keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Kautta sortumusten voittoon - miten sujui Ekopaasto 2019?

Ekopaasto on jo loppusuoralla ja viimeiset päivät meneillään. Seitsemän viikon koitos on jo miltei ohi ja on aika tehdä tilinpäätöstä.

Miten sujui tämän vuoden paastoni? Pidinkö paastolupaukseni? Oliko vaikeaa? Ja opinko mitään - jääkö jotain itämään ja elämään?

narsissi - lady of the mess

Minullehan tämä taival oli jo kahdeksas - olen Ekopaastoa jollain muotoa viettänyt jo sen ensimmäisestä vuodesta 2012 lähtien. Alkuaikojen lupaukseni liittyivät enemmän perinteisen paaston viettoon ja kokeilin, pystynkö kieltäytymään jostain minua koukuttavasta, nautintoa tuottavasta tavasta tai ruuasta. Myöhemmin on paastooni sisältynyt myös Ekopaaston idea kieltää tai rajoittaa niitä asioita omassa elämässä, jotka ovat haitallisia luomakunnallemme. Myös omien kulutustottumusten miettiminen sekä elämän hiljentäminen ja hiljentyminen ovat tulleet osaksi paastojani - niin tänäkin vuonna.

Vanha hengellinen laulu alkaa sanoin "Kautta kärsimysten voittoon..." ja ajattelin ensin nuo sanat tuohon otsikkooni laittaa vaan enpä laittanutkaan. Vaikka helposti kuvittelisi, että jostain kieltäytyminen tai jonkin asian rajoittaminen ovat kärsimystä, eivät ne sitä sittenkään ole, sillä  kun luopuu jostain, mitä ei tarvitse ja mikä tekee hyvää itselle sekä ympäristölle, löytää kiitollisuuden  siitä mitä vielä on - ja jää aikaa ja vapautta nauttia itse elämästä.

Jos ei tieni kärsimysten kautta ole kulkenut, niin pakko on tunnustaa, että sortumusten kautta sitä on vaellettu. Kyllä - on sorruttu, mutta on myös noustu ja taas jatkettu.


Miten siis onnistuin paastolupauksissani - ja missä sorruin?


1. Ruoka

Reilun kaupan tuotteita olen ostanut aina, kun niitä on ollut saatavilla, mutta vaikka kasvikset suurimmaksi osaksi ovatkin olleet lähialueilla tuotettuja, eivät ostamani hedelmät sitä ole olleet. Eivätkä aina luomuakaan - kaikkea kun ei luomuna saa. Onneksi on ollut vielä marjoja pakkasessa!

Pystyin pitämään ruokavalioni pääasiassa kasvispainotteisena: liharuokia laitoin kotona vain kerran, kun tyttäreni oli käymässä ja ruokana oli  hänen toiveestaan spagettia bolognesekastikkeella, johon käytin jauhelihaa. Söin itsekin. Seuraavalla kerralla jauhelihan korvasikin jo nyhtökaura. Ja hyvin korvasikin. 

Työpäivisin oli helppoa - työpaikkani lähellä on pari kasvisravintolaa ja monesti turvauduin salaattibuffaan tai salaattiin. Yhden kerran työpäivänä söin lihaa, sillä koulutuspäivän lounaaseen sisältyi jauhelihapihvi eikä muuta tarjolla ollut. Tätä en pidä varsinaisena sortumisena, sillä olinhan noissa lupauksissani sallinut itselleni nuo poikkeukset. Näihin poikkeuksiin lasken myös tämän viikkoisen herkuttelun erään ravintolan pr-tilaisuudessa, jossa söin sekä lihaa että jälkiruuan, joka sisälsi sokeria. Muuten olen pystynyt kieltäytymään makeasta, jopa niistä jäätelöistä, joita sain heti paaston alkuaikoina eräältä jäätelöfirmalta testattavaksi. Tuolla ne odottavat pakastimessa paaston jälkeistä aikaa;)

Vaaleaan viljaan en ole koskenut ja työpaikan keksitkin ovat saaneet olla rauhassa. Samoin isännän kaupasta kantamat pullat, piirakat, suklaat ja jopa lakutkin. Alkoholiinkaan en ole koskenut - no, tässä ei ole tarvinnut edes kieltäytyä, sillä sellaisia kemuja ei ole ollut, joissa sitä tarjolla olisi ollut ja ruokajuomaksi minulle kelpaa useimmiten vesi muulloinkin kuin paaston aikana.

Toissa viikolla kaupassa iski sitten kunnon pihvihimo. Taistelun jälkeen jätin pihvit kuitenkin kauppaan. Vaan ei kannata hurrata, sillä kotimatkalla poikkesimme ostamaan muille mukana olleille hampurilaiset. Ja silloin sitten sorruin. Ja sorruinkin kunnolla, sillä kun muut tyytyivät tavallisiin hampurilaisiin, pyysi tämä lady itselleen megapurilaisen! Sortumusmaximus! 


2. Hyödykkeet ja tavarat

Kuten jo toissa vuoden postauksessani totesin, ovat nämä paastot  tehneet entisestä huolettomasta shoppailijasta harkitsevan ja valikoivan kuluttajan. Paastoharjoitus on jäänyt käytännöksi arkeen ja vaikka kaapeissa on edelleen liikaa tavaraa, uutta niihin ei ole enää samaan tahtiin kertynyt kuin vielä muutama vuosi sitten. Eikä kertynyt tänäkään vuonna, sillä en ostanut paaston aikana yhtään vaatetta, kosmetiikkaa enkä sisustustavaroita.

Etsin kyllä olohuoneen pitkälle pöydälle uutta pöytäliinaa, mutta se ainoa, johon ihastuin, oli Vallilan liina ja jätin sen ostamatta, sillä juuri samalla viikolla oli uutisoitu Finnwatchin raportista, jossa mm. Vallilan tuotteiden vastuullisuus kyseenalaistettiin; erään Vallilan Intiassa sijaitsevan alihankkijan työntekijät raportoivat laittoman alhaisista palkoista ja lain ylittävistä ylityömääristä. Mutta vaikka jätinkin tuon liinan ostamatta, peittää olohuoneen pöytää tälläkin hetkellä Vallilan pari vuotta sitten ostettu liina. Annan sen siinä vielä ainakin toistaiseksi olla mutta uusia en osta, ennen kuin Vallila valvoo paremmin näiden vastuullisesti tuotetuiksi markkinoitujen tuotteidensa valmistamista.

Jatkossa yritän saada paremmin selkoa siitä, onko tuote, joka on kotimaisen brändin ns. laatutuote, mutta valmistettu esim. Kiinassa tai Intiassa, todellakin tuotettu tehtaassa, jossa työolot ovat kunnossa ja jossa esim. päästöt ovat kurissa.

pajunkissa - willow

.
3. Muut ympäristöä suojelevat teot

Lajittelua opettelen edelleenkin, sillä huomasin, että olen lajitellut muovin ja lasin väärin - olen esimerkiksi laittanut lasinkeräykseen opaalilasiset kosmetiikkapurkit, vaikka sinne ne eivät kuulu vaan sekajätteeseen. 

Vaikka itse olenkin jo oppinut kantamaan kestokassia mukanani, en ole isäntää kuriin saanut - hän on muovikassien suurkuluttaja eikä muutosta tähän tule ennen kuin pussien hinnat kohoavat pilviin tai ne kielletään kokonaan. 

Työmatkat kuljen julkisilla kulkuneuvoilla, mutta isäntä joutuu omaa autoa työmatkoihinsa käyttämään. Myös viikonloppuostokset teemme omalla autolla - ja tulemme tekemään vastakin, sillä silloin ostetaan ruuat ja muut tarvikkeet koko viikoksi - viikolla emme erikseen kauppaan lähde ja jos jotakin tarvitaan, poikkeaa isäntä työmatkansa varrella kauppaan. 

Viikolla yläkerran TV:stä olemme katsoneet vain sen, mitä olemme oikeasti halunneetkin nähdä, mutta alakerran telkkari meillä pauhaa edelleen liian usein viikonloppuisin auki ilman, että sitä kukaan katsoo, sillä alakertaan urheilua katsomaan vetäytynyt isäntä kyllä sinne sohvalle ohjelmansa ääreen torkahtaa. Vaan ei koskaan myönnä torkahtaneensa;)

Vedenkulutusta olen onnistunut vähentämään - sekä astia- että pyykkikone käyvät vain täysinä ja suihkussakin muistan nykyisin sulkea hanan siksi aikaa, kun hieron hiuksiini hoitoaineen.

4. Kierrättäminen

Tässä on vielä haastetta:  niitä käyttämättömiä ja valitettavasti kuivan huoneilman kutistamia vaatteita ovat kaapit edelleen täynnä. Lajittelematta on myös vielä liian moni niistä jätesäkeistä, jotka viime kesänä kylpyhuoneremontin tieltä vaatehuonetta tyhjentäessäni poikani entiseen huoneeseen kannoin.

hiljaisuuden ystävien lehti

5. Hiljentyminen ja hiljentäminen

Vaikka paastooni ei mitään somepaastolupausta sisältynytkään, olen huomannut, että en somessa ole kovinkaan aktiivinen ollut. On ollut muutakin tekemistä. Olen lukenut enemmän kuin vuosiin, olen kuunnellut musiikkia, kissan kehräystä ja lintujen laulua. Olen katsellut kevään tuloa ja luonnon heräämistä.

Olen rauhoittunut näkemään sen hyvän, mitä elämässäni on. Kiittämään siitä. Olen hiljentänyt ja hiljentynyt. Liityin jopa Hiljaisuuden Ystäviin - minä, hevilady, aion tulevaisuudessa viljellä hiljaisuutta enemmänkin. Olen pari kertaa ollut hiljaisuuden retriitissä ja aion sellaisiin vastakin etsiytyä - ja ei, vaikka isäntä joskus minun retriitissä ollessani oli anopille kertonut, että "Arja on oppimassa hiljaiseksi", tuskin isännän toive saada minusta tuppisuu toteutuu;) 

Vaikka Ekopaasto nimensä mukaisesti onkin ympäristökeskeinen, ei se sulje ulos sitä kristilliseen perinteeseen kuuluvaa paastoakaan, sitä, jossa paastoamalla, luopumalla jostakin annetaan tilaa ajatuksille, kohdataan ehkä Pyhäkin, mutta ainakin rauhoitetaan elämää ennen suurta juhlaa, Pääsiäistä. Rauhoittunut olen minäkin, saanut tilaa ajatuksille, etsinyt ja rukoillut. 

Oletko sinä ekopaastonnut tai paastonnut? Jos olet, oletko huomannut, että paastosta jää elämääsi jälkiä?

Pian on pääsiäinen, pian on juhlan aika. Paastoeväiksi annan meille kaikille Hiljaisuuden Ystävien lehden takakannesta löytämäni emerita piispa Irja Askolan runon kirjasta Pyhän kanssa piilosilla:

"Pyhän hipaisemat,
armon aavistaneet
löytävät vaistonvaraisesti
tilan ja virtaavat vedet
itselleen ja kaikenlaisille.

Heissä peloton tuntuma
siihen,
mikä totta,
ja kaipuu kauneuteen
kaikesta huolimatta tai juuri siksi.

Heitä kuljettaa luottamus
valo synkkyyttä suurempi
vieraanvaraisuus itsekkyyttä isompi
hymy kovuutta koskettavampi.

Heidän lähellään 
tuoksuu armo
koston ja kateuden kuilut
silloittava siunaus."

Hyvää pääsiäistä kaikille!

Lady of The Messiä voit seurata myös
SHARE:

28 kommenttia

 1. Taannoisen paasto-postauksesi inspiroimana minäkin osallistuin Ekopaastoon, nyt ihan ensimmäistä kertaa. Hollannissa meni monet tämän kaltaiset jutut vähän ohi, mutta paluumuuttoni jälkeen ajatus paastosta tuntui yhtäkkiä oikein hyvältä. Ja niinhän siinä kävi, että myös minun tielleni osui noita sortumuksia muutama. Vaan aina könysin pystyyn ja takaisin reitille. Ja mikä palkitsevinta, sain myös miehen juoneen mukaan aika kivasti.

  Tästä uudesta kokemuksesta kuuluu kiitos siis Sinulle Lady!

  Hyvää pääsiäistä ja ihania keväisiä päiviä sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten hienoa, että lähdit mukaan - ja sait vielä miehesikin innostumaan! Vielä minäkin tuon isännän uuvutan;)
   Hyvää pääsiäistä myös sinne - täällä on tänään ihana, aurinkoinen kevätsää :)

   Poista
 2. Voi miten kiva oli lukea rehellisesti paastostasi. Itse olen vähentänyt lihan ja kanan syöntiä (syön niitä lähinnä urheilevien lasten vuoksi) ja lisännyt kasviksia elämään. Myös ulkoilua metsässä on tullut tehtyä paljon, miten rauhoittava vaikutus sillä onkaan.

  Ja tuo Irja Askolan ajatus on 💓💓 saanko lainata sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti olet omalla tavallasi mukana! Ei minustakaan vegaania tule, mutta lihan syöntiä olen vähentänyt myös jo ennen paastoa ja tämän paaston rohkaisemana entistä enemmän! Luonto hoitaa meitä niin monin tavoin - pidetään huolta, että se metsä on tuolla vielä meidän jälkipolvillammekin!
   Ja Irja Askolan runo - voi, se jää soimaan sieluun ja toki saat sitä lainata, kunhan laitat merkinnän, että on Irjan runo <3

   Poista
 3. Hienosti olet hoitanut tämänkin paaston, muutama sortuminen sinne tänne, ei varmaankaan haittaa noiden 7 viikon aikana. Yhdyn sun sanoihin, ettei paaston tarvitse olla kärsimystä, miksi ihmeessä niin pitäisi olla? Moni asia on itsestämme kiinni ja välillä on hyvä pysähtyä miettimään oikein tosissaan, mitä itse haluamme ja minkä voisimme tehdä toisin, niin että muillakin olisi hyvä olla.
  Todella upeeta, että olet yhdistänyt EKO:n paastoon!

  Aurinkoisia ja lämpimiä pääsiäisen pyhiä sinulle ja perheellesi <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin - moni asia on itsestä kiinni ja meistä kaikista on kiinni se, millaisen maailman me jälkipolvillemme jätämme!
   Ekon yhdistäminen paastoon ei ole minun ideani vaan se on ev.lut.kirkon vuosittainen ponnistus ilmaston hyväksi - jo vuodesta 2012 saakka näitä on järjestetty ja minusta idea on ollut niin hyvä, että lähdin siihen jo silloin mukaan. Ja Ekopaastossa on se hyvä puoli, että kukin voi viettää sitä omalla tavallaan - vaikka vain parantamalla jotain osa-aluetta elämässään;)
   Ihanaa pääsiäistä sinulle ja perheellesi - teillä se ainakin on herkullinen <3

   Poista
 4. Just niin. Ekopaaston ei tarvi olla kärsimystä, vaan päinvastoin. Parempi kääntää ajatus niin päin, että mitä kaikkea hienoa (kevyemmän ja energisemmän olon, hyvän mielen, paremman omatunnon...) saa tilalle, kun jostain itselle haitallisesta luopuu.

  Ei sinällään liity paastoon, mutta olen pitkän aikaa miettinyt korvaavaa sanaa termille "Elämäntaparemontti", joka jo sanana kuulostaa niin raskaalta, että ei varsin inspiroi muutokseen.

  Kiitos tästä rauhaan huokuvasta postauksesta ja kauniista kuvista, ja ihanaa pääsiäistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just niin;) Luopumalla saa - niin paastossakin!
   Ja olen samaa mieltä - elämäntaparemontti on raskas sana ja jos keksit sen korvaavan, kerrothan minullekin. Meillä kun on tätä muutakin remonttia täällä kotona aina suunnitteilla, niin ei tähän muuta enää tarvittaisi;)
   Ihanaa pääsiäistä myös sinulle ja perheellesi, Annukka <3

   Poista
 5. Minä puutun hienossa ja kiinnostavassa tekstissä nyt vain yhteen kohtaan, tähän kasvissyöntiin. Itse lopetin kolesteroliongelmien takia kaiken punaisen lihan ja muutenkin lihan hyvin pitkälle. Maitotuotteita ja kalaa söin pöivittäin. Sitten rupesin vähän myös alentamaan painoa ja sen vuoksi rupesin pitämään ruokapäiväkirjaa Finelissä. Havaitsin, että vaikka söin siemeniä ja pähkinöitä ja rusinoita, oli todella vaikea saada riittävästi rautaa, E- ja A-vitamiinia. Jos en olisi asiaan kiinnittänyt huomiota, olisin jatkuvasti saanut alle puolet päivittäisestä tarpeesta. Kun lisäsin yhden leivän päälle päivittäin muutaman siivun maksamakkaraa tai paistileikkelettä, tuli hups vaan tarvittavat määrät. Jos luopuu lihasta, kannattaisi seurata ruokansa ravintoarvoja muutaman kuukauden ihan tärmällisesti, koska voi yllättyä. Ei ole mitään järkeä syödä rautakiureja, jos perusravinnossa ei ole riittävästi rautaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista. Itsekin kärsin kolesteroliongelmista enkä aio kokonaan lihasta luopua. Ainoastaan paaston ajaksi sen tein, mutta muulloin syön lihaa n. 2 kertaa viikossa. Tosin juuri punaista lihaa minun pitäisi vähentää fibromyalgian takia ja sen olen tehnytkin. Rauta-arvoni ovat toistaiseksi olleet todella hyvät, mutta tuohon E- ja A-vitamiinin saantiin en ole kiinnittänyt huomiota. Täytyypä tutkia, sillä inhoan lisäravinteiden ottoa vaikka kolesterolilääkkeiden takia napsinkin D-vitamiinia ja ubiqinonia.

   Poista
 6. Olipa kiva kuulla miten paastosi on sujunut. Olen pitänyt ramadan paastoa, mutta nyt en pariin vuoteen ole migreenin takia siinä onnistunut. Hiljaisuutta olen oppinut arvostamaan, koska aikamoisessa metelissä vietän arkipäiväni.
  Ihanaa pääsiäistä sinulle Lady <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paastoissa on kyllä hyvä kuunnella kehoaan - ja terveys edellä mennä! Kärsin itse aikoinani migreeneistä ja tiedän, miten viheliäinen se on. Tsemppiä sinulle sen kanssa - itselleni auttoivat näyttöpäätelasit, hormoonien käytön lopetus ja lisäaineiden ja keinomakeuttajien käytön lopetus.
   Kiitos, ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle ja perheellesi, Outi - tiedän, ettette pääsiäistä vietä, mutta lomaa sentään <3

   Poista
 7. Sortumuksesi eivät kuulosta dramaattisilta, koska eiköhän tällaisten kamppisten päällimmäinen tarkoitus ole muistuttaa asiasta ihan joka päivä ja saada pohtimaan omia valintojaan. Minusta suoriuduit siis loistavasti. En taitaisi itse pystyä totaalipaastoiluun noin hyvin, mutta vähentäminen on sen sijaan oma ideologiani. Epäekologisia tekoja tai kulutusta vähentämällä tekee jo paljon pitkässä juoksussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin paastoni jälkeen aion hieman höllätä tuon ruuan suhteen, mutta muuten yritän kyllä tarkkailla näitä hiilijalanjälkiäni. Ja näiden paastojen avulla olen oppinut ostamaan vastuullisemmin enkä enää osta ihan mitä vain;)
   Hyvää pääsiäistä sinulle ja perheellesi, Pilvi <3

   Poista
 8. Aurinkoista pääsiäistä, iloa ja valoa <3

  VastaaPoista
 9. Olet maailman ihanin ja niin aito, megasortumus megahamppari. No jos sorrutaan niin sitten kunnolla ja nuollaan sen jälkeen siipiä ja jatketaan samaan malliin. Mielestäni jotenkin inhimilliset sortumiset vahvistavat kokemuksen tai tässä tapauksessa paaston. <3

  Mitä sydämellisintä pääsiäistä sinulle ihana Lady <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, lohdutuksesta <3 Sortumukset kuuluvan elämään ja olen aina sanonut, että täydellinen ihminen on tylsä;) Ja toden totta - aina on mahdollisuus aloittaa uudelleen.
   Ihanaa ja riemullista pääsiäistä myös sinulle, Tiia <3

   Poista
 10. Hyvinhän sujui tuo Ekopaastosi:) Oikein hyvää pääsiäisen aikaa sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä sujui vallan mainiosti muutamasta sortumuksesta huolimatta. Ja vaikka periaatteessa olen ollut vastuullinen ostaja jo tovin, taas opittiin uutta ja huomasin, että petrattavaa on edelleen.
   Kiitos - oikein hyvää pääsiäisen aikaa myös sinulle, Jael <3

   Poista
 11. Paastoa en ole kokeillut, mutta tavaraa vähennän koko ajan. Jo ikä antaa siihen pontta, että kaikki ei jäisi lapsien huoleksi.
  Lähiruokaa olen ostanut aina, kun voin. Matkailuksi mulle riittää kotimaa ja nykyisin lähimetsä.
  Paljon olisi parannettavaa, mutta ja sitä mietin melkein joka päivä. Mutta meitä on kaksi ja sovitellaan ruuat ja kaikki muukin.
  Hyvää pääsiäistä ja kiitos asiallisista postauksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen alkanut pelkäämään, että koko tämä tavarakaaos jäisi lasten selviteltäväksi ja siksikin olisi hyvä pikku hiljaa saada jo tulostakin aikaiseksi. Minulla on hieman liian hidas tahti;)
   Myös meillä sovitellaan normiarjessa ruuat - isäntä ei oikein lämpene kaikille minun sörsseleilleni - enkä aina itsekään;)
   Oikein hyvää pääsiäistä myös sinulle <3

   Poista
 12. Minusta se meni kyllä hyvin, jokainen kun ajattelisi ja tekisi noin paljon niin meillä olisi aivan erilainen paikka elää ja olla tämä pallo. Itse koetan tällä hetkeläpainottaa kasvisruokaa, lisäsin koko perheelle kasvisten määrää ruuassa suhteessa lihaan, mutta vielä omana valintana syön arkilounaat mahdollisuuksien mukaan kasvista tai kalaa. Hiljalleen se perhe siihen sitten mukaan. Liian isot muutokset yleensä tarkoittavat, että ei tule tehtyä, hissuksiin kun tekee niin muutokset pysyvät mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minustakin meni hyvin - ja jotainhan tästä aina jää myös siihen paaston jälkeiseenkin elämään, mutta enemmänkin voisi! Iso haaste on saada isäntä tähän mukaan - ei oikein maistu kasvikset ja ostaa "herkkuja" koko ajan ja ruokahävikkiä sitä myöden vieläkin ihan liikaa. Mutta hitaasti eteenpäin - liian suuret muutokset kerralla eivät onnistu. Tsemppiä myös sinne <3

   Poista

Kiitos - kommenttisi ilahdutti suuresti!

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig