimppakyydeillä, monet kokoukset pidämme nykyisin netin välityksellä ja lennot kompensoidaan. Meillä on siirrytty sähköiseen arkistointiin ja kirjepostin määrää on vähennetty todella paljon. Ja kun järjestämme tilaisuuksia muualla, on yhtenä kriteerinä paikkaa valitessa se, että siellä tarjotaan lähialueilla tuotettua, ekologista ruokaa. Me myös kehotamme seurakuntia panostamaan ympäristötekoihin ja esimerkiksi piispantarkastuksissa niihin kiinnitetään huomiota.

Vaikka Ekopaasto nimensä mukaisesti onkin ympäristökeskeinen, ei se sulje ulos sitä kristilliseen perinteeseen kuuluvaa paastoakaan, sitä, jossa paastoamalla, luopumalla jostakin annetaan tilaa ajatuksille, kohdataan ehkä Pyhäkin, mutta ainakin rauhoitetaan elämää ennen suurta juhlaa, Pääsiäistä.

Onko Ekopaasto sinulle tuttu? Voisitko harkita osallistuvasi siihen? Ja millaisia olisivat sinun paastolupauksesi?

Ekopaastoa voit seurata myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa sekä hastageilla #Ekopaasto ja #paastolupaus.

Herättelijäksi Ekopaastoon jaan meille tuolla paastosivustollakin (viikko 3 - Sulavan jään suru) olevan videon:Hyvää paastonaikaa kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös

SHARE:

20 kommenttia

 1. Tää on kyllä tosi hieno paasto, ja mahtavaa että olet kirjoittanut siitä näin syväluotaavasti ja analyyttisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - tämä on hyvä paasto ja erityiseksi sen tekee se, että ne paastolupauksensa saa muokata itselleen sopiviksi.

   Poista
 2. Sinun kautta olen tutustunut ekopaastoon ja minusta on kiva, kun paaston tavoitteet saa itse päättää.
  Jos paastoisin ekopaastoa, voisin luvata olla syömättä pastaa ja leipää.
  Hyvää paaston aikaa sinulle Lady <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se tämän paaston hienous onkin, että itse saa sen paastolupauksensa päättää;)
   Pasta noista minullakin nyt valkoisten jauhojen myötä jää pois hetkeksi ruokavaliosta - vaan ei ehkä ruisleipä;)
   Kiitos - ihanaa maaliskuuta sinulle, Outi <3

   Poista
 3. BLogisi kautta olen minäkin tutustunut ekopaastoon, mutta monta monet ekopaaston listassa olevat asiat kuuluvat arkeeni muutenkin. Hyvää ekopaastoa Lady!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monelle meistähän nämä asiat ovat jo itsestään selviä, mutta minun täytyy välillä herätellä itseäni - ja etenkin tuohon juttuun, miten esim. joidenkin "eettisesti tuotettujen" tuotteita valmistavien tehtaiden energiankulutus on hoidettu.
   Kiitos - oikein hyvää maaliskuuta sinulle, Jael <3

   Poista
 4. Hienoja asioita sisältyy sinun Ekopaastoosi. Olen itse viettänyt Muovitonta maaliskuuta mutta olen myös muissa asioissa tehnyt päätöksiä tänä vuonna. Ilmastomuutos on niin tärkeä asia, että sen eteen on tehtävä paljon ja pian. Konkreettiset pienetkin teot vievät asiaa eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä - pakko tehdä paljon ja pian. Ja että jokaisen on aloitettava omilla teoillaan nämä talkoot.
   Hyvää maaliskuuta sinulle, Marjo <3

   Poista
 5. Kiitos inpiraatiosta, tämä haaste todellakin kolahti, koska olen olen ilmeisesti alitajuisesti tehnyt pieniä muutoksia elämässäni nyt kun työttömänä. Tavaroiden karsiminen, kasvisruoan lisääminen, rauhoittuminen, pysähtyminen jne

  Hyvää tekevää ekopaastoa.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä paasto on siitä kiva, että jokainen voi muokata sen itselleen sopivaksi ja kohtuullistaa sieltä, mistä pystyy. Ja pienetkin teot ovat merkityksellisiä!
   Kiitos - ja valoisaa maaliskuuta sinulle, Taru <3

   Poista
 6. Hieno kirjoitus Ekopaastosta! Minä olen kolmatta kertaa mukana. Lisään omaan blogipostaukseeni linkin tähän sinun postaukseesi.
  Hyvää paaston aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkityksestä - ja minä arvasin, että sinä lähdet mukaan tänäkin vuonna - tsemppiä hurjasti <3

   Poista
 7. Tämä on kyllä hieno paasto ja avaa myös ekopaastoa todella hyvin. Saa ajattelemaan itsekin uudelleen näitä juttuja, vaikka näin keskellä paaston aikaa.

  Hyvää paaston aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekopaasto on hyväksi monella tapaa;)
   Kiitos ja hyvää viikkoa sinulle, Satu <3

   Poista
 8. Hienoja ja kunnioitettavia asioita. Taidanpa ottaa muutaman vinkin sinulta ja kokeilla ekopaastoa ensimmäistä kertaa. Hyvää paaston sikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos lähdet mukaan omalla tavallasi!
   Hyvää paaston aikaa myös sinulle <3

   Poista
 9. Ihania ajatuksia. Toivottavasti ekopaasto on sujunut hyvin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - hyvin on mennyt tähän saakka. Yksi lihasortumus tosin tuli, sillä koulutuspäivässä ei ollut muuta kuin lihaa tarjolla. Onneksi on marjat ja hedelmät, joilla pystyy sokeritasapainoa pitämään yllä.
   Ostosten kanssa olen ollut jämäkkänä vaikka takin olisin ostanut, jos olisi oikea vastaan tullut;)
   Isäntää en ole saanut kuriin - enkä varmaan saakaan;)

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig